Linija
Republicki zavod za sport
7.07.2020.

Sportisti na redovnim kontrolama u ZSMSRS

Biciklistkinja i košarkaš na zdravstvenim i funkcionalnim pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Centru za medicinu i psihologiju sporta svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Obavezan deo pregleda podrazumeva kompletne biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, opšti lekarski pregled, EKG. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Stručnjaci za analitiku Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu realizuju motorička testiranja u savremenoj biomehaničkoj laboratoriji gde se može utvrditi stepen utreniranosti takmičara i proceniti rizik za povređivanje.
 

Više icoMore


6.07.2020.

Fudbaler na kontrolama utreniranosti

Andrija Stožinić, član fudbalskog kluba OFK Beograd

U laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, fudbaleru su obavljena motorička testiranja. Kroz ovaj način testiranja stiče se detaljan uvid u nivo utreniranosti i sposobnosti ispitanika, u zavisnosti od vrste sporta kojim se bavi.
 
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju motorička testiranja u savremenoj biomehaničkoj laboratoriji gde se može utvrditi stepen utreniranosti takmičara i proceniti rizik za povređivanje.
 
Nakon obavljenih laboratorijskih testiranja, Andrija je testiran na otvorenom terenu I Nacionalnog trening centra, Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, obavili su mu specifičnu bateriju motoričkih testova za fudbalere. Utvrđeno mu je stanje specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga).
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 
 

Više icoMore


6.07.2020.

Veslačka i kajakaška reprezentacija Srbije na redovnim kontrolama u ZSMSRS

Danas su sportsko medicinske kontrole i testiranja, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, obavile veslačka i kajakaška selekcija Srbije. Kompletne testove i testiranja obavili su u Sektoru medicine sporta.

Sportsko - medicinski pregled podrazumeva laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG  u miru, opšti lekarski pregled, ultrazvučni pregled srca, komletna psihodijagnostika, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja. Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu.

Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
  • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
  • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi

Cenovnik usluga


Više icoMore


3.07.2020.

Oproštaj od doktora Mileusnića

Zavod za sport i medicinu sporta RS se danas oprostio od dragog kolege i prijatelja koji je neočekivano i nakon kraće bolesti preminuo od komplikacija izazvanih viremijom Covid-19. Dr Mileusnić je bio dugogodišnji prijatelj i saradnik Zavoda za sport i medicinu sporta RS, a sama vest zatekla je sve one koji su ga voleli i poštovali. Dr Milan Mileusnić je bio specijalista fizikalne medicine i osnivač SMA klinike u Beogradu. U znak poštovanja, lekari Zavoda za sport i medicinu sporta RS zajedno sa generalnim direktorom g. Goranom Bojovićem, pridružili su se kolegama širom Srbije kako bi minutom ćutanja tačno u 10 časova odali počast preminulom kolegi.

Dr Mileusnić je rođen 1970. godine u Senti. Medicinski fakultet je završio u Novom Sadu. Radio je u službi za Hitnu medicinsku pomoć Zdravstvenog centra u Senti, bio je lekar lokalnih košarkaških timova a potom i honorarni saradnik u Srednjoj medicinskoj školi. Završio je internacionalnu školu interventne kardiologije u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Krajem 2002. godine prelazi u Zavod za rehabilitaciju ''Banja Kanjiža''. Specijalističke studije iz oblasti Fizikalne medicine i rehabilitacije završava u Beogradu. Dr Mileusnić je bio lekar i blizak prijatelj mnogim i našim sportistima.
 
Dr Milan Mileusnić je sarađivao sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS od 2015. godine, bio je predavač i učesnik mnogobrojnih predavanja i kurseva stalnog stručnog usavršavanja koje je organizovao Zavod za sport i medicinu sporta RS.
 
 
''Velikom stručnjaku i još većem prijatelju, neka ti je večna slava i hvala'', direktor Bojović.

Više icoMore


3.07.2020.

Edukacija o komunikacijskim veština u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Nedeljni trening  organizuje se u saradnji sa P.R.A. agencijom

Od utorka 30. juna do petka 3. jula od 12 do 15.30 u Hotelu Trim Zavoda za sport i medicinu sporta RS realizuje  se program razvoja komunikacijskih veština kroz  dva dvodnevna treninga. Vodeća PR agencija P.R.A.  realizuje program iz oblasti ključnih  kompetencija: “Korporativna komunikacija”, “Strategija komunikacije“, “Korporativne vrednosti-kreiranje korporativnog identiteta”, „Internet prezentacija-strategija”, “Komunikacijske i prezentacijske veštine”, “Aktivno slušanje”, “Odnosi sa medijima”, ”Nastup u medijima”, „Verbalna komunikacija, javni nastup i govor”, uz  praktične vežbe nastupa pred kamerom.
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS kao društveno-odgovorna ustanova teži da unapredi znanje i sve neophodne veštine u interesu dostizanja kvalitetne interne i eksterne komunikacije, a koja ima za cilj podizanje svih kapaciteta poslovanja uticajne ustanove sporta. Na edukaciji učešće su uzeli pomoćnici direktora i šefovi odeljenja, a za potrebe treninga omogućene su publikacije sa obrađenim temama.
 
Predavači na četvorodnevnom kursu su predsednik i osnivač  P.R.A. agencije, prof. dr predrag Vujović, Mirjana Stefanović govorni lektor, konsultant i trener, Sofija Đakonović trener komunikacija i koučing praktičar, kao i kamerman RTS-a Pavle Čelić.
 
Agencija P.R.A., iz koje su ponikle i sve druge agencije, deluje skoro tri decenije i preteča je PR-a na prostorima bivše Jugoslavije i šire.  Uspešno poslovanje ogleda se i u brojnim angažmanima sa vodećim kompanijama u zemlji i inostranstvu.

Više icoMore


3.07.2020.

Plivalište ZSMSRS u Košutnjaku otpočinje kupališnu sezonu

Otvoreno plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS danas počinje da radi.

 
Dnevno kupanje odvijaće se od 10 do 19 sati uz ulaznicu od 250 dinara, dok će  đaci osnovnih i srednjih škola sredom uz đačku knjižicu imati slobodan ulaz. Kao i ranijih godina, u vreme rada plivališta, MUP Čukarice i lekari Zavoda za sport obavljaće redovna dežurstva u zgradi za sportiste.  
 
Otvoreno plivalište Košutnjak Zavoda za sport i medicinu sporta RS je najlepši sportski kompleks ovog tipa u Srbiji. Sadrži pet bazena - rekreativni, školski, bazen za bebe (popularna ''Detelina''), skakački i olimpijski. Svojim izgledom, lokacijom i mnogim drugim pogodnostima, prednjači u odnosu na druge komplekse ovoga tipa u gradu i državi. 
 

Više icoMore


3.07.2020.

I Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Prvi Nacionalni trening centarzadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku.

Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela Trim se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko Sportski kamp Karataš. U toku su infrastrukturni projekti iz kojih će nići Multifunkcionalna dvorana i veštačka stena za penjanje.
 
Uprava Zavoda za sport tako proširuje krug svojih korisnika, budući da osim vrhunskih sporista i drugih rekreativaca daje snažan podsticaj za razvoj psihofizičkih sposobnosti dece od najmlađeg uzrasta.
 
Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kome je pravo na sport pravo svakog pojedinca dok je briga o vrhunskom sportu, ali i opštem položaju sporta i fizičke aktivnosti svih naših građana obaveza naše ustanove.
 
Promovišemo zdrav način života kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, pružanje stručne podrške organizacijama u sportu i sportskoj praksi, praćenje i primena najnovijih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti sporta, stručnih analiza i istraživanja, kao i pripremanje validnih informacija od značaja za donošenje odluka u oblasti sporta na nivou Države.

Više icoMore


3.07.2020.

Hotel Trim

Hotel Trim funkcionalno je povezan sa čitavim sportskim kompleksom Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, zbog čega je pogodan za kondicione pripreme sportista. Smeštajni objekat se nalazi u Košutnjaku i egzistira kao sportski hotel otvorenog tipa sa kapacitetom za 56 gostiju u okviru dve smeštajne jedinice. U ponudi hotela su jednokrevetne i dvokrevetne sobe, apartman, sala za teoretsku nastavu, restoran i letnja bašta za 120 gostiju. Proširiće se i smeštajni kapaciteti objekta na 7.000 kvadrata, a sve kako bi se poboljšali uslovi za boravak sportista, koji će dolaziti na pripreme i takmičenja. U ovom delu grada, koji je oaza Beograda, sledi dodatno preuređenje koje će pored građanstva, privući i strane sportiste, a naše zadržati u zemlji kako bi svoje pripreme i trenažne procese sprovodili kod nas.

Arhitektura, uređenost prostora kao i izrada nameštaja van propisanih standarda pružaju neophodan komfor košarkašima ali i drugim gostima u toku boravka. Opremljenost kuhinjskog bloka i stručnost lica je na visokom nivou što omogućava pripremanje hrane prema individualnim potrebama sportista.
 
Kompleks hotelskog smeštaja Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije bazno je profilisan za smeštaj sportista, ali posluje i po komercijalnim principima, iz tog razloga na dnevnom nivou ugosti brojne rekreativce i druge posetioce.
 

Više icoMore


3.07.2020.

1080 Quantum sistem

 Novi sistem za testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

1080 Quantum sistem napravio je revolucionarni napredak u obuci za brzinu, snagu i okretnost. Sistem koristi kompjuterski kontrolisani motorizovani kablovski sistem koji omogućava trenerima i stručnjacima za rehabilitaciju da primene i kontrolišu otpor u širokom rasponu vežbi.
 

Više icoMore


1.07.2020.

U petak 3. jula počinje sezona kupanja na otvorenom plivalištu Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku

Otvoreno plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS u petak 3. jula od 10 sati otpočinje sa radom. Najveće plivalište u Srbiji ima pet bazena koji se u skladu sa propisima i tehnički sređuju za početak sezone. Školjke bazena su očišćene, zamenjene su oštećene pločice i tretirane protivkliznim sredstvima, a u neposrednoj blizini rekreativnog bazena izgrađene su tribine. U toku leta postoji i raznovrsna ugostiteljska ponuda kao i savremeni prateći sadržaji, čime je ostvaren pun komfor za boravak porodica sa malom decom, omladine, starijih lica.

Cenovnik usluga nije se menjao u odnosu na prošlu godinu. Dnevna ulaznica je 250 dinara, poludnevna karta (od 15 sati) iznosi 180, a za dete do 7 godina starosti  ulaz je 100 dinara. Deca do 3 godine ne plaćaju kartu, a sredom, uz đačku knjižicu, osnovci i srednjoškolci imaju slobodan ulaz. Školarci do 12 godina starosti na plivalište mogu ući u prisustvu roditelja ili punoletnog lica.
 
Tokom cele letnje sezone kupanja biće realizovana i besplatna škola plivanja. 
 
Radno vreme bazena je od 10 do 19 sati svakog dana. U radno vreme plivališta dežura medicinska služba Zavoda za sport i medicinu sporta RS, kao i službeno lice MUP-a Čukarice.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.