Linija
Republicki zavod za sport
17.08.2018.

Učesnici Olimpijskih igara mladih na pregledima u Zavodu

Četvoro mladih boksera danas u Zavodu obavlja preglede i testiranja predviđeno Zakonom o sportu, u interesu očuvanja zdravlja i radne sposobnosti. Uz osnovne preglede, obavezno se radi i EKG u miru ali i ultrazvuk srca pre funkcionalnog testa.

Funkcionalnim testiranjem, između ostalog, dobija  se jasan uvid u sportsku formu, a rezultati testova služe za izradu valjanog programa treninga u cilju podizanja sportske forme. 

Prilikom testa poželjno je da sportisti aktiviraju  mišićnu masu koju koriste i u sportu kojim se bave, jer se tada valjano procenjuje njihov energetski kapacitet. Na osnovu sprovedenog testiranja na pokretnoj traci ili nekom drugom ergometru (biciklergometar, veslački, kajakaški, plivački ergometar), dobija se niz izmerenih i izvedenih parametara, pomoću kojih se utvrđuje nivo funkcionalnih sposobnosti i određuju individualne trenažne zone opterećenja, odnosno srčana frekvencija ili puls na kome će se ostvariti trenažni ciljevi. U praksi je često prisutno obavljanje retesta, u svrhu praćenja napretka funkcionalnih mogućnosti.


Više icoMore


16.08.2018.

Uskoro završetak radova na tri otvorena igrališta Zavoda

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović, sa svojim pomoćnicima, obišao je radove u završnoj fazi adaptacije na  tri sportska terena.

Na igralištima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. Takođe, postavljeno je novo postolje  za odbojkašku mrežu, dok je fudbalski teren zanovljen novim  golovima a košarkaški savremenim konstrukcijama i koševima. Uslediće i zamena info pultova,  klupa za sedenje i korpi za odlaganje sitnog otpada.


Više icoMore


15.08.2018.

Odbojkaška juniorska reprezentacija na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Ženska mlada odbojkaška selekcija Srbije danas radi preglede i merenja u laboratorijama vodeće ustanove sporta.

Delatnost Sektora medicine i psihologije sporta ogleda se u obavljanju svakodnevnih sportskomedicinskih pregleda, laboratorijske dijagnostike, antropometrijskih merenja, ultrazvučnih pregleda srca, spirometrijskih ispitivanja, ergometrijskih i ergospirometrijskih testiranja, pružanja usluga korektivnih i preventivnih vežbi vezanih za korigovanje posturalnih poremećaja, uz usluge fizikalne medicine i rehabilitacije.

Unapređenje nivoa tehnike, u velikoj meri utiče na izvođenje sportskih zadataka  i kvalitetan sportski rezultat, zbog čega stručnjaci za analitiku u sportu svakodnevno rade različita motorička testiranja. Jedna od analiza, danas primenjena, je i 3D kinematička procena kvaliteta izvođenja osnovnih motoričkih kretanja, jer predstavlja jedan od osnovnih stubova integralnog procesa testiranja.


Više icoMore


14.08.2018.

Zatvoreni bazen Zavoda za sport do daljnjeg neće biti dostupan za korisnike

Zatvoreni 25-metarski  bazen u okviru Nacionalnog trening centra zbog redovnog godišnjeg održavanja još neko vreme neće biti dostupan na korišćenje. Blagovremeno ćemo obavestiti korisnike o datumu otvaranja zatvorenog plivališta u Košutnjaku.


Više icoMore


14.08.2018.

Prvi tim Košarkaškog kluba Partizan na pregledima u Zavodu

Najbolji igrači Košarkaškog kluba Partizan danas su u Zavodu za sport i medicinu sporta RS na obaveznim medicinskim kontrolama i testiranju. Pregledi se obavljaju u skladu sa pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti vrhunskih takmičara, gde se uz osnovni pregled po sistemima organa radi i EKG u miru kao i ultrazvuk srca koji se obavezno radi u jednoj kalendarskoj godini. Utvrđivanje zdravstvenog statusa uključuje i funkcionalno testiranje gde se progresivno opterećuje organizam  i prati reakcija na napor kao i treniranost samog sportiste.

Crno-beli su otpočeli pripreme za novu takmičarsku sezonu, predvođeni iskusnim Novicom Veličkovićem.


Više icoMore


13.08.2018.

Fudbaleri iz UAE na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Fudbaleri FK Emirates obavljaju preglede i merenja u jedinstvenoj ustanovi sporta u Srbiji. Uz osnovne medicinske preglede i merenja, fudbaleri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rade i  EKG u miru, ultrazvučni pregled srca, kompletnu laboratorijsku analizu.


Više icoMore


13.08.2018.

Dušica Topić na pregledima u Zavodu

Reprezentativka u brzom hodanju, Dušica Topić, obavila je medicinske preglede u skladu sa protokolom  za vrhunske sportiste koje je propisao i Zakon o sportu. Zakonom o sportu predviđeno je da se rade laboratorijske analize, pregledi po sistemima organa, EKG u miru i ultrazvučni pregled srca koji se obavezno radi jednom godišnje.  Ukoliko postoji medicinska indikacija, mogu se raditi i dopunski pregledi, a vrhunski takmičari i učesnici u sportskim aktivnostima, samo uz saglasnost lekara medicine sporta mogu nastaviti proces treninga i takmičenja.

Dušica Topić ostvarila je odličan rezultat na Prvenstvu Evrope u atletici gde je zauzela deveto mesto u brzom hodanju na 50 kilometara.


Više icoMore


13.08.2018.

Kabinet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Kabinet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju deluje u svrhu prevencije, dijagnostike i terapije sportskih povreda i stanja pretreniranosti, a nalazi se u okviru Nacionalnog trening centra.


Više icoMore


13.08.2018.

Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Savremeni sportski centar, novim Zakonom o sportu prerastao je u Nacionalni trening centar i namenjen je za sportsku, sportsko rekreativnu aktivnost pripreme  pre svega vrhunskih sportista, rekreativaca, mladih, dece.
Na prostoru od oko 5.000 m2, nalazi se: hala,
 četiri sale, teretana, 25-metarski bazen, sauna, đakuzi, vlažno i suvo kupatilo.


Više icoMore


10.08.2018.

Košarkaši Partizana na testiranju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS je jedinstvena ustanova u Srbiji iz razloga što su na jednom mestu stvoreni svi uslovi za vrhunskog sportistu. Medicinski tim sa svojim specijalistima medicine sporta, kardiolozima, pedijatrima, pulmolozima, fizijatrima utvrđuje zdravstveni status sportista i svih aktivnih učesnika u sportu.

Stručnjaci za analitiku u sportu utvrđuju stepen utreniranosti i rizike za povređivanje primenom motoričkih testova koji se mogu izvoditi u posebnim laboratorijskim uslovima ali i u prostoru za trening ili takmičenje sportista.

Mentalna stabilnost danas izdvaja prave šampione, te angažovanje psihologa podrazumeva rad na uspostavljanju adekvatne psihološke pripreme mladih sportista i vrhunskih takmičara.


Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.