Стипендисти на здравственој контроли

У Центру за медицину и психологију спорта стипендистима су обављене редовне здравствене контроле које обухватају: комплетну биохемијску анализу крви, антропометријско мерење, општи лекарски преглед, ЕКГ – а, ултразвучни преглед срца. Након обављеног и утврђеног прегледа, обављена су им функционална тестирања која се састоје из спирометријског и ергоспирометријског теста.

Спирометријским тестом се мери неколико параметара: форсирани витални капацитет, форсирани експираторни волумен у првој секунди који је врло добар показатељ да ли постоји опструкција, вршни експираторни проток и за астму важни протоци кроз мале дисајне путеве.

Функционалним тестом оптерећења – ергоспирометријски тест, проверава се реакција организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

У Заводу за спорт и медицину спорта РС редовне медицинске контроле и моторичка тестирања пролазе многобројни спортисти, и њихови тренери. Врше им се контроле медицинске, физичке и психолошке спремности за бављење спортом. Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме, а у складу са препорукама за специфично тестирање.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру