Linija
Republicki zavod za sport
7.03.2019.

Promotivni medicinski pregledi u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Jednom mesečno besplatni pregledi  na Odeljenju medicine sporta Košutnjak

Uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta nastavlja se promocija besplatnih medicinskih pregleda na Odeljenju medicine sporta u Košutnjaku.
Svake četvrte nedelje u mesecu,  četvrtkom,  tokom cele 2019. godine biće realizovani medicinski pregledi i konsultacije sa lekarima različitih specijalnosti.
Prijave se vrše početkom četvrte nedelje u mesecu, nekoliko dana pre promocije besplatnih medicinskih pregleda. Ove godine prvi besplatni pregledi biće realizovani u četvrtak 28. marta.
Sve dodatne informacije možete dobiti od  11 do 14 sati na brojeve telefona: 011/ 3555 460 i 3555 461, lokal 154; imejl: medicina@rzsport.gov.rs

Više icoMore


6.03.2019.

Otpočela izgradnja veštačke stene u Košutnjaku

Sportski kompleks Zavoda biće bogatiji za jedno sportsko borilište

U novembru prošle godine zaključen  je tender za izgradnju veštačke stene za sportsko penjanje u Košutnjaku. Izgradnja savremenog penjišta je u toku, a plan je da se u blizini atletskog stadiona Zavoda za sport i medicinu sporta RS izgrade dve stene za sportsko penjanje.  Prva, tzv. boulder stena i druga od 17 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje.
 
Izgradnja veštačke stene teče u skladu sa standardima Međunarodne federacije za sportsko penjanje, budući da je namera da objekat služi i za održavanje međunarodnih sportskih manifestacija.
 
Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, sportsko penjanje uvršteno je, po prvi put, u zvaničan program takmičenja.

Više icoMore


6.03.2019.

Zavod za spoрt i medicinu spoрta RS pрoslavlja 63. рođendan

U Klubu poslanika 8. marta u 13 sati biće upriličena proslava povodom 63. godine postojanja Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Zavod za sport i medicinu sporta RS nastao  je  9. marta 1956. godine, prvobitno kao Savezni zavod za fizičku kulturu,  u svrhu unapređenja rekreacije i sporta uopšte.
I nakon više od šest decenija rada naučno-istraživačka ustanova u Košutnjaku zauzima značajno mesto u sistemu sporta Republike, a uživa i veliko poverenje šire sportske javnosti.
U laboratorijama medicine sporta predano se radi u interesu očuvanja zdravlja sportista i svih učesnika u sportskim aktivnostima. Podjednako se vrednuje i podrška psihologa kao i saradnika za analitiku u sportu u cilju  poboljšanja svih karakteristika neophodnih za dobar sportski učinak takmičara.
Istim intenzitetom naučna ustanova sporta podstiče rekreaciju i druge programe osmišljene da se očuva zdravlje, unapredi fizička sposobnost dece i mladih i podigne kvalitet života sugrađana.

Više icoMore


28.02.2019.

Košarkaški turnir sportista u kolicima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U subotu 2. marta u 11.30 u Nacionalnom trening centru Zavoda za sport i medicinu sporta RS odigrava se turnir košarkaša u kolicima. Košarkaši Singidunuma  iz Beograda i najbolja košarkaška selekcija iz Apatina odmeriće snage na turniru u okviru NLB lige.  Ovo takmičenje je ujedno i uvod za učešće na Evropskom prvenstvu C divizije u Bugarskoj gde je realno očekivati visok plasman srpskih takmičara i prelazak u viši rang takmičenja, odnosno u B divizuju. Na turniru učestvuju i ekipe košarkaša u kolicima "VRBAS" iz Banja Luke, "UNA SANA" iz Bihaća i "FLINKSTONES" iz Graca.

Kvalitet reprezentacije Srbije košarkaša u kolicima iz godine u godinu napreduje, te sada čak pet srpskih internacionalaca profesionalno nastupaju za klubove iz Grčke i Republike Srpske.

Savez košarkaša u kolicima Srbije je dobrovoljna, nevladina i neprofitna sportska organizacija, osnovana 21.jula.2004. godine kao savez klubova košarkaša u kolicima Srbije, radi organizovanog bavljenja košarkaškim sportom i ostvarivanja posebnih, zajedničkih interesa i potreba u oblasti košarke u kolicima.
 
Prvobitno, savez je nastao udruživanjem sedam klubova, a trenutno u svom sastavu ima četiri kluba i deluje u skladu sa pravilima Međunarodne asocijacije košarkaša u kolicima.

Više icoMore


26.02.2019.

Uskoro izlazi publikacija „Rezultati sportista Srbije“ za 2018. godinu

INDOK služba Zavoda  za sport i medicinu sporta RS učestvovala  je u  izradi publikacije Rezultati sportista Srbije

 
Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije objavljuje publikaciju „Rezultati sportista Srbije“ kao godišnji pregled najvećih srpskih sportskih dometa. Prikupljanje i izdavanje rezultata sportista za prethodnu godinu  realizuje se u saradnji sa Nacionalnim granskim savezima, a u interesu praćenja uspešnosti srpskog sporta.
Publikacija je dokument na osnovu koga Ministarstvo omladine i sporta i ostale sportske strukture vrše evaluaciju, planiranje i raspodelu novčanih sredstava.
Od 2000. godine formirana je centralna baza podataka o rezultatima sportista Srbije dostupna za javnost na zvaničnom sajtu Zavoda.

Više icoMore


26.02.2019.

Druga Srpska konferencija medicine sporta od 23. do 25. maja

Zavod za sport i medicinu sporta RS je domaćin 2. Srpske konferencije medicine sporta

 
Zavod za sport i medicinu sporta RS  će biti domaćin 2. Srpske međunarodne konferencije medicine sporta  koja će se održati od 23. do 25. maja 2019. u Centru Sava.
U saradnji Zavoda za sport i medicinu sporta RS, Internacionalne  Federacije medicine sporta (FIMS) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, održava se naučna konferencija medicine sporta na kojoj učestvuje  30 domaćih i inostranih eminentnih predavača.
Prva Srpska međunarodna konferencija sportske medicine održana je 2015. godine  u  saradnji sa klinikom Aspetar iz Katara, specijalizovanom za ortopediju i medicinu sporta. Druga  Srpska međunarodna konferencija medicine sporta prilika je da se usvoje nova, potvrđena  saznanja, i implementiraju u praksi kako bi se unapredio rad i očuvalo zdravlje sportista. Osim predavanja, slušaoci imaju mogućnost da uzmu učešće  u pokaznim radionicama  gde se kroz praktičan prikaz  vrši obuka. 
Predavači  na 2. Srpskoj konferenciji  medicine sporta su lekari različitih specijalnosti i sportski stručnjaci iz zemlje i sveta, a očekuje se preko 1000 učesnika. 
 
Učesnici  na konferenciji:  Prof Janis Pitsiladis (FIMS/UK), Prof Fabio Pigozi (FIMS/Italija), Prof Demitri Konstantinou (FIMS/ Južna Afrika), Prof Viktorija Badtieva (FIMS/Rusija), Prof Mats Borjenson (FIMS/ Švedska), Prof Džejms Bilzon (FIMS/UK), Prof Džeroen Svart (FIMS/Južna Afrika), Prof Minhao Ksi (FIMS/Kina), Prof Emin Ergen (Aspetar/Turska), Braješ Mital (UAE), Murad Grairi (FIFA Zdravstveni Centar Dubai, UAE), Jasin Zerguini (UAE), Nael El Šal (UAE), Prof Rado Pišot (Slovenija) i mnogi drugi.

Više icoMore


22.02.2019.

Gradonačelnik dr Zoran Radojičić obišao je trim stazu Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije Goran Bojović obišli su trim stazu na kojoj je solarno napajanje zamenjeno električnim napajanjem celom dužinom dela za trčanje, dok je trim staza presvučena novom tartan podlogom.

 
Radojičić je naglasio da staro solarno napajanje energijom nije funkcionisalo zbog čega je uvedena nova led rasveta čija je vrednost 6,5 miliona dinara.
 
– Na 1200 metara postavljena su 52 sijalična mesta sa novim komandama i kablovima za led rasvetu, ekološki prihvatljiva – naveo  je gradonačelnik i dodao da je ovo rešenje mnogo povoljnije zbog manje potrošnje energije.
 
Direktor Goran Bojović je izrazio zahvalnost gradonačelniku i predsedniku opštine Čukarica i svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, i istakao da sa novom rasvetom Zavod za sport i medicinu sporta RS i grad  Beograd rade isključivo za dobrobit građana.
 
– Ovo je zona gde prvenstveno treniraju profesionalni sportisti, ali ne samo oni, već je staza otvorena za sve građane. Besplatno je korišćenje trim staze,  ali i svih terena koji su u sklopu trim staze – zaključio je direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


19.02.2019.

Medicinska podrška lekara Zavoda fudbalerima na kvalifikacionom turniru za EP

Omladinsku fudbalsku reprezentaciju Srbije U19 predvodi Nenad Sakić, a deo stručnog štaba je i lekar Zavoda za sport i medicinu sporta RS dr Miroslav Nikolić.

 
U sklopu priprema za drugi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Jermeniji odigrane su dve prijateljske utakmice u Poreču, sa vršnjacima iz Hrvatske. Srbija je u grupi sa Italijom, Ukrajinom i Belgijom.

Više icoMore


14.02.2019.

Završen sportski kamp za đake osnovnih i srednjih škola

Veliki broj učesnika u besplatnim programima

 
U Nacionalnom trening centru u Košutnjaku danas je poslednji dan besplatnih sportskih aktivnosti koje su organizovane tokom zimskog raspusta za đake osnovnih i srednjih škola. Zabeležen je veliki broj učesnika u besplatnoj rekreaciji koja je realizovana u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu Grada Beograda.

Brojne programe podjednako su pohađali osnovci i srednjoškolci završnih razreda. Ustaljena praksa je i dodela diploma na kraju programa, prevashodno kao podstrek za razvoj sportskih veština i kao podsetnik na lepo druženje.


Više icoMore


12.02.2019.

Nadzor nad stručnim radom u oblasti sporta- povereni posao Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije obavlja Nadzor nad stručnim radom u oblasti sporta. Uvid i procena kvaliteta rada u sportu podrazumeva analizu stručnog rada sportskih organizacija i sportskih stručnjaka koji obavljaju aktivnosti i delatnosti propisane važećim Zakonom o sportu. Sportski stručni nadzornici vrše uvid u rad sportske organizacije i prate nivo poštovanja propisa u odnosu na registrovanu delatnost. Imenovani nadzornici, po potrebi,  mogu da daju predlog mera za unapređenje kvaliteta rada, dok teži oblici prekršaja mogu da se sankcionišu. Ovakav sistem praćenja kvaliteta rada dugoročno omogućava da se sistem sporta uskladi sa zakonski definisanim standardima, kao i da se stručno delovanje u sferi sporta podigne na viši nivo i uskladi sa savremenim naučnim tendencijma.

U skladu sa predviđenim planom za 2018. godinu obavljeno je 119 nadzora nad stručnim radom u oblasti sporta- 103 redovna i 16 vanrednih.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća >

                      
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.