Identifikacija rizika od povređivanja

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.

Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti treneri i sportisti dobijaju mogućnost:

• Uvida u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti
• Stručno – savetodavne pomoći
• Optimalnog planiranja i programiranja
• Individualizacije u radu
• Praćenja efikasnosti trenažnog procesa
• Korekcije trenažnog procesa
• Motivacije za dalji rad

Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta.

Laboratorijska testiranja se realizuju u kontrolisanim uslovima, korišćenjem pouzdane i precizne opreme uz primenu pouzdanih testova, što doprinosi dobijanju vrednih i tačnih rezultata. Ovim testiranjima se stiče detaljniji uvid u stanje motoričkih sposobnosti, otkrivaju se uzroci slabosti, što omogućava davanje konkretnih i preciznih implikacija za trening. Testiranje jasno identifikuje prednosti i slabosti, tako da sportisti i treneri mogu prilagoditi raspored treninga i takmičenja u skladu sa korišćenjem nepristrasnih podataka, a ne nagađanjima. Možemo testirati sposobnosti sportiste u svim aspektima i u bilo kom sportu.

Pored testiranja motiričkih sposobnosti za potrebe sportista, ZSMSRS već duži niz godina se bavi procenom fizičke forme dece, adolescenata, omladine i građanstva nakon čega periodično objavljuje statističke izveštaje o stanju fizičke forme različitih populacija stanovništva.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru