Vrhunsko mesto za pripremu sportista

Sportski kamp Karataš

Odlukom Vlade Republike Srbije Sportski kamp Karataš je septembra 2014. predat na upravljanje Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, čime su prošireni kapaciteti i stručno delovanje vodeće ustanove u oblasti sporta u Srbiji.

Karataš se nalazi u Istočnoj Srbiji na teritoriji opštine Kladovo, na samoj granici sa Rumunijom, na obali Dunava na Koridoru 7, pored hidroelektrane Đerdap.

Koridor 7, ili Dunavski koridor (dug 2300 km), jedan je od najvažnijih evropskih puteva i zajedno sa Rajnom i Majnom predstavlja najvažniji vodeni put na kontinentu. Kamp je i na pravcu EuroVelo 6, jedne od najpopularnijih biciklističkih ruta, koja se proteže od Atlantika do Cr­nog mora. Ova biciklistička ruta ulazi u Srbiju blizu gra­ da Bački Breg, prati Dunav duž srpsko­hrvatske granice sve do graničnog prelaza kod Kladova ka Severinu u Rumuniji. U okruženju EuroVelo 6 nalaze se morske obale, reke, dvorci, što zajedno sa ravnom topografijom za svakog biciklistu pred­stavlja turističko putovanje snova.

Kamp ima veoma dugu tradiciju i od osnivanja je, zbog svoje lokacije i odlične infrastrukture, bio poznat kao vrhunsko mesto za pripreme sportista. Kompleks Kampa zahvata površinu od 15 ha. Karataš poseduje svu neophodnu prateću infrastrukturu za više od 20 sportova, ­ otvorene (košar­ka, fudbal, tenis, bazen) i zatvorene sportske objekte (hala, teretana, streljana, kuglana, sala za balet), kao i neophodnu opremu i rekvizite. Pored svega navedenog, u multifunkcio­nalnoj dvorani postoji i veštačka stena za sportsko penjanje. U svom sastavu, osim sportskih kapaciteta, Karataš ima i smeštajne objekte sa dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i apartmanima. Pored toga, Kamp poseduje i osam osmokrevetnih bungalova koji se, osim dobre opremljenosti, arhitektonski potpuno uklapaju u kulturno nasleđe ovog kraja. Ponuda Kampa upotpunjena je restoranom, čiji je meni prilagođen specifičnim potrebama sportista.

Na inicijativu Ministarstva omladine i sporta i Zavoda, Karataš će biti renoviran u celosti. Revitalizacijom postojećih i izgradnjom novih kapaciteta predviđeno je da se izvrši maksimalno proširenje prostora za sports­ke aktivnosti. Formiranje multifunkcionalnih sports­kih borilišta ima za cilj stvaranje odgovarajućih uslova za razvoj školskog, univerzitetskog i vrhunskog sporta.

U Kampu mogu da se organizuju omladinske sportske škole, sportski kampovi i pripreme sportskih ekipa, sportska takmičenja, radničke sportske igre, kreativne radionice, umetničke kolonije, razne vrste edukativnih programa, škole u prirodi i ekskurzije.

Galerija

Gde se nalazi kamp Karataš?

Izaberite pismo

Izaberite jezik

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru

Najnovije vesti