Linija
Republicki zavod za sport
14.12.2018.

Učesnici Specijalne Olimpijade na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Učesnici Specijalne Olimpijade danas su na pregledima i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Sportisti su obavili sve neophodne medicinske preglede neophodne za overu takmičarske knjižice.

Specijalna Olimpijada je sportsko udruženje koje omogućava osobama sa posebnim potrebama bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti.

Više icoMore


14.12.2018.

Psihološko testiranje sportista Biofeedback metodom

Savremena aparatura u cilju savladavanja stresa kod sportista

Merenja i treninzi Biofeedback aparaturom pružaju uvid i omogućavaju kontrolu fizioloških funkcija organizma sportiste, a samim tim doprinose sportskoj efikasnosti pojedinca. Upotrebom senzora koji mere temperaturu, rad srca, disanje, provodljivost kože, napetost mišića i moždane talase (neurofidbek), vrši se procena fiziološkog funkcionisanja organizma sportista.

Najčešće je u upotrebi protokol za merenje fizioloških reakcija sportista na stres, a rezultati ovog protokola ukazuju na to koje psihološke tehnike treba naučiti i uvežbati da bi se održalo optimalno fiziološko funkcionisanje koje rezultira najboljim takmičarskim nastupom.

Više icoMore


14.12.2018.

Održan sastanak stručnih sportskih nadzornika na Fruškoj gori

Stručni sportski nadzornici Zavoda za sport i medicinu sporta RS  učestvovali su  na stručnom savetovanju na kome su prisustvovali republički i pokrajinski sportski inspektori, kao i pokrajinski stručni sportski nadzornici. Stručno savetovanje je održano u Centru za privredno tehnološki razvoj „CePTOR“, a cilj  je bolja implementacija Zakona o sportu, odnosno podizanje stručnog rada na viši nivo koji sistem sporta čini održivim.


Više icoMore


13.12.2018.

Psihološka testiranja mladih rukometnih selekcija Srbije

U laboratoriji za psihologiju sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS, mlade rukometne selekcije obavile su psihološka testiranja. Nadareni sportisti od 13 i 14 godina prošli su bateriju testova kojom se procenjuju tendencije u razvoju ličnosti, a primenjeni su i testovi kojim se ocenjuje način reagovanja u specifičnim sportskim situacijama  (takmičarska anksioznost, sportsko samopouzdanje, psihološke veštine savladavanja stresa, motivacija za bavljenje sportom).

Na inicijativu Rukometnog saveza Srbije uspostavljena je saradnja  sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS kako bi se pravilno  pratio i usmerio razvoj i psiholoških veština neophodnih za kvalitetan sportski učinak.

Više icoMore


13.12.2018.

Olimpijski bazen nedostupan za građanstvo u subotu 15. decembra

Zimski natkriveni olimpijski bazen u Košutnjaku u subotu 15. decembra, u periodu od  13 do 14 sati,  neće biti dostupan za građanstvo zbog održavanja treninga reprezentativnih selekcija Sinhronog saveza Srbije.


Više icoMore


12.12.2018.

Odeljenje medicine sporta Tašmajdan na usluzi sportistima

Najstarija ambulanta sportske medicine u Srbiji deluje već 45 godina kao Odeljenje za specijalizovanu zdravstvenu zaštitu sportista. Osnovna delatnost odeljenja ogleda se u proveri zdravstvenog statusa i funkcionalnih sposobnosti korisnika. Sportsko medicinske preglede obavljaju lekari medicine sporta, a prvobitno se radi osnovna krvna slika, zatim BMI, pregled po sistemima organa uz određivanje posturalnog statusa i mogućnost primene testa opterećenja.

Ambulanta Tašmajdan svoje usluge pruža aktivnim sportistima, rekreativcima, bivšim vrhunskim sportistima, učesnicima školskih sportskih aktivnosti.

Više icoMore


12.12.2018.

Selekcije FK Crvena zvezda na testiranjima u Zavodu

Omladinci, kadeti, mlađi kadeti i B tim prvog tima Crvene zvezde na motoričkim testovima

Fudbaleri FK Crvena zvezda  danas su u laboratorijama za motorička istraživanja i analitiku u sportu obavili  motorička testiranja. Ovom prilikom rađeno je nekoliko motoričkih analiza.

Procenu  stanja posture tela u statičkim i dinamičkim uslovima sportisti  su prošli uz primenu  3D sistema za kinematičku analizu kretanja  koji je jedan od osnovnih parametara u prevenciji od povreda. Isto tako, test procene osnovnih funkcionalnih kretanja još  jasnije prati uzroke disfunkcije lokomotornog sistema, zbog čega se preporučuje svim vrhunskim sportistima. Za tu priliku se koristi specijalno odabrana baterija testova koja omogućava da se na različite načine optereti lokomotorni sistem čoveka i na valjan način izvrši procena funkcije tela u celini.
 Procena mišićne funkcije na izokinetičkom dinamometru u cilju identifikacije rizika od povređivanja
Identifikacija rizika od povređivanja na izokinetičkom dinamometru podrazumeva procenu mišićnih funkcija antagonističkih mišića koji funkcionalno pripadaju određenom zglobu. Zglob kolena je jedan od najopterećenijih zglobova, posebno u fudbalu, iz tog razloga je izuzetno važno da se selekcijama FK Crvena zvezda izvrši procena funkcije mišića opružača i pregibača u zglobu kolena.

Više icoMore


11.12.2018.

Stipendisti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Biciklisti, košarkašice, plesači i plivači na medicinskim pregledima i merenjima

 
Medicinski pregledi otpočinju popunjavanjem standardizovanog upitnika, čime se stiče uvid o sportskoj grani i disciplini kojom se ispitanik bavi, kao i tipu i učestalosti treninga koji se upražnjava. Kompletna anamneza sadrži podatke o eventualnom medicinskom zahvatu, lečenju ili alergijama.
 
Zatim se deluje kroz pružanje sportsko-medicinskih pregleda i testova koji obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja.
 
U skladu sa Zakonom o sportu Republike Srbije, medicinski pregledi i merenja rade se na svakih šest meseci, a vrhunski sportisti  jednom godišnje  obavezno rade i ultrazvuk srca.

Više icoMore


10.12.2018.

U četvrtak 13. decembra besplatni pregledi u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Zakazivanje pregleda biće obavljeno 10. i 11. decembra

Akcija besplatnih medicinskih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja biće nastavljena u četvrtak 13. decembra na Odeljenju medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku.

Zainteresovani sugrađani preglede mogu da zakažu u  ponedeljak i utorak (10. i 11. decembra) u periodu od 10 do 14.30 sati. Provera zdravlja se obavlja od 8 do 15.30 sati, a građani koji zakažu preglede putem kontakta dostupnog na sajtu Zavoda biće u prilici da prođu opšte medicinske preglede i da obave konsultacije sa lekarima različitih profila i ako ne poseduju zdravstvenu knjižicu.
 
Akcija koju su podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta biće realizovana do kraja tekuće godine.

Više icoMore


10.12.2018.

Mlade reprezentativne selekcije rukometaša na testiranju u Zavodu

Rukometni savez Srbije, u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS,  realizuje brojna testiranja rukometnih selekcija u vodećoj ustanovi sporta. Danas je selekcija dečaka od 13 i 14 godina starosti obavila osnovnu  bateriju terenskih testova u Nacionalnom  trening centru u Košutnjaku.

 
Stručnjaci za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS već dugi niz godina pružaju stručnu podršku  rukometnim selekcijama (na nivou Beograda i Republike) koje prolaze program merenja i testova predviđeno uzrastu, polu i u skladu sa potrebama koje sportska veština zahteva. 

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.