Linija
Republicki zavod za sport
29.03.2019.

Odeljenja medicine sporta „Košutnjak“ i „Tašmajdan“ deluju u cilju zdravstvene zaštite sportista

U skladu sa Zakonom o sportu medicinski pregledi sportista se rade dva puta godišnje

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije deluje preko šest decenija u interesu kvalitetne zdravstvene zaštite sportista i rekreativaca. U Sektoru medicine sporta Zavoda primenjuje se interdisciplinaran pristup koji podrazumeva utvrđivanje zdravstvenog statusa i funkcionalnih mogućnosti sportista, rekreativaca, dece.
Vrhunskim takmičarima je omogućeno da koriste savremene metode pregleda i testiranja po protokolima utvrđenim od strane vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji.
 
Delatnost Odeljenja medicine sporta Zavoda je:
•     Pregled vrhunskih sportista, aktivnih učesnika u sportu i rekreativaca
•     Testiranje sportista
•     Overa sportsko-takmičarskih knjižica
•     Pregled sudija svih kategorija
•     Pregled delegata, trenera i kontrolora
•     Pregled i uverenje za upis u sportske škole, više sportske škole i na fakultete sporta na nivou Republike Srbije
 
U zavisnosti od potreba mogu da se rade:
•     Periodični pregledi (na 6 meseci)
•     Kontrolni pregledi (provera sportske forme)
•     Vanredni pregledi (po indikacijama)
•     Pregledi po Statutu Granskog sportskog saveza

Više icoMore


27.03.2019.

Psihološka testiranja za ekipne sportove u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Sociometrija - procena kohezivnosti sportskih ekipa - jedan od preduslova  za uspeh u sportu

 
Sociometrija je postupak psihološke procene i analize kojim se u potpunosti može sagledati status svakog pojedinca unutar sportskog kolektiva. Ovom metodom moguće je da se utvrdi stepen igračke i socijalne interakcije među članovima sportske ekipe, postojanje konflikata, način međusobne komunikacije, stepen međusobnog poverenja, kohezivnost tima u celini, socijalni i psihološki status svakog igrača pojedinačno kao i stepen njegove integrisanosti i prihvaćenosti u timu.
 
Na osnovu analize funkcionisanja ekipe, psiholozi daju jasne preporuke u cilju poboljšanja odnosa  u ekipi kako bi se omogućio siguran sportski nastup. 

Više icoMore


27.03.2019.

Promotivni pregledi na Odeljenju medicine sporta Košutnjak

Besplatni medicinski pregledi tokom cele godine

 
U Zavodu  za sport i medicinu sporta RS u  četvrtak 28. marta se vrše besplatni medicinski pregledi. Jednom mesečno lekarska služba u Košutnjaku vrši besplatne medicinske preglede zainteresovanim sugrađanima. Pregled obuhvata osnovne laboratorijske analize, EKG u miru, antropometrijska merenja i pregled po sistemima organa.
Akciju promotivnih pregleda na nivou Republike pokrenulo je Ministarstvo zdravlja uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Više icoMore


25.03.2019.

Škola plivanja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Organizovana škola plivanja tri puta nedeljno za decu i mlade

Na zatvorenom bazenu Nacionalnog trening centra Zavoda u toku cele godine organizuje se komercijalna škola plivanja za decu i mlade.

 
Učesnici komercijalne škole plivanja prolaze kroz različite vežbe  u cilju ovladavanja osnovnim elementima i pokretima prilikom savladavanja različitih plivačkih tehnika.
Program škole plivanja se realizuje tri puta nedeljno u prepodnevnim i poslepodnevnim terminima u prisustvu pedagoga fizičke kulture.

Više informacija


Više icoMore


25.03.2019.

Jedinstvena laboratorija za psihologiju sporta u zemlji deluje u Zavodu za sport i medicinu sporta u Košutnjaku

Konsultativno-savetodavni rad bitan segment u radu sa sportistima

Konsultativno-savetodavni rad sa sportistima primenjiv je i poželjan u fazama predtakmičarskog, takmičarskog ciklusa i nakon sportskog nastupa. Osnovno se ovaj vid usluga ostavlja sportistima kao izbor, osim u slučajevima kada se inicijalnim testiranjem uvidi potreba za ovakvom vrstom tretmana. Uz saglasnost sportiste otpočinje individualni rad sa kojim se ujedno uređuje sfera i dinamika delovanja. Ukoliko je neophodno, u konsultativno-savetodavne razgovore mogu da se uključe  treneri ili roditelji.

Više icoMore


22.03.2019.

Sastanak sportskih nadzornika u Medija centru

Juče je u Medija centru održan sastanak stručnih sportskih nadzornika kako bi se permanentnim delovanjem unapredio rad u praksi i podigao kvalitet rada koji se obavlja u oblasti sporta.

 
Imenovani nadzornici, visokokvalifikovani stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, obavljaju nadzor nad stručnim radom u oblasti sporta na nivou Republike. Uvid i procena kvaliteta rada u sportu podrazumeva analizu stručnog rada sportskih organizacija i sportskih stručnjaka koji obavljaju aktivnosti i delatnosti propisane važećim Zakonom o sportu. Sportski stručni nadzornici vrše uvid u rad sportske organizacije i prate nivo poštovanja propisa u odnosu na registrovanu delatnost.

Više icoMore


21.03.2019.

Teretana dostupna za nacionalne selekcije i individualne korisnike

Preporučuje se zdravstveni pregled pre uključivanja u proces treninga

 
Teretana u sklopu  Nacionalnog trening centra dostupna je na korišćenje nacionalnim selekcijama, sportistima i rekreativcima u toku cele radne nedelje. Na prostoru od 170 metara kvadratnih postavljene su najsavremenije sprave za vežbanje. Sala u kojoj se nalazi kompletna oprema za trening i fitnes ima prirodan izvor svetlosti i dobru ventilaciju. Postoji izdvojeni deo za dizače tegova, a na raspolaganju je i stručno lice odgovorno za realizaciju treninga.
 
U okviru Nacionalnog trening centra stacionirana je i medicinska služba. Radno vreme sportskog objekta u Košutnjaku je od 7 do 22 sata.

Više icoMore


21.03.2019.

Sledećeg četvrtka besplatni pregledi u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Promotivni medicinski pregledi 28. marta na Odeljenju medicine sporta Košutnjak

Uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta nastavlja se promocija besplatnih medicinskih pregleda na Odeljenju medicine sporta u Košutnjaku.

Svake četvrte nedelje u mesecu,  četvrtkom,  tokom cele 2019. godine biće realizovani medicinski pregledi i konsultacije sa lekarima različitih specijalnosti.
 
Prijava za promotivne preglede može da se obavi od 21. do 26. marta, a prvi besplatni pregledi biće realizovani u četvrtak 28. marta.
 
Sve dodatne informacije možete dobiti od  11 do 14 sati na brojeve telefona: 011/ 3555 460 i 3555 461, lokal 154; imejl: medicina@rzsport.gov.rs

Više icoMore


18.03.2019.

Odeljenje medicine sporta Tašmajdan na usluzi sportistima

Tašmajdan - prva ambulanta sportske medicine u zemlji

Osnovna delatnost odeljenja medicine sporta Zavoda za sport  se  ogleda u proveri zdravstvenog statusa i funkcionalnih sposobnosti sportista i drugih korisnika. Sportsko medicinske preglede obavljaju lekari medicine sporta, a  prvobitno se radi osnovna krvna slika, zatim BMI, EKG u miru, pregled po sistemima organa, uz određivanje posturalnog statusa i primenu testa opterećenja.
Ambulanta Tašmajdan svoje usluge pruža aktivnim sportistima, rekreativcima, bivšim vrhunskim sportistima, učesnicima školskih sportskih aktivnosti.
Pregledi se mogu zakazati putem kol centra na tel: 011 32 45 115

Više icoMore


14.03.2019.

Promotivni medicinski pregledi u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Jednom mesečno besplatni pregledi  na Odeljenju medicine sporta Košutnjak

Uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta nastavlja se promocija besplatnih medicinskih pregleda na Odeljenju medicine sporta u Košutnjaku.
Svake četvrte nedelje u mesecu,  četvrtkom,  tokom cele 2019. godine biće realizovani medicinski pregledi i konsultacije sa lekarima različitih specijalnosti.
Prijave se vrše početkom četvrte nedelje u mesecu, nekoliko dana pre promocije besplatnih medicinskih pregleda. Ove godine prvi besplatni pregledi biće realizovani u četvrtak 28. marta.
Sve dodatne informacije možete dobiti od  11 do 14 sati na brojeve telefona: 011/ 3555 460 i 3555 461, lokal 154; imejl: medicina@rzsport.gov.rs

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.