Кик боксерка на контролама здравствене спреме

Милана Бјелогрлић, кик бокс репрезентативка Србије, светска шампионка, обавила је све неопходне контроле у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Провером здравствене спреме, спирометријским тестом приказаним на слици, спортисти се утврђује способност за бављење спортом, као и на који начин би требао да се излаже физичком напору. Након спирометријског, прелази се на функционални тест оптерећења – ероспирометријски тест.

Код спирометрије се мери неколико параметара: форсирани витални капацитет (FVC), форсирани експираторни волумен у првој секунди (FEV1) који је врло добар показатељ да ли постоји опструкција, вршни експираторни проток (PEF), Tiffenau index FEV1/VC, и за астму важни протоци кроз мале дисајне путеве. Максимална вољна вентилација (MVV) је тест који траје 12 секунди и може изазвати благу несвестицу, на шта доктори упозоравају да ће настати због хипервентилације, јер се задатим ритмом мора максимално удисати и издисати.

Функционалним тестом оптерећења проверава се реацкија организма на физички напор и способност организмада се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Прво се ради спортско медицински преглед, који се састоји од антропометрије – мерења телесне тежине, телесне висине, процента телесне масти, анализе крви, физикалног прегледа и ЕКГ-а у миру. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Преглед и тестирање је потребно урадити пре почетка бављења спортом, а пожељно је да се ради 2-3 пута годишње. Професионални и озбиљни спортисти овај тест раде да би проверили своју кондицију и форму.

Завод за спорт и медицину спорта РС је водећа и најмеродавнија установа за обављање оваквих тестова.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру