Najsavremenija veštačka stena za penjanje u Srbiji

Veštačka stena za sportsko penjanje

Najsavremenija veštačka stena za sportsko penjanje izgrađena je na terenima Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku. Stenu će moći da koriste sportisti i rekreativci, a moći će i da se koristi i za velika takmičenja uključujući i međunarodna.

Veštačke stene se nalaze pored Atletskog stadiona, prva bolder stena i druga od 15 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje.

Veštačka stena poseduje licencu Međunarodne federacije za sportsko penjanje za organizaciju svetskih i evropskih takmičenja.

Kontakt telefon: 066 6410 787

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene “slobodnom tehnikom“ bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.

Počeci sportskog penjanja u Srbiji datiraju od 1990. godine. Prva organizacija koja je dobila penjačku sekciju jeste Planinarsko društvo “Avala“ iz Beograda.

Sportsko penjanje će se prvi put naći na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će zbog novonastale epidemiološke situacije biti odložene prvi put u istoriji. Staša Gejo, postaće prva takmičarka iz Srbije koja će učestvovati na ovom događaju. Odluku o ubacivanju sportskog penjanja na Olimpijske igre doneo je Međunarodni olimpijski komitet 2016. godine. Takmičari će se nadmetati u muškoj i ženskoj konkurenciji, na terenima sportskog parka Aomi Urban.

Kompleks je izgrađen s ciljem da promoviše i razvija novu olimpijsku disciplinu, bude idealno mesto za rekreaciju, ali i da konkuriše za domaćinstvo međunarodnih takmičenja u sportskom penjanju i organizovanje priprema sportista iz naše zemlje i inostranstva. Naša zemlja može da se pohvali još jednim novim, savremenim sportskim objektom, koji će pored ostalih i da promoviše novu olimpijsku disciplinu i motiviše decu da se svakodnevno bave fizičkom aktivnošću. Zavod za sport i medicinu sporta RS postaje baza za stvaranje šampiona i omiljeno mesto svim rekreativcima.

Niški alpinista gospodin Slobodan Gejo, otac naše svetske šampionke Staše, ističe da je stena izuzetan doprinos, kako za sport tako i za rekreaciju. Kao veliki poznavalac te oblasti kaže da je stena Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku prva stena tog tipa koja ispunjava sve uslove veštačkih stena na svetu po tehničkim propozicijama.

Trenutno u Srbiji ima oko 160 registrovanih takmičara u penjaju i koji se takmiče u redovnom nacionalnom prvenstvu i 14 oficijalnih klubova. Nova veštačka stena sadrži takmičarski zid, brzinski zid, koji je sertifikovan za brzinsko penjanje i registrovan je u naredne četiri godine za registraciju svetskih rekorda na visini od 15 metara, a taj zid je jedan od 11 sertifikovanih u svetu.

Galerija

Gde se nalazi veštačka stena za penjanje?

Izaberite pismo

Izaberite jezik

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru

Najnovije vesti