Стипендисти Министарства омладине и спорта РС на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, моторичка тестирања су обавили веслачи, репрезентативци Србије. Проласком кроз функционална тестирања, настављају са припремама за предстојећа такмичења.

Значај контроле моторичких способности се огледа у утврђивању предности и слабости код спортиста, карактеристикама потребним за успех и идентификовање талента. Тестирања је пожељно радити пре почетка бављења спортом, као и пред такмичења, 2-3 пута годишње. Професионални и озбиљни спортисти овакве тестове раде да би проверили своју кондицију и форму. Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту тестирају и анализирају моторичке способности спортиста у савременој биомеханичкој лабораторији где утврђују степен утренираности такмичара и процењују ризик повређивања. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Завод за спорт и медицину спорта РС је водећа и најмеродавнија установа за обављање оваквих тестова.

Предност тестирања:
• Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
• Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група

FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета) је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру