Puštanje u rad veštačke stene na Košutnjaku

Najsavremenija veštača stena izgrađena je na terenima Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku. Stenu će moći da koriste sportisti i rekreativci, a moći će i da se koristi i za velika takmičenja uključujući i međunarodna.

Danas će biti svečano puštena u rad u 11 časova. Otvaranju će prisustvovati ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović. Tokom novembra meseca korišćenje veštačke stene će biti besplatno.

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene “slobodnom tehnikom“ bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.

Počeci sportskog penjanja u Srbiji datiraju od 1990. godine. Prva organizacija koja je dobila penjačku sekciju jeste Planinarsko društvo “Avala“ iz Beograda.

Sportsko penjanje će se prvi put naći na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će zbog novonastale epidemiološke situacije biti odložene prvi put u istoriji. Staša Gejo, postaće prva takmičarka iz Srbije koja će učestvovati na ovom događaju. Odluku o ubacivanju sportskog penjanja na Olimpijske igre doneo je Međunarodni olimpijski komitet 2016. godine. Takmičari će se nadmetati u muškoj i ženskoj konkurenciji, na terenima sportskog parka Aomi Urban.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru