Марјановић у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Бобан Марјановић (1988.), репрезентативац Србије у кошарци и играч Хјустон Рокетса, НБА клуба из Тексаса, САД, обавио је редовне контроле здравственог стања и кондиције у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Марјановић игра на позицији центра и са 222 cm висине један је од највиших кошаркаша у свим такмичењима у којима наступа. Пре Хјустона наступао је за Ртањ, Хемофарм, Мега Визуру, Раднички, Црвену звезду, Жалгирис, ЦСКА Москву, НБА клубове Далас мавериксе и Сан Антонио спарсе. Проглашаван је за најбољег играча Лиге Србије, најкориснијег играча Јадранске и Евролиге, обарао је неколико рекорда старог континента. Поред завидне кошаркашке каријере, Марјановић се опробао и у глумачким водама остваривши запажене улоге у Холивудским и домаћим филмовима као што су John Wick, Hustle, Self Reliance, We will be the world champions.

Завод за спорт и медицину спорта РС проверава здравствене способности, обавља контроле утренираности и утврђује ниво спортске форме спортиста ради обављања спортских активности и учествовања на спортским такмичењима.

Спортско – медицински преглед обухвата:
– Физикални преглед по системима
– Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
– Електрокардиографија (ЕКГ)
– Психодијагностика
– Спирометрија
– Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
– Ултразвучни преглед срца
– Функционални тест оптерећења – контрола утренираности

Функционална тестирања – контрола утренираности:
– Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
– Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи “удах по удах“
– Одређивање анаеробних способности – Wingate тест
– Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру