Утврђивање моторичких способности у теренским условима

Теренска тестирања младих фудбалера, кампа “Деки 5“, обављена су на Златибору од стране стручних сарадника Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије су у теренским условима обавили процену моторичких способности фудбалера. Примењени су тестови за процене функционалних образаца кретања као и специфична батерија моторичких тестова за фудбал (гипкост, брзина, агилност, снага). Континуираним тестирањима се прати раст, развој као и ефикасност тренажног процеса, а у складу са потребама врши се корекција плана програма тренинга.

Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.

Сврха тестирања је очување здравља деце, односно правилан раст и развој свих учесника кампа. Управо из тог разлога претходних година Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије био је активно укључен у рад кампа “Деки 5“.

Сви полазници кампа радили су детаљна тестирања како би се откриле неправилности у телесном развоју, извршиле корекције и урадила превентива за потенцијалне проблеми који би касније могли да настану.

“Оно што радимо са децом су тестови основних образаца кретања, функционално скенирање покрета, који нам дају све потребне информације о телесном статусу сваког детета и дисбалансима у обрасцима кретања уколико они постоје. Добијамо изузетно драгоцене информације, а тестови су прилично обимни и односе се на процену моторичких способности. Следећи битан сегмент је специфична “батерија“ тестова за фудбал, као и тестови за процену брзине, експлозивне снаге опружача ногу и тест за процену специфичности агилности, односно тест са лоптом. Након извршеног теста сваки полазник кампа добија извештај о тренутном статусу и моторичким способностима као и препорукама за корекцију и побољшање тих моторичких способности. Рад на тим корекцијама значајно смањује ризик од повређивања, што је јако битно. Од велике важности је да се деца тестирају, а њихови резултати прате и анализирају. Важно је да се уради добра дијагностика, периодично прати и правовремено утиче на евентуалне негативне појаве“, закључује Немања Бадњаревић помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру