Линија
Republicki zavod za sport
17.03.2021.

У сусрет пролећним данима на Кошутњаку

На надморској висини од 250 метара, у градским општинама Чукарица и Раковица, простире се парк - шума и градско излетиште Кошутњак. Некада је на овом простору било пуно кошута и претпоставља се да је парк по томе и добио име. 

У срцу Кошутњака своје место је нашла и научно – истраживачка установа, Завод за спорт и медицину спорта РС, која у себи поседује спортско - рекреативни центар. Ту су игралишта за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет, атлетски стадион, пет отворених и један затворени базен.
 
Када говоримо о Кошутњаку, не можемо да не поменемо Трим стазу. Завод за спорт и медицину спорта РС је финансирао реконструкцију стазе и сада на њој уживају спортисти и рекреативци. Стаза је реконструисана у целој дужини од 1.200,00 метара. Кошутњак нуди садржаје за све генерације и за све врсте активности.
 
''Циљ је да вратимо рекреативце и спортисте на Кошутњак и да Кошутњаку и Заводу за спорт и медицину спорта РС дамо сјај какав му доликује. Позивамо све да користе стазу и друге изграђене и реконструисане терене и да воде рачуна о њима, а позивам и све савезе да користе ове и остале капацитете I Националног тренинг центра'', наводи директор ЗСМСРС господин Горан Бојовић.
 
Шума Кошутњак је једно од омиљених и најлепших природних богатства Београда и једно од омиљених места његових грађана. Свакако, овде можете пронаћи велики број садржаја, а на вама је да изаберете најомиљенији.
 
Завод за спорт и медицину спорта РС Вам жели да у овим јесењим данима уживате и тренирате на нашим теренима.

Више icoMore


17.03.2021.

Физичка активност и правилна исхрана

Јединствени центар у региону који интегрише спорт и медицину спорта у једној институцији јесте Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Као једина специјализована установа чије су две примарне области спорт и медицина спорта, годинама смо развијали мултидисциплинарни систем који данас функционише по највишим стандардима. Данас, услуге спортистима, рекреативцима и грађанству пружају специјалисти из области спорта и медицине спорта, и то у разним научним дисциплинама. Завод је оформио тимове који се баве тестирањима, аналитиком као и научним и другим истраживањима у циљу унапређења врхунског спорта и општег здравља становништва. Позивамо Вас да нас посетите, да осетите спортски дух, да упознате водеће стручњаке из области спорта и медицине спорта и да доживите заиста јединствену енергију која нас карактерише.

Зашто је важна физичка активност и правилна исхрана?
 
Физичка активност је један од најбитнијих фактора здравља. Редовна физичка активност и кретање  доприноси јачању мишића, подстиче правилну координацију покрета и правилно држање тела, развија осећај за равнотежу и спретност.
 
Правилна исхрана представља основу здравља за читав живот и база је здравог живота. Њен основни задатак је да организму обезбеди оптималне количине свих хранљивих састојака. Тиме се обезбеђује нормалан физички, интелектуални, емотивни и социјални раст и развој. Важно је створити здраве навике у исхрани у раном детињству. Правилна исхрана је основни фактор оптималног раста и развоја човечијег организма и директо утиче на његову радну способност и дужину живота. Баш као и за храну, исто толико је важно и уносити праву количину воде. Вода је основни градивни састојак свих нас. Иако вода не садржи калорије и храњиве материје, она је неопходна за живот. Можемо недељама преживети без хране, али без воде знатно краће.
 
Већина људи уз бројуне дневне обавезе ретко може да пронађе мало времена и за себе, а нарочито за ствари од којих, како делује на први поглед, нема превише користи. Међутим, 30-45 минута рекреације 2-3 пута недељно итекако може имати утицај на ваш живот. Редовна рекреација у комбинацији са здравом исхраном, најбољи је поклон вашем телу. Годи и физичком и менталном здрављу и уједно појачава осећај задовољства собом. Редовна физичка активност помаже у спречавању многих болести и смањењу или одржавању телесне тежине.
Уколико сте, дакле, одлучили да пронађете мало времена за себе и своје здравље, најпрепоручљивија рекреација је аеробни, односно кардио тренинг, онај где број откуцаја срца по минуту достиже између 70 и 80 одсто максималне вредности.
 
Најздравији начин мршављења је редовна рекреација у комбинацији са здравом исхраном. За пола сата трчања на траци можете сагорети 300 калорија, а за пола сата брзог ходања око 180 калорија.
 
Услед редовних тренинга бићете опуштенији и лакше ћете се борити са свакодневним проблемима.
 
Имаћете више енергије, бити издржљивији и много више спремни на покрет и било какву активност. Сваки тренинг ће вам бити лакши од претходног и све боље ћете се осећати.
.
Како време буде одмицало, капацитет ваших плућа ће бити већи, а плућа здравија.
 
Редовним тренингом вежбате срце, оно мења ритам рада чиме се доприноси његовом здрављу. Срчани мишић се јача и срце пумпа ефикасније. После тренинга тело је уморно, а мозак одморан.
 
Резултати:
  • Обликовати своје тело и затегнути мишиће. Не само што ћете бити здравији већ ћете изгледати здравије и привлачније
  • Побољшати циркулацију и смањити повишени крвни притисак
  • Повећати број црвених крвних зрнаца тако што ћете подстаћи транспорт кисеоника
  • Сманићете ризик од дијабетеса
Како време буде пролазило, боље ћете изгледати, бићете здравији, и све ћете радити лакше и са више воље. Лакше ћете се хватати у коштац са животним проблемима и уопште ћете се осећати много боље!

Више icoMore


17.03.2021.

Нова спортска дворана на Кошутњаку

Мултифункционална дворана која се гради у оквиру комплекса Првог Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС на Кошутњаку, требало би да буде завршена у другој половини 2021. године.

Иако је пандемија вируса успорила све, радови на изградњи овог објекта теку по плану, а грађевинци су већ стигли до кровне конструкције.
 
Према речима директора Завода за спорт и медицину спорта РС господина Горана Бојовића, након кровне конструкције уследиће унутрашњи радови у вишенаменској сали.
 
''Изградња дворане напредује, очекујемо да буде готова до краја године. Планирано је да, по завршетку радова и отварању нове дворане, на ред дође дуго најављивана градња олимпијског базена у највећој престоничкој зеленој оази'', изјављује Бојовић.

Више icoMore


17.03.2021.

Завод за спорт и медицину спорта РС спортски институт сутрашњице

У плану Завода за спорт и медицину спорта РС је изградња затвореног олимпијског базена, стадиона са трибинама и зеленим кровом.

Поред стене и мултифункционалне дворане за разне врсте спортова у плану је и изградња затвореног олимпијског базена, стадион са трибинама и зеленим кровом.
 
Реконструисана ће бити и управна зграда чиме би се увезале лабораторије за медицину, психологију, аналитику у спорту и ИНДОК одељење, а све у циљу како би се подигао ниво услуга у оквиру ове јединствене установе спорта.
 
''У плану је обнова управне зграде и лабораторија за медицину, психологију и аналитику у спорту. Намера је да комплекс постане зона врхунског спорта због чега и објекти морају задовољити стандарде за међународна такмичења. Садржај, капацитет, опрема… за те објекте биће дефинисани по правилима националних и међународних савеза'', господин Горан Бојовић, директор Завода за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


16.03.2021.

Садња дрвећа на зеленим површинама Завода за спорт и медицину спорта РС

Према плану за прошлу годину, Завод за спорт и медицину спорта РС, посадио је 100 садница храста китњака (Querus Petraea) на зеленим површинама у трим зони.

Завод за спорт и медицину спорта РС ће наставити са акцијама садње и у наредном периоду.

Више icoMore


11.03.2021.

Запослени у Фудбалском савезу Србије на вакцинацији у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС извршена вакцинација заспослених из Фудбалског савеза Србије.

Вакцинација спортских радника се одвија искључиво заказивањем термина, у складу са интересовањем и по консултацији са спортским савезима електронским путем.

Завод за спорт и медицину спорта РС је пре месец дана оспособио просторије за вакцинацију које се налазе на Отвореном пливалишту у Кошутњаку и тако наставио са активним ангажовањем у борби против пандемије. Новоотворени пункт за вакцинацију је намењен спортистима и спортским радницима.

Више icoMore


8.03.2021.

Завод за спорт и медицину спорта РС обележава 65. година постојања

''Наша кућа је у протеклој години остварила напредак и поред тешког стања у земљи захваћеној корона вирусом. Захваљујем се колегама који су ангажовањем допринели да као успешна и продуктивна фирма не посустанемо. Несебичним доприносом против пандемије, оправдали смо рејтинг и поверење. Кроз промоцију наше куће шаљемо сигнал колико је спорт битан. Вредности спорта су стубови на којима почива квалитетно друштво'', дир. ЗСМСРС г-дин Горан Бојовић.

 

Завод за спорт и медицину спорта РС сутра обележава рођендан. Богатом историјом од преко шест деценија, учествовао је у еволуцији која је резултирала овим данас и у оствареним спортским достигнућима наших шампиона. Даљи рад наше куће је првенствено усмерен на развој врхунског спорта у циљу што веће афирмације српског спорта.


Више icoMore


8.03.2021.

Свим дамама срећан празник

Драге даме,
 
Завод за спорт и медицину спорта РС, Вам жели срећан међународни празник, дан жена 8. март.
 
Срећан 8. март свим припадницама лепшег пола.
 
Уживајте у срећи, пажњи и љубави!


Више icoMore


4.03.2021.

Честитке за изузетне заслуге Заводу за спорт и медицину спорта РС

Председник Интернационалне федерације спортске медицине проф. др господин Фабио Пигози, упутио је честитке Заводу за спорт и медицину спорта РС и директору господину Горану Бојовићу на оствареним прошлогодишњим резултатима упркос пандемији која је погодила свет.

''Дозволите ми да изразим захвалност за Вашу непоколебљиву жељу, вољу и посвећеност током ангажмана у борби против Ковида - 19. Такође, велико хвала на лојалности спортској медицини и Интернационалној федерацији спортске медицине. До скорог виђења на Светском конгресу у Атини, срдачно Вас поздрављам'', проф. др господин Фабио Пигози.
 
Интернационална федерација спортске медицине (FIMS) је званична медицинска асоцијација која обухвата међународну заједницу спортских медицинских удружења и појединаца који промовишу развој спортске медицине и одговарајућег истраживања широм света.
 
 
Директор Завода за спорт и медицину спорта г. Горан Бојовић

Директор Ватерполо клуба Партизан, господин Никола Куљача, честита и захваљује се Заводу за спорт и медицину спорта РС и директору господину Горану Бојовићу на професионализму и правовременом реаговању у критичној ситуацији, спасивши живот једном младом ватерполисти.

''Због овог Вашег подухвата, чврстог сам става да ће се наша сарадња наставити и продубити. Велико Вам хвала'', директор ВК Партизан господин Никола Куљача.

Више icoMore


25.02.2021.

Завод за спорт и медицину спорта РС започео вакцинацију против Ковида - 19

Након отварања прве лабораторије за ПЦР тестирање спортиста и спортских стручњака у септембру 2020 године, Завод за спорт и медицину спорта РС наставља са активним ангажовањем у борби против пандемије, заједно са колегама из Министарства здравља РС.

У току је реализација оперативног плана за имунизацију Института за јавно здравље Србије ''Батут'' у оквиру кога је предвиђена масовна вакцинација становништа у циљу постизања оптималног колективног имунитета нације. Завод за спорт и медицину спорта РС је већ пре месец дана преузео важне кораке у реализацији новоотвореног пункта за вакцинацију који је данас званично отворен а биће намењен, пре свега спортистима и спортским радницима тј. корисницима наших услуга. Уз помоћ Института за јавно здравље Србије ''Батут'' и Градског завода за јавно здравље Београд урађени су сви неопходни кораци за планирање и реализацију пункта.

Дана 25.02. од 11 часова у амбуланти отвореног пливалишта на Кошутњаку Завода за спорт и медицинсу спорта РС, започела је вакцинација спортских радника која ће се у наредном периоду одвијати искључиво заказивањем термина а у складу са интересовањем и по консултацији са спортским савезима електронским путем.

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа >

                        
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.