Физичка активност за правилан развој

Малишани према препорукама дневно треба да имају 60 минута умерене до интензивне физичке активности. Вежбање подстиче правилан развој, а неактивност доводи до деформитета. Физичка активност један је од најважнијих услова за правилан раст и развој детета. Деца се у спортове могу укључити већ од треће године. За правилан развој добри су спортови попут пливања где се активира цело тело, а зглобови не подлежу напрезању.

Зарад правилног развоја, битно је да дете сваки дан има умерене физичке активности, а да су за то најбоље аеробне вежбе које ангажују велике мишићне групе, па се препоручује шетња. Потребне су и активности по типу снаге. Мозгу треба кисеоник, тако да су физички активна деца неупоредиво бољи ђаци. Спорт пре свега образује.

СПОРТ је људска делатност у којој он, посредством физичког вежбања – тренирања, остварује жеље и потребу за: игром, забавом, дружењем, престижом, статусом, истицањем, доказивањем. Затим: метод, средство, мотивација, утакмица и надметање, као доказивање ко је бољи међу једнакима.

Завод за спорт и медицину спорта РС својом делатношћу утиче на опште физичко стање популације, како младих тако и старијих.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру