Novo “Zvezdino“ pojačanje na dijagnostici utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Fakundo Kampaco, argentinski reprezentativac u košarci, novo je pojačanje KK “Crvena zvezda“. Iskusni Argentinac je najskuplji igrač u istoriji srpske košarke. Prve ozbiljnije košarkaške korake napravio je u Mar Del Plati sa “Penjarolom“, gde je osvojio četiri titule prvaka Argentine. Nakon toga seli se u Madrid, gde je sa velikim uspehom nosio dres “Real Madrida“. Za “Real“ je nastupao do 2020. godine, a za to vreme uspeo je dva puta da se popne na krov Starog kontinenta i da sa madridskim klubom osvoji Evroligu. Na Svetskom prvenstvu u Kini, sa reprezentacijom osvaja srebrnu medalju.

U laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu testiran je najsavremenijom dijagnostičkom opremom. Fakundu je obavljena identifikacija rizika od povređivanja (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta).

FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost. Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Prednost testiranja:

• Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo utreniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
• Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru