Veštačka stena za sportsko penjanje u Prvom Nacionalnom trening centru Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku

Novoizgrađeno savremeno penjište nalazi se u sklopu Prvog Nacionalnog trening centra na Košutnjaku. Kompleks je izgradio Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uz finansijsku pomoć Ministarstva omladine i sporta RS i Vlade RS. Izgrađen je po standardima Međunarodne penjačke federacije (IFSC) i ispunjava uslove za sve tri discipline sportskog penjanja. Sportsko penjanje na veštačkoj steni je novi olimpijski sport, koji stiče sve veću popularnost širom sveta, a Srbija se može pohvaliti jedinstvenim kompleksom za promociju tog sporta u regionu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, sportsko penjanje uvršteno je, po prvi put, u zvaničan program takmičenja.

“Sport, posebno vrhunski sport je odavno prepoznat kao socijalni fenomen koji generiše pozitivne promene u drustvu. Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije već decenijama unazad predstavlja okosnicu razvoja sporta u Srbiji. Mi svoju pažnju poklanjamo vrhunskim sportistima, ali takođe i najmlađima, neprestano se trudimo da unapredimo i poboljšamo naše aktivnosti. Postavljamo visoke standarde kada je reč o kvalitetu rada. Odatle i potiče enaša želja i upornost za nadogradnjom i proširenjem Nacionalnog trening centra.

Kroz izgradnju sportskog kampa pored “Đerdapa“, obnovom otvorenih sportskih terena na Košutnjaku, podizanjem najveće stene za sportsko penjanje na Balkanu, trenutnom gradnjom najsavremenijeg sportskog objekta u ovom delu Evrope – Multifunkcionalna dvorana, dokazujemo našu privrženost svemu onome o čemu pričamo i težimo. Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kom se važnost sporta i uloga sporta u društvu neprestano dopunjuju ostvarujući nove vrednosti i nove rezultate. Aktivno radimo na tome da vrhunski sportisti osvoje još više odličja, a da oni mlađi, na početku sportskih karijera, postanu šampioni. Jedna od najbitnijih misija su nam promocija zdravog načina života i stručna podrška organizacijama u sportu“, direktor ZSMSRS gospodin Goran Bojović.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru