Linija
Republicki zavod za sport
29.11.2018.

Rezultati sportista Srbije

Na Sajmu sporta, promovisana je publikacija koju izdaju Zavod za sport i medicinu sporta RS i Sportski savez Srbije, Rezultati sportista Srbije za 2017. godinu.

Godišnji pregled 2017.

Više icoMore


29.11.2018.

Stipendisti na sportsko medicinskim pregledima u Zavoduza sport i medicinu sporta RS

Stipendisti Sportskog saveza gluvih Srbije na redovnim kontrolama

U Centru za medicinu i psihologiju sporta svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Obavezan deo pregleda podrazumeva kompletne biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, opšti lekarski pregled, EKG. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci. Korišćenjem testova sa kontinuiranim i progresivnim povećanjem opterećenja određuju se maksimalna potrošnja kiseonika, nivo fizičke radne sposobnosti, trenažne zone, aerobni i anaerobni pragovi, krivulja laktata i zasićenost krvi kiseonikom.

Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Psihodijagnostikom i procenom psihološke pripremljenosti, dobija se: profil ličnosti, motivacija sportista, kognitivne i intelektualne sposobnosti, psihomotoričke reakcije, psihodinamika sportskih timova – sociometrija, procena sagorelosti sportista, procena sportske takmičarske anksioznosti, procena opšteg i sportskog samopoštovanja i samopouzdanja, izveštaji i preporuke.
 
Testiranja se obavljaju u laboratorijama i na terenu. U dobro opremljenim laboratorijama Zavoda za sport i medicinu sporta RS vrhunski tim stručnjaka pruža sportistima sve ono što im je neophodno za uspešno bavljenje sportom. Specijalisti medicine sporta rade sportsko - medicinske preglede sportista, stručnjaci u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja vrše kontrolu utreniranosti i identifikaciju faktora rizika, a sportski psiholozi obavljaju psihološka testiranja.

Više icoMore


29.11.2018.

Džudistkinja na motoričkim testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Nadežda Petrović, članica džudo kluba Slavija, na analizi posturalnog statusa

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu pruža mogućnost svim sportistima, sportskim klubovima, savezima i građanima da izvrše dijagnostiku posturalnog statusa na najsavremenijoj opremi Qualisys system. Dijagnostika podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju.

Sport postaje sve zahtevniji, a profesionalni sportisti izloženi su sve većim naporima. Zbog toga se sve više pažnje posvećuje prevenciji kako bi se maksimalno unapredila sportska dostignuća a sa druge strane smanjio rizik od povrede. Jedan od osnovnih parametara u prevenciji povreda jeste stanje posture tela u statičkim i dinamičkim uslovima. Da bi se pravilno i uspešno jačao mišićno-zglobni sistem potrebna je kvalitatativna i kvantitativna dijagnostika koja će omogućiti pravilan izbor vežbi pa će uslovno dovesti do uravnoteženog i optimalnog stanja.
 
Centar za motorička istraživanja i analitiku u sportu opremljen je i OptoJump sistemom koji se koristi za procenu motoričkih sposobnosti i mehaničkih karakteristika mišićnog aparata i bazira se na neprekidnom emitovanju i primanju signala između foto-dioda. Primenom različitih tehnika skokova procenjuje se repetitivna i eksplozivna snaga nogu, zatim brzina motornog reagovanja i nivo i kvalitet mišićnog zamora. Centar poseduje i najmoderniji ''wireless'' sistem fotoćelija za merenje vremena. Primenjuje se za motorička testiranja pomoću baterije testova za procenu brzine i agilnosti (sprint, repetitivni sprint, prolazna vremena, T-test promene pravca). Sistem se koristi za terenska i laboratorijska testiranja. Za motorička testiranja koriste se i Izokinetički dinamometar, Fitmate pro i Qualisys system.
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 

Više icoMore


27.11.2018.

Damir Džumhur na pregledima i testovima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Sektor medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije deluje kroz pružanje sportsko-medicinskih pregleda i testova koji obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja.

Cilj utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vrhunskih takmičara na svakih šest meseci je očuvanje i unapređenje zdravlja i radne sposobnosti kao i prevencija od povređivanja.
 
 
Najbolji teniser Bosne i Hercegovine Damir Džumhur  u laboratoriji za analitiku u sportu je obavio procenu neuromišićne funcije mišića u zglobu kolena.
 
U osnovi izokinetičkog pristupa je izuzetno precizno merenje velikog broja varijabli različitih pokreta segmenata tela u velikom opsegu različitih brzina  i režima rada. Testiranje je podjednako bezbedno moguće izvoditi u periodu trenažnog ciklusa i tokom rehabilitacije. Ovaj vid testiranja omogućava da se prati razvoj sposobnosti, oporavak funkcija povređenog ekstremiteta i odnos različitih mišićnih grupa koje izvode određeni motorički zadatak.
 
Prvi muški predstavnik Bosne i Hercegovine u profesionalnom tenisu trenutno zauzima 47. poziciju na ATP listi.

Više icoMore


27.11.2018.

Trim program za dame u Nacionalnom trening centru

Program vežbanja za mlade i starije dame

U organizaciji pedagoga fizičke kulture Zavoda za sport i medicinu sporta RS dva puta nedeljno se u okviru Nacionalnog trening centra realizuje Trim program za žene. Rekreativni program je namenjen ženskoj populaciji svih uzrasnih kategorija, uz mogućnost korišćenja dva ili tri termina nedeljno, odnosno osam ili 12 termina mesečno.
 
Aerobno vežbanje, uz vežbe snage, umnogome utiče na podizanje kondicije, raspoloženja  i održavanje opšte radne sposobnosti.  

Cenovnik


Više icoMore


25.11.2018.

Održan je 13. Nacionalni seminar za sekretare

U vreme trajanja Sajma sporta održan je i 13. Nacionalni seminar za sekretare na kome je održano predavanje na temu vođenja Nacionalnih evidencija.  Predavanje je održala šef INDOK odeljenja dr Jelena Ivanović.

Jedan od najznačajnijih poslova u okviru delatnosti Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pre svega Informaciono dokumentacionog (INDOK) odeljenja, jeste vođenje Nacionalnih evidencija u oblasti sporta, što podrazumeva prikupljanje i obradu podataka kao i periodično objavljivanje i publikovanje zbirnih podataka iz nacionalnih evidencija.

Vođenje nacionalnih evidencija u oblasti sporta Republike Srbije je zakonska obaveza Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, deklarativno prihvaćena kao jedna od osnovnih delatnosti, odnosno kao povereni posao (čl. 107, stav 2. tačka 4. Zakona o sportu RS „Službeni glasnik RS“, br. 10/2016).

Na osnovu člana 168. stav 11. Zakona o sportu („Službeni glasnik RS”, broj 10/16), donet je Pravilnik o Nacionalnim evidencijama u oblasti sporta kojim se propisuje sadržaj, način vođenja, kao i način i uslovi korišćenja podataka iz evidencija.


Više icoMore


23.11.2018.

Otvoren Sajam sporta na Beogradskom sajmu

Sedmu godinu zaredom svečano je otvoren Sajam sporta u hali 1 Beogradskog sajma. Značajnu sportsku manifestaciju otvorio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u prisustvu Davora Štefaneka, predsednika Sportskog saveza Srbije i proslavljenog srpskog fudbalera Dejana Stankovića.

Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije upriličili su Sajam sporta  pod sloganom "Put uspeha" jer je namera dve krovne ustanove sporta  da se omasovi srpski sport kako bi se unapredilo zdravlje dece i mladih i razvila sportska kultura.


Više icoMore


22.11.2018.

Stipendisti MOS na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Stipendisti Ministarstva omladine i sporta danas su u Zavodu  obavili kompletne medicinske preglede, funkcionalna testiranja i ultrazvuk srca.  Na osnovu pomenutih pregleda  stiče se uvid u stanje zdravlja, ali se ocenjuje i psihofizička sposobnost u odnosu na zahteve sporta i sportske discipline. 

Lekar medicine sporta svojim pečatom daje saglasnost da sportista može aktivno da nastavi da se bavi sportom, a pregledi sportista i takmičara rade se na svakih šest meseci.


Više icoMore


21.11.2018.

Sajam sporta 2018.

U hali I Beogradskog sajma od  23. do 25. novembra  biće održan Sajam sporta na kome, uz brojne sportske saveze, učestvuje i Zavod za sport i medicinu sporta RS.

Put Uspeha –  slogan je ovogodišnjeg Sajma sporta koji organizuju udruženo Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije.
 
Sajam sporta je izrastao u novi sportski brend i mesto gde zainteresovani mogu da se upoznaju sa različitim sportskim veštinama koje prezentuju lično najeminentniji  sportisti Srbije. Ovom prilikom, na zvaničnom štandu Zavoda, tokom tri dana, biće vršena pokazna testiranja sportista.
 
U vreme trajanja najmasovnije manifestacije sporta biće održan i 13. Nacionalni seminar za sekretare na kome je uvršteno i predavanje na temu vođenja Nacionalnih evidencija koje će  predstaviti šef INDOK odeljenja dr Jelena Ivanović.
 
Prostor za promociju ima i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Pokrajinski  sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Antidoping agencija Republike Srbije, Olimpijski komitet Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije. U okviru značajne sportske manifestacije  predstaviće se i visokoškolske institucije kao i više od 100 teritorijalnih sportskih saveza, 89 nacionalnih granskih saveza, sedam sportskih udruženja i izlagači sportske opreme, rekvizita, suplemenata.
 
Svečano otvaranje zakazano je  za petak 23. novembar u 12 sati.  Ulaz na Sajam tokom sva tri dana je slobodan.

Spisak izlagača


Više icoMore


20.11.2018.

Bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Želimo vam ugodne trenutke u našim objektima

Balon hala na otvorenom plivalištu ZSMSRS
 
Bazen u Domu sportova ZSMSRS
 

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.