Редовне здравствене контроле спортиста у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас су редовне спортско медицинске прегледе у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавили пливач Велимир Стјепановић и кик боксери Александар Коновалов и Данијел Менадовски. Завод за спорт и медицину спорта РС утврђује здравствене способности спортиста за обављање спортских активности и учествовање на спортским такмичењима. Услуге спортистима, рекреативцима и грађанству пружају специјалисти из области спорта и медицине спорта. Преглед и тестирање је потребно урадити пре почетка бављења спортом, као и пред такмичења, а пожељно је да се ради 2-3 пута годишње. Oвакви тестови се раде да би спортисти проверили своју кондицију и форму. Поред лекарских прегледа у лабораторији за психологију раде процену такмичарске припремљености и комлетну психодијагностику.

У Сектору медицине и психологије спорта сви корисници спортско – медицинских услуга, пре контроле утренираности, пролазе детаљан медицински преглед, одређене нивое здравствене контроле, како би се утврдило здравствено стање. Након увида у здравствену спрему, пролазе стандардизоване тестове – функционална тестирања која се обављају на бицикл – ергометру и Тредмилу – траци.

Спортско – медицински преглед обухвата:

– Физикални преглед по системима
– Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
– Електрокардиографија (ЕКГ)
– Психодијагностика
– Спирометрија
– Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
– Ултразвучни преглед срца
– Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру