Vaterpolista na sportsko medicinskoj kontroli

Vaterpolista VK “Partizan“, Milutin Belopavlović, danas je obavio kompletne sportsko medicinske kontrole u Sektoru medicine i psihologije sporta. Nakon zdravstvene kontrole, obavio je i funkcionalna testiranja u cilju kontrole utreniranosti. Sportisti ove testove rade da bi proverili svoju kondiciju i formu. Zavod za sport i medicinu sporta RS je vodeća i najmerodavnija ustanova za obavljanje ovakvih testova.

Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole. Prvo se radi sportsko medicinski pregled, koji se sastoji od biohemijske analize krvi, antropometrije – merenja telesne težine, telesne visine, procenta telesne masti, fizikalnog pregleda, EKG-a u miru i ultrazvučnog pregleda srca. Zatim se pristupa testu fizičkog napora gde se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.

Kadrovski, opremom i prostorom Zavod za sport i medicinu sporta RS ispunjava sve uslove za obavljanje zdravstvenih pregleda i funkcionalnih testiranja.

Leave a Reply

Izaberite pismo

Kontakt informacije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Kneza Višeslava 72
11030 Beograd

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Pon – Pet: 07:30 – 15:30

Pratite nas

Preuzmite brošuru