Rukometna reprezentacija Srbije na motoričkim testiranjima u terenskim uslovima

Ženskoj rukometnoj A selekciji Srbije izvršena je procena motoričkih sposobnosti u terenskim uslovima od strane stručnjaka Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Na terenskim testiranjima se primenjuju opšta i specifična baterija testova, u skladu sa specifičnim zahtevima određene sportske grane. Primena testova u terenskim uslovima omogućava simuliranje takmičarskih situacija, što doprinosi specifičnosti i validnosti samih testova. Terenskim testiranjima se utvrđuje stanje specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno, identifikuju se slabosti i prednosti kod sportista. Ovim testiranjima se stiče detaljniji uvid u stanje motoričkih sposobnosti, otkrivaju se uzroci slabosti, što omogućava davanje konkretnih i preciznih implikacija za trening. Procenjuje se brzina, agilnost, snaga, jačina, izdržljivost, preciznost.

Testiranje motoričkih sposobnosti može obezbediti relevantne informacije o specifičnostima koje zahteva neki sport. Procena motoričkih sposobnosti se realizuje u terenskim i laboratorijskim uslovima. Odeljenje za analitiku u sportu poseduje bogatu bazu podataka i standarda za različite sportske discipline, uzrasne kategorije, rangove takmičenja.

Pored testiranja motiričkih sposobnosti za potrebe sportista, Zavod za sport i medicinu sporta RS se već duži niz godina bavi i procenom fizičke forme dece, adolescenata, omladine i građanstva nakon čega periodično objavljuje statističke izveštaje o stanju fizičke forme različitih populacija stanovništva.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru