Novakova desetogodišnja dominacija svetom tenisa

Pobeda u Melburnu bila je njegov 94 trijumf na ATP turnirima. Đoković grabi ka svojoj 374. nedelji na teniskom tronu i treba mu još četiri nedelje da bude na prvom mestu kako bi postavio apsolutni rekord – 378 nedelja na teniskom vrhu, što je više od rekorda koji drži Nemica Štefi Graf (377). Sjajna pobeda na turniru u Melburnu donela je Đokoviću rekordnu 22. Grend slem titulu, rekordnu desetu u Australiji i povratak na prvo mesto ATP rang liste.

Kod Novaka Đokovića dogodile su se značajne promene od kada mu, pre godinu dana, nije dozvoljeno da igra u Australiji i na drugim takmičenjima. Te važne promene desile su se i na mentalnom, psihološkom i na igračkom planu.

Đoković je prvi put u karijeri počeo konstantno da pogađa tačke na terenu koje su nedostižne za rivale. Preciznost tih udaraca je fantastična – skoro 100 osto. Iz gema u gem, iz seta u set, iz meča u meč on je počeo da ponavlja takvu igru i da melje protivnike. Ono što je fascinirajuće u toj njegovoj novoj igri, tačnije u tim udarcima je izvanredna preciznost, pa je takve udarce skoro nemoguće vratiti. Pogotovo što se takvi udarci ponavljaju, Đoković ih odigrava u kontinuitetu. Tako nešto on nikada ranije nije ispoljavao. To je ta ključna evolucija u igri Đokovića.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru