Контрола утренираности спортиста

Свако ко планира да се подвргне физичком напору, тренирању, такмичењу или рекреативном спорту, треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Спортско – медицински прегледи, функционална и моторичка тестирања су обавезни део провере здравственог стања и физичке спремности спортисте.

Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме, а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа, а са друге стране смањио ризик од повреде.

Спортско – медицински прегледи обухватају: лабораторијске анализе крви, антропометријска мерења, физикални преглед по системима, електрокардиографију, ултразвучни преглед срца.
Након утврђивања здравственог стања, прелази се на стандардизована функционална тестирања.
Контрола утренираности подразумева: одређивање аеробне радне способности индиректном методом, одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи „удах по удах“, одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви.

Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Заводу за спорт и медицину спорта РС тестирају и анализирају моторичке способности спортиста. Стручњаци за аналитику реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру