Значај спортско медицинских прегледа и тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Бесплатне школе спорта нови су пројекат Града Београда и Министарства омладине и спорта РС, а намењене су свим основцима од првог до четвртог разреда београдских школа. Препорука стручног кадра Завода за спорт и медицину спорта РС је да пре уписа детета у било коју школицу спорта неопходно обавити спортско – медицински преглед, који је обавезан и према Закону о спорту из 2016. где је утврђено да свако дете које се укључује у систем спорта има обављен здравствени преглед. Спортско – медицински прегледи у Заводу за спорт и медицину спорта РС, за децу узраста од 6 до 14 година се не наплаћују. Потребан им је упут надлежног педијатра, оверена здравствена књижица и документ из спортског клуба (потврда о чланству или такмичарска књижица). Заказивање прегледа је обавезно, сваког радног дана од 10 до 14:30 часова, на контакт телефон 011/3245115.

“Саставни део свакодневног живота морају бити и разни облици физичке активности али умерене, правилно дозиране и контролисане јер је безбедност наших најмлађих најважнија. Превентивни спортско – медицински прегледи се спроводе ради предострожности за свако дете које учествује у неком облику физичке активности, такмичарски или рекреативно. Као једина специјализована установа, Завод за спорт и медицину спорта РС, чије су две примарне области спорт и медицина спорта, данас функционише по највишим стандардима пружајући услуге спортистима, рекреативцима, грађанству и најмлађима. Комплетне прегледе спроводе специјалисти из области спорта и медицине спорта. Спорт организму доноси велика оптерећења и ремети разне хемијске и физиолошке равнотеже. Уколико се редовно прегледате и ако вас увек прегледа специјалиста спортске медицине, онда је мала шанса да се током година бављења спортом развије неки поремећај здравља и остане непримећен“, помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС спец. др мед. Тамара Гавриловић.

Бесплатне школе спорта организоване су за ученике у 12 београдских општина, тачније у 96 основних школа. Деци ће на располагању бити осам спортова: кошарка, фудбал, одбојка, рукомет, ритмичка гимнастика, плес, џудо и атлетика.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру