Ново “Звездино“ појачање на дијагностици утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Факундо Кампацо, аргентински репрезентативац у кошарци, ново је појачање КК “Црвена звезда“. Искусни Аргентинац је најскупљи играч у историји српске кошарке. Прве озбиљније кошаркашке кораке направио је у Мар Дел Плати са “Пењаролом“, где је освојио четири титуле првака Аргентине. Након тога сели се у Мадрид, где је са великим успехом носио дрес “Реал Мадрида“. За “Реал“ је наступао до 2020. године, а за то време успео је два пута да се попне на кров Старог континента и да са мадридским клубом освоји Евролигу. На Светском првенству у Кини, са репрезентацијом осваја сребрну медаљу.

У лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту тестиран је најсавременијом дијагностичком опремом. Факунду је обављена идентификација ризика од повређивања (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета).

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност. Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Предност тестирања:

• Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво утренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
• Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру