Рукометна репрезентација Србије на моторичким тестирањима у теренским условима

Женској рукометној А селекцији Србије извршена је процена моторичких способности у теренским условима од стране стручњака Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС.

На теренским тестирањима се примењују општа и специфична батерија тестова, у складу са специфичним захтевима одређене спортске гране. Примена тестова у теренским условима омогућава симулирање такмичарских ситуација, што доприноси специфичности и валидности самих тестова. Теренским тестирањима се утврђује стање специфичних моторичких способности, односно, идентификују се слабости и предности код спортиста. Овим тестирањима се стиче детаљнији увид у стање моторичких способности, откривају се узроци слабости, што омогућава давање конкретних и прецизних импликација за тренинг. Процењује се брзина, агилност, снага, јачина, издржљивост, прецизност.

Тестирање моторичких способности може обезбедити релевантне информације о специфичностима које захтева неки спорт. Процена моторичких способности се реализује у теренским и лабораторијским условима. Одељење за аналитику у спорту поседује богату базу података и стандарда за различите спортске дисциплине, узрасне категорије, рангове такмичења.

Поред тестирања мотиричких способности за потребе спортиста, Завод за спорт и медицину спорта РС се већ дужи низ година бави и проценом физичке форме деце, адолесцената, омладине и грађанства након чега периодично објављује статистичке извештаје о стању физичке форме различитих популација становништва.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру