Ватерполиста на спортско медицинској контроли

Ватерполиста ВК “Партизан“, Милутин Белопавловић, данас је обавио комплетне спортско медицинске контроле у Сектору медицине и психологије спорта. Након здравствене контроле, обавио је и функционална тестирања у циљу контроле утренираности. Спортисти ове тестове раде да би проверили своју кондицију и форму. Завод за спорт и медицину спорта РС је водећа и најмеродавнија установа за обављање оваквих тестова.

Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Прво се ради спортско медицински преглед, који се састоји од биохемијске анализе крви, антропометрије – мерења телесне тежине, телесне висине, процента телесне масти, физикалног прегледа, ЕКГ-а у миру и ултразвучног прегледа срца. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

Кадровски, опремом и простором Завод за спорт и медицину спорта РС испуњава све услове за обављање здравствених прегледа и функционалних тестирања.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру