Linija
Republicki zavod za sport
26.12.2018.

Ambulanta Tašmajdan neće raditi u vreme novogodišnjih praznika

Pauza u radu do Božića

Obaveštavamo korisnike da od  četvrtka  27. decembra do Božića (7. januara) ambulanta Tašmajdan neće  raditi.  Pregledi i merenja mogu se zakazati  na Odeljenju medicine sporta Košutnjak.
 
Radno vreme: 07:30-15:30 časova      Kontakt telefon: 011/ 3555 460 lokal:154  
Zakazivanje svakog radnog dana od 10.00 - 14.30 časova

Više icoMore


26.12.2018.

Ostvarena saradnja Zavoda sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore

Zavod za sport i medicinu sporta RS potpisao je Sporazum o saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića u interesu podsticanja naučnoistraživačkog razvoja.

U ime Zavoda za sport i medicinu sporta RS Sporazum o saradnji potpisao je direktor mr Goran Bojović, a ispred nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje dekan, Prof. dr Stevo Popović.
 
Saradnja dve naučne ustanove sporta odnosi se na razmenu iskustva u sferi naučnog i stručnog obrazovanja i usavršavanja, kao i udruženo delovanje u izradi i realizaciji projekata.

Više icoMore


25.12.2018.

Rekreacija za porodilje u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

FIT MAMA- vežbanje porodilja i beba u Nacionalnom trening centru

 
Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije pokrenuo je poseban program za bezbedno rekreativno vežbanje žena nakon porođaja koji je baziran na utemeljenim svetskim naučnim studijama. Cilj programa je da se adekvatnim fizičkim vežbanjem pozitivno utiče na opšte psihofizičko zdravlje porodilja kako bi se postupno vratile u stanje pre trudnoće i porođaja.
 
Program za mlade mame je prevashodno osmišljen kako bi se sve funkcije nakon porođaja vratile u prvobitno stanje, ali i kako bi se uspostavila interakcija između majki koje mogu deliti iskustva na temu odgoja dece. Organizovanu rekreaciju realizuje pedagog fizičkog vaspitanja čija je specijalnost fizičko vežbanje u trudnoći i nakon porođaja.
 
FIT MAMA se realizuje u Nacionalnom trening centru dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom od 11.30 do 12.30, a preporuka je da mame  imaju saglasnost svog lekara pre nego što otpočnu sa procesom vežbanja.

Više icoMore


24.12.2018.

Laboratorija za psihologiju sporta Zavoda u službi vrhunskog sporta

Sociometrija - procena kohezivnosti sportskih ekipa - jedan od preduslova  za uspeh

Sociometrija je postupak psihološke procene i analize kojim se u potpunosti može sagledati status svakog pojedinca u okviru sportskog kolektiva. Ovom metodom moguće je utvrditi stepen igračke i socijalne interakcije među članovima sportske ekipe, postojanje konflikata, način međusobne komunikacije, stepen međusobnog poverenja, kohezivnost tima u celini, socijalni i psihološki status svakog igrača pojedinačno kao i stepen njegove integrisanosti i prihvaćenosti u timu.

Na osnovu analize funkcionisanja ekipe, psiholozi daju jasne preporuke radi poboljšanja odnosa  u ekipi kako bi se omogućio bolji sportski nastup.

Sociometrija - procena kohezivnosti sportskih ekipa


Više icoMore


19.12.2018.

Olimpijski bazen dostupan vrhunskim sportistima i rekreativcima

Bazen hala nalazi se u okviru Otvorenog plivališta Košutnjak

Olimpijski bazen Zavoda za sport i medicinu sporta RS natkriva se u periodu od septembra do juna, što pogoduje reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Bazen hala prilagođena je i za korisnike sa posebnim potrebama.

U sklopu Otvorenog plivališta Košutnjak postoji i teretana koja služi za pripremu vrhunskih takmičara i rekreaciju.
 

Više icoMore


19.12.2018.

Besplatno rekreativno plivanje za starije sugrađane u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Rekreativno plivanje 60+

Zavod za sport i medicinu sporta RS, u saradnji  sa Gradskim sekretarijatom za sport i omladinu, realizuje  program besplatnog plivanja za starija lica. Svake subote od 7 do 8 ujutro obezbeđen je besplatan termin za rekreativno plivanje u Nacionalnom trening centru.


Više icoMore


19.12.2018.

Rekreacija u Nacionalnom trening centru za najmlađe

Škola plivanja za decu i mlade

Na zatvorenom bazenu Nacionalnog trening centra Zavoda u toku cele godine organizuje se komercijalna škola plivanja za decu i mlade.

Učesnici komercijalne škole plivanja prolaze kroz različite vežbe  u cilju ovladavanja osnovnim elementima i pokretima prilikom savladavanja različitih plivačkih tehnika.
 
Program škole plivanja se realizuje tri puta nedeljno u prepodnevnim i poslepodnevnim terminima.
 
Prvo dete (korisnik) plaća punu cenu programa, drugo dete ima 20 odsto popusta a treće dete iz porodice program plivanja pohađa besplatno.

Više icoMore


18.12.2018.

Kompjuterska 3D analiza posturalnog statusa tela u Zavodu

Dobra postura tela predstavlja usklađenost i funkcionalnost svih komponenti lokomotornog sistema u bilo kom pokretu ili položaju, i predstavlja osnov za kvalitetno izvođenje aktivnosti.

 
Razvoj  trodimenzionalnih (3D) tehnologija obezbedio je nove mogućnosti i znatno preciznija posturalna merenja koja se mogu izvršiti u Zavodu putem  kompjuterizovane 3D posturalne analize tela. Snimanje posture u statičkim i dinamičkim uslovima može se posmatrati kao procena strukturalnih devijacija unutar kinetičkog lanca, uz ocenu simetrije tela u celini. Promene u strukturi dovode ili su posledica mišićnih disbalansa koji se često mogu identifikovati u statičkim i dinamičkim posturalnim procenama.
 
Kompjuterizovana 3D kinematička analiza odnosi se na usklađenost glavnih regija: stopala i skočnog zgloba, kolena, donje regije leđa, karlice i kuka, gornje regije leđa, ramena, glave i vrata.

Više icoMore


17.12.2018.

Ivana Španović na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Zavodu za sport i medicinu sporta RS najuspešnija atletičarka Srbije Ivana Španović obavila je  medicinske preglede i druga testiranja.

 
U skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima aktivni učesnici sportskih aktivnosti preglede i druga merenja rade na svakih šest meseci u Zavodu za sport i medicinu sporta RS. Overavanjem takmičarskog kartona, od strane lekara medicine sporta, daje se saglasnost za aktivno bavljenje sportom. Osim pregleda, stručnjaci Zavoda daju sugestije vezano za ishranu, suplementaciju i za unapređenje trenažnog procesa.
 
Jednom godišnje sve nacionalne selekcije i svi profesionalni sportisti u obavezi su da obave ultrazvuk srca.

Više icoMore


14.12.2018.

Završena prva faza testiranja fudbalskih selekcija Crvene zvezde

Fudbaleri FK Crvena zvezda u prvoj fazi testiranja u laboratorijama za motorička istraživanja i analitiku u sportu u Košutnjaku prošli su snimanje posturalnog statusa 3D sistemom za kinematičku analizu kretanja.

Izvršena je i procena osnovnih funkcionalnih kretnji, kao i testiranja na izokinetičkom dinamometru koja služe kao motivacija trenerima i sportistima, budući da se prate neuromišićne sposobnosti i dobija detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.