Linija
Republicki zavod za sport
22.01.2020.

Novo Zvezdino pojačanje na kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Seku Sanogo, vezni fudbaler iz Obale Slonovače, prvo zimsko pojačanje, u narednih godinu dana igraće u Crvenoj zvezdi kao pozajmljeni igrač iz Al Itihada.

 Testiranja na Izokinetičkom dinamometru
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.
 
Najsavremeniji model izokinetičkog dinamometra firme HUMAC NORM pruža mogućnost procene kroz tri režima rada mišića (izokinetički, izotonični i izometrijski) i to aktivnim pokretom pregibača i opružača trupa, zatim mišića skočnog zgloba, zgloba kolena, kuka, ramena, lakta i zgloba ručja. Pokreti se mogu izvoditi u svim smerovima (ekstenzija, fleksija, abdukcija, adukcija, unutrašnja i spoljašnja rotacija).   
 
Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti na izokinetičkom dinamometru treneri i sportisti u Zavodu dobijaju sledeće mogućnosti:
 
- uvid u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti odrećenih mišićnih grupa,
- evaluaciju stanja nakon povreda,
- evaluaciju uspešnosti rehabilitacije,
- prevenciju povreda i oštećenja,
- planiranje i programiranje trenažnog procesa,
- praćenje efikasnosti trenažnog procesa,
- individualizacija u radu,
- korekcije trenažnog procesa,
- stručno - savetodavne pomoće,
- motivaciju za dalji rad.
 
Pravovremenim dijagnostičkim izokinetičkim testovima je moguće utvrditi početne promene u radu zglobova i mišića koje je nemoguće otkriti rendgenskim snimcima, magnetnom rezonancom ili ultrazvučnim snimanjem.

Više icoMore


16.01.2020.

Redovne kontrole fudbalera u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Fudbaleri Čukaričkog na zdravstvenim pregledima u Centru za medicinu i psihologiju sporta ZSMSRS

Sektor medicine sporta deluje kroz pružanje sportsko - medicinskih pregleda i testova koji podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG  u miru, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja.
 
Laboratorija za psihologiju pruža mogućnost procene takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista kao  i  komletnu psihodijagnostiku. Svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje, nakon kojih se vrše standardizovani testovi, sportsko medicinska i motorička testiranja.
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.

Više icoMore


14.01.2020.

Fudbaler Crvene zvezde na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Andrija Radulović, član FK Crvena zvezda, na motoričkim testiranjima u laboratoriji Centra za motorička iztraživanja i analitiku u sportu

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Izokinetička dijagnostika je postupak procene neuromišićne funkcije u kom se kompjuterskom tačnošću, u aktivnom pokretu, beleže svi potrebni parametri (snaga pojedinih mišićnih grupa, obrtni moment, indeks zamora, amplituda pokreta zgloba i ostvareni rad za pojedine mišićne grupe). Matematičkom analizom testova se dobija detaljan uvid u stanje funkcije zgloba, međusobni odnos agonista i antagonista i bilateralno poređenje istih mišićnih grupa. Na izokinetičkom aparatu se otpor prilagođava individualnim mogućnostima, s tim u vezi, izbegnuta su bilo kakva oštećenja i preopterećenje. Najsavremeniji model izokinetičkog dinamometra firme HUMAC NORM pruža mogućnost procene kroz tri režima rada mišića (izokinetički, izotonični i izometrijski) i to aktivnim pokretom pregibača i opružača trupa, zatim mišića skočnog zgloba, zgloba kolena, kuka, ramena, lakta i zgloba ručja. Pokreti se mogu izvoditi u svim smerovima (ekstenzija, fleksija, abdukcija, adukcija, unutrašnja i spoljašnja rotacija).   

Više icoMore


31.12.2019.

Srećna Nova 2020. godina


Više icoMore


31.12.2019.

Radno vreme sportskih objekata Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Radno vreme I Nacionalnog trening centra (Dom sportova i Natkriveni olimpijski bazen)

 31.12.2019. - do 15.30 sati
01.01.2020. - neradan dan
02.01. 2020. – redovan radni dan
06.01. 2020. - do 15.30 sati
07.01. 2020. - neradan dan
 

Više icoMore


31.12.2019.

Informacija vezana za rad ambulante Tašmajdan ZSMSRS u zimskom periodu

Poštovani korisnici,

zbog iznenadnih vanrednih radova u okviru zgrade sportskog centra Tašmajdan, nismo u prilici da neometano obavljamo preglede dece u okviru naše ambulante. Usled najavljenih niskih temperatura u narednom periodu ambulantu ćemo premestiti na prvo odeljenje u Košutnjaku, do uspostavljanja normalnih uslova za funkcionisanje u okviru sportskog centra.

Za sve informacije  u međuvremenu možete nas kontaktirati na naše telefone 011/ 3245 115 i 011/ 3555 460 lokal: 154

Više icoMore


30.12.2019.

Španovićeva na redovnim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Ivana Španović (Zrenjanin, 10. maj 1990) je srpska atletičarka, koja se takmiči u skoku udalj, članica je i nastupa za Atletski klub Vojvodina iz Novoga Sada.

Na Svetskom prvenstvu 2013. godine u Moskvi osvojila je bronzanu medalju, a dve godine kasnije i na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Na Evropskom prvenstvu u dvorani 2015. u Pragu je osvojila zlatnu medalju uz rekord. Ivana je na Svetskom prvenstvu u dvorani 2018. godine osvojila zlatnu medalju u Birmingemu, a 2016. godine srebrnu medalju u Portlandu. U maju 2016. godine je bila na prvom mestu svetske rang liste u skoku u dalj.Pobednica je Dijamantske lige za 2016. godinu i 2017. godinu. Dva puta je izabrana za najbolju srpsku sportistkinju u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, i to 2013. i 2015. godine. Najveći uspeh u karijeri je ostvarila na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru kada je uzela bronzanu medalju, rezultatom 7.08 m, što je bio novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom. Dana 5. marta 2017. godine osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani i postavila novi nacionalni rekord 7,24 kao i najbolji svetski rezultat u ovoj sezoni i treći svih vremena u dvorani. Treću uzastopnu zlatnu medalju je osvojila na Evropskom dvoranskom prvenstvu 2019. godine u Glazgovu.

 Ivana na funkcionalnim testiranjima u ZSMSRS
  
Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Stručan i pravilan rad na telesnom razvoju sportiste kao i održavanje zdravog posturalnog statusa je od suštinske važnosti sa aspekta preveniranja sportskih povreda, otklanjanja lošeg držanja tela. Jedan od važnih segmenata trenažnog procesa treba da bude rad na otklanjanju funkcionalnih disbalanasa i drugih ograničenja kvalitetnog izvođenja osnovnih obrazaca kretanja.

Više icoMore


30.12.2019.

Štefanek na kontrolama zdravstvene spreme u ZSMSRS

Davor Štefanek (Subotica, 12. septembar 1985) srpski je rvač i reprezentativac u rvanju grčko-rimskim stilom. Svetski je šampion iz 2014. godine i najbolji sportista Srbije iste godine po izboru dnevnog lista Sport.

Bio je član rvačkog kluba Spartak Subotica, potom član Proletera iz Zrenjanina, a onda se vratio u RK Spartak.Borio se i za Partizan u Kupu evropskih šampiona, kada je osvojio najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu i proglašen za najboljeg takmičara. Učesnik je Olimpijskih igara u Atini, 2004. i Pekingu, 2008. godine, osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Las Vegasu 2015. godine i zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru. Osvajač je zlatne medalje na Svetskom juniorskom prvenstvu 2005. u Litvaniji i na Mediteranskim igrama 2009. godine u Peskari, Italija, kao i srebrne na Evropskom prvenstvu 2004. u Švedskoj i Gran-priju Mađarske. Osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2018. godine. Bronzom se okitio 2012. godine na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Na Svetskom prvenstvu 2014. osvojio je zlatnu medalju, prvu svoju medalju na Svetskim prvestvima, prvu medalju na Svetskim prvenstvima za Srbiju od 2007. i prvu zlatnu od 1981. godine.
 
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.
 
Svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje, nakon kojih se vrše standardizovani testovi, sportsko medicinska i motorička testiranja.

Više icoMore


25.12.2019.

Praćenje zdravstvenog stanja i utreniranosti naših sportista

Stipendisti MOS – a na redovnim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Sektor medicine sporta deluje kroz pružanje sportsko - medicinskih pregleda i testova koji podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG  u miru, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja. Laboratorija za psihologiju pruža mogućnost procene takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista kao  i  komletnu psihodijagnostiku.
 
U Centru za medicinu i psihologiju sporta obavljaju se kompletni sportsko medicinski pregledi i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Obavezan deo pregleda podrazumeva kompletne biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, opšti lekarski pregled, EKG. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci. Korišćenjem testova sa kontinuiranim i progresivnim povećanjem opterećenja određuju se maksimalna potrošnja kiseonika, nivo fizičke radne sposobnosti, trenažne zone, aerobni i anaerobni pragovi, krivulja laktata i zasićenost krvi kiseonikom. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Psihodijagnostikom i procenom psihološke pripremljenosti, dobija se: profil ličnosti, motivacija sportista, kognitivne i intelektualne sposobnosti, psihomotoričke reakcije, psihodinamika sportskih timova – sociometrija, procena sagorelosti sportista, procena sportske takmičarske anksioznosti, procena opšteg i sportskog samopoštovanja i samopouzdanja, izveštaji i preporuke.

Više icoMore


25.12.2019.

Atletičarke na motoričkim testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Atletičarke kluba Top Jump na funkcionalnim testiranjima u laboratoriji Centra za motorička iztraživanja i analitiku u sportu

 FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)

U laboratoriji Centra za motorička iztraživanja i analitiku u sportu atletičarki su obavljena funkcionalna testiranja. FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

                       
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.