ДА ЛИ ЈЕ ВАШЕ ТЕЛО СПРЕМНО ЗА ВЕЛИКЕ ФИЗИЧКЕ НАПОРЕ?

Бављење спортом – било оно рекреативно или професионално – умногоме помаже правилном расту, развоју, стицању спортских навика, али и оптималног здравственог стања. Ипак, чак и пре почетка бављења било којом физичком активности, потребно је утврдити стање физичке и менталне спреме.

Рекреативцима се препоручују основни прегледи попут лабораторијских анализа, ЕКГ, антропометријских мерења, ултразвука срца и теста оптерећења, како би у старту стекли увид у основни ниво спремности односно како би били сигурни да су способни за спровођење захтевнијих физичких активности.

Када је реч о професионалним спортистима, на основу Закона о спорту и „Правилника о спровођењу здравствених прегледа спортиста и спортских стручњака“, у спортским такмичењима може учествовати спортиста коме је у периоду од шест месеци пре одржавања такмичења утврђена општа здравствена способност за обављање спортских активности.

Без обзира на ниво професионалности приликом бављења спортом, све физички активне особе могу обавити стручне спортске прегледе у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије. Широк спектар услуга подразумева прегледе спортско-медицинског типа, физикалну медицину и рехабилитацију, моторичка тестирања, спортско-рекреативни програм, процену психолошког статуса, услуге за особе са инвалидитетом и остале.

Висококвалификовани професионалци и тим лекара, већ скоро седам деценија, пружају стручну помоћ свим корисницима услуга Завода за спорт и медицину  спорта. Наша асистенција у припреми и рехабилитацији уткана је у велики број медаља у историји српског спорта.

 

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру