Linija
Republicki zavod za sport
19.04.2019.

Radno vreme tokom Vaskrsa i Međunarodnog praznika rada

Radno vreme Doma sportova i Zatvorenog olimpijskog bazena Zavoda za sport i medicinu sporta RS tokom predstojećih praznika


Više icoMore


19.04.2019.

Izgradnja multifunkcionalne hale u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Na površini sportskog kompleksa Zavoda, u okviru kog deluju i laboratorije medicine i psihologije sporta kao i INDOK odeljenje i naučnoistraživački centar Srbije za motorička istraživanja i analitiku u sportu, otpočinje izgradnja novih, savremenih objekata u interesu stvaranja boljih uslova za razvoj sporta na nivou Republike. Kako je predviđeno urbanističkim projektom, u Košutnjaku u planu je izgradnja savremene multifunkcionalne dvorane za borilačke sportove. Sale za borenja biće u službi razvoja tekvonda, rvanja, džudoa i karate sporta, a prostor za rad biće dostupan i Savezu za sportsko penjanje i Streljačkom savezu Srbije.

 
Krajem ove godine u planu je da se izvrši i rekonstrukcija upravne zgrade Zavoda, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru jedinstvene ustanove sporta.

Više icoMore


17.04.2019.

Studenti Visoke sportske i zdravstvene škole u poseti Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Danas su u Zavodu za sport i medicinu sporta RS bili studenti Visoke sportske i zdravstvene škole.

 
Upoznati su sa raspoloživim kapacitetima i resursima Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu.

Više icoMore


12.04.2019.

Delegacija Vojne akademije Beograd u poseti Zavodu

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović ugostio je profesore Katedre za fizičku kulturu Vojne akademije Beograd. Ovom prilikom delegacija profesora sa Vojne akademije upoznala se sa delovanjem naučnoistraživačke ustanove sporta.


Više icoMore


11.04.2019.

Trim staza Zavoda i sportska igrališta dostupni svim korisnicima

Besplatna rekreacija na otvorenom u Košutnjaku          

Trim staza Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije dostupna je za sve grupe korisnika besplatno. Šetnja, brzo hodanje ili trčanje moguće je u svako godišnje doba po trasiranom delu u prirodi dužine od 1200 metara. Staza sa tartan podlogom ima 17 stanica za vežbanje koje se nalaze u proširenim delovima na svakih 100 metara. Uz savremene sprave za vežbanje, postavljene su i table sa obaveštenjima o vrsti vežbe i težini prikazanog zadatka tako da korisnik može da vežba u skladu sa svojim mogućnostima. Video-nadzor i osvetljenje putem električnog napajanja postavljeno je celom dužinom staze, ali i u delu terena za košarku, odbojku, mali fudbal, čime je obezbeđeno nesmetano i bezbedno  korišćenje i u večernjim satima.

U okviru trim-zone, na besplatno korišćenje, stavljeni su u funkciju i adaptirani  tereni za košarku, odbojku i mali fudbal.

Pre početka korišćenja sportskih objekata u trim-zoni neophodno je da korisnici pročitaju pravilnik ponašanja koji se nalazi na oglasnoj tabli na samom ulazu. Na istom mestu instaliran je i punkt odakle u određeno vreme deluje odeljenje za rekreaciju Zavoda za sport i medicinu sporta RS.


Više icoMore


8.04.2019.

Brojne selekcije na pripremama u Košutnjaku

Otvorena letnja bašta hotela Trim

Hotel Trim funkcionalno je povezan sa čitavim sportskim kompleksom Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije zbog čega je pogodan za kondicione pripreme sportista. Smeštajni objekat se nalazi u Košutnjaku i egzistira kao sportski hotel otvorenog tipa sa kapacitetom za 56 gostiju raspoređenih u okviru dve smeštajne jedinice. U ponudi hotela su jednokrevetne i dvokrevetne sobe, apartman, sala za teoretsku nastavu, restoran i letnja bašta kapaciteta za 120 gostiju. Neophodan komfor sportistima (košarkašima) i drugim gostima u toku boravka obezbeđuje i uređenost samog prostora hotela unutar kog je instaliran nameštaj preko propisanog standarda. Opremljenost kuhinjskog bloka i stručnost lica je na visokom nivou što omogućava  pripremanje hrane prema individualnim potrebama sportista.
 
Kompleks hotelskog smeštaja bazno je profilisan za smeštaj sportista, ali posluje i po komercijalnim principima, te tako na dnevnom nivou ugosti i brojne rekreativce i druge posetioce. U zoni hotela 2018. godine izgrađena su i dva igrališta za decu mlađeg i starijeg uzrasta.   
Hotel Trim, kao bazu za pripreme, trenutno koristi najbolja plivačka selekcija Srbije i Savez za sinhrono plivanje Srbije, a očekuje se i dolazak veslačke reprezentacije Srbije i vaterpolista iz Rumunije.

Više icoMore


4.04.2019.

NACIONALNE EVIDENCIJE U OBLASTI SPORTA REPUBLIKE SRBIJE

 Projekat od izuzetne važnosti za sistem sporta RS

 
 
Jedan od najznačajnijih poslova u okviru delatnosti Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i njegovog Informaciono dokumentacionog (INDOK) odeljenja je vođenje Nacionalnih evidencija u oblasti sporta, što podrazumeva prikupljanje i obradu podataka kao i periodično objavljivanje i publikovanje zbirnih podataka iz nacionalnih evidencija.
Vođenje nacionalnih evidencija u oblasti sporta Republike Srbije je zakonska obaveza Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, deklarativno prihvaćena kao jedna od osnovnih delatnosti, odnosno kao povereni posao (čl. 107, stav 2. tačka 4. Zakona o sportu RS „Službeni glasnik RS“, br. 10/2016).
 
Na osnovu člana 168. stav 11. Zakona o sportu („Službeni glasnik RS”, broj 10/16), donet je Pravilnik o Nacionalnim evidencijama u oblasti sporta kojim se propisuje sadržaj, način vođenja i način i uslovi korišćenja podataka iz evidencija.

Više icoMore


3.04.2019.

Besplatni medicinski pregledi dece od 6 do 14 godina starosti

Pregledi se rade u ambulantama na Tašmajdanu i Košutnjaku

Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućio je besplatane medicinske preglede dece sportista od 6 do 14 godina starosti  koji se obavljaju  u Zavodu za sport i medicinu sporta RS. Neophodno je da deca na pregled dođu u pratnji roditelja sa uputom od pedijatra, overenom zdravstvenom knjižicom i sportskom legitimacijom. Ukoliko učesnici u sportskim aktivnostima nisu članovi klubova, dovoljni su uput i važeća zdravstvena knjižica.

Procedura besplatnih pregleda dece može se da se ubrza ukoliko korisnici pre dolaska na odeljenje medicine sporta valjano ispune sportsko-medicinski formular  koji je dostupan na zvaničnom sajtu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.
 
Sportsko-medicinske preglede obavljaju lekari medicine sporta, a sam pregled obuhvata krvnu sliku, antropometriju tela, EKG u miru, pregled po sistemima organa, uz mogućnost primene testa opterećenja.

Više icoMore


2.04.2019.

3D kinematička analiza u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Savremena laboratorija za motorička istraživanja i analitiku u sportu na usluzi vrhunskim sportistima

U interesu kvalitetnog sagledavanja mogućnosti  vrhunskih takmičara i ostalih učesnika u sportskim aktivnostima, nabavljen je 3D sistem kamera koji omogućava kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju. Statičko posturalna analiza obezbeđuje precizne informacije o strukturalnim devijacijama unutar kinetičkog lanca, uz  podatke o simetriji tela u celini.
 
Testiranja 3D sistemom za kinematičku analizu kretanja se izvode primenom posebno odabrane baterije testova, gde se uz prirodne oblike kretanja na različite načine opterećuje lokomotorni sistem čoveka kako bi se valjano procenilo njegovo funkcionisanje.
 
Uz statičko posturalnu analizu preporučuje se i procena različitih  motoričkih veština ili specifičnih tehničkih kretanja, čime se dobija šira slika o biomehanici tela.

Više icoMore


29.03.2019.

FIT MAMA - program vežbanja za porodilje u Nacionalnom trening centru

Program gde mame vežbaju u društvu svojih beba

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije pokrenuo je poseban program za bezbedno rekreativno vežbanje žena nakon porođaja koji je baziran na utemeljenim svetskim naučnim studijama. Cilj programa je da se adekvatnim fizičkim vežbanjem pozitivno utiče na opšte psihofizičko zdravlje porodilja kako bi se postupno vratile u stanje pre trudnoće i porođaja.
Program je koncipiran tako da porodilje, u prisustvu beba, već od šeste nedelje  mogu da učestvuju u dobro doziranoj rekreaciji koja traje sat vremena. Za vežbanje se koriste  otvoreni tereni Zavoda za sport i medicinu sporta RS kao i prostrane  sale specijalizovane za ovaj vid rekreacije.
Organizovanu rekreaciju realizuje pedagog fizičkog vaspitanja čija je specijalnost fizičko  vežbanje u trudnoći i nakon porođaja.
FIT MAMA se realizuje dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom od 11.30 do 12.30, a preporuka je da mame  imaju saglasnost svog lekara pre nego što otpočnu sa procesom vežbanja.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.