Beograd dobio kompleks stena za sportsko penjanje na Košutnjaku

Ministar omladine i sporta RS gospodin Vanja Udovičić i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović, otvorili su juče kompleks veštačkih stena za sportsko penjanje na Košutnjaku. Kompleks stena za sportsko penjanje pripadaju Prvom Nacionalnom trening centru, a stacionirane su između hotela “Trim“ i Atletskog stadiona.

Kompleks je izgrađen s ciljem da promoviše i razvija novu olimpijsku disciplinu, bude idealno mesto za rekreaciju, ali i da konkuriše za domaćinstvo međunarodnih takmičenja u sportskom penjanju i organizovanje priprema sportista iz naše zemlje i inostranstva. Naša zemlja može da se pohvali još jednim novim, savremenim sportskim objektom, koji će pored ostalih i da promoviše novu olimpijsku disciplinu i motiviše decu da se svakodnevno bave fizičkom aktivnošću. Zavod za sport i medicinu sporta RS postaje baza za stvaranje šampiona i omiljeno mesto svim rekreativcima.

Niški alpinista gospodin Slobodan Gejo, otac naše svetske šampionke Staše, ističe da je stena izuzetan doprinos, kako za sport tako i za rekreaciju. Kao veliki poznavalac te oblasti kaže da je stena Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku prva stena tog tipa koja ispunjava sve uslove veštačkih stena na svetu po tehničkim propozicijama.

Trenutno u Srbiji ima oko 160 registrovanih takmičara u penjaju i koji se takmiče u redovnom nacionalnom prvenstvu i 14 oficijalnih klubova. Nova veštačka stena sadrži takmičarski zid, brzinski zid, koji je sertifikovan za brzinsko penjanje i registrovan je u naredne četiri godine za registraciju svetskih rekorda na visini od 15 metara, a taj zid je jedan od 11 sertifikovanih u svetu.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru