Linija
Republicki zavod za sport
29.05.2020.

Mlada košarkašica na kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Reprezentativka Srbije u košarci obavila je danas u Zavodu za sport i medicinu sporta RS sportsko medicinske kontrole i motorička testiranja.

Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.
 
Sektor medicine i psihologije sporta deluje kroz pružanje sportsko - medicinskih pregleda i testova koji podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG u miru, opšte lekarske preglede, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja. Laboratorija za psihologiju pruža mogućnost procene takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista kao i komletnu psihodijagnostiku.
 
U laboratoriji Centra za motorička iztraživanja i analitiku u sportu košarkašici su obavljena funkcionalna testiranja. U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 

Više icoMore


27.05.2020.

Košarkašica na proveri zdravstvene spreme u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Jovana Jevtović, reprezentativka Srbije u košarci U – 16

Sportsko-medicinski pregled obuhvata:
 
-          Fizikalni pregled po sistemima
-          Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
-          Elektrokardiografija (EKG)
-          Spirometrija
-          Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
-          Ultrazvučni pregled srca
-          Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti
 
U Zavodu za sport i medicinu sporta RS vrši se psihodijagnostika i procena takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista. Testiranja obuhvtaju: procenu karakteristika ličnosti vaznih za uspeh u sportu, svojstava sportske motivacije, stanja i raspoloženja pred nastup (takmičarska anksioznost, sportsko samopouzdanje), merenja sposobnosti psiholoških veština za prevladavanja stresa, procenu opštih i specifičnih intelektualnih sposobnosti.

Više icoMore


26.05.2020.

Vaterpolisti na treninzima u Domu sportova Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Vaterpolo reprezentativci Srbije okupili su se u Beogradu i počeli sa treninzima i pripremama za predstojeća takmičenja. Prve pripreme će sprovesti u Zavodu za sport i medicine sporta RS u Košutnjaku. Trenutno je 20 igrača, a očekuje se da u narednom periodu bude i svih 27 koliko ih je na spisku selektora Savića. Igrači treninge sprovode u dve grupe. Planirano je da se radi u etapama sve do 25. jula. Prvi ciklus će trajati do 29. maja, drugi od 1. do 6. juna... I tako sve do 25. jula, s tim što će igrači posle četvrte nedelje dobiti desetodnevni odmor.

Na prvim pripremama bili su: Gojko i Duško Pijetlović, Rističević, Vico, Lazić, Velkić, Ranđelović, Aleksić, Drašović, Vučinić, Tomić, Filipović, Dedović, Prlainović, Subotić, Stojanović, Gogov, Viktor i Strahinja Rašović. Kasnije će se selekciji priključiti: Branislav i Stefan Mitrović, Živojinović, Dobožanov, Jakšić, Mandić, Lukić i Ćuk.
  
Dom sportova – Prvi Nacionalni trening centar zadovoljava potrebe kako reprezentativnih selekcija tako i klubova za sprovođenje procesa treninga. Struktura sportskog objekta omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika. Sve sportske prostorije na raspolaganju su tokom celog radnog vremena ovog sportskog objekta, svakog dana u nedelji od 07.00 sati.

Više icoMore


26.05.2020.

Funkcionalna testiranja u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS

Lena Bulatović, reprezentativka Srbije u košarci U – 16

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) 

FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno - skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


13.05.2020.

Najmoderniji sportski objekat - Multifunkcionalna dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta RS

''Izgradnja multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku, za sedam sportova i površine 16.217 kvadrata, teče po planu. Dvorana će biti urađena u skladu sa ekološkim standardima, a imaće i zeleni krov, koji će služiti kao vidikovac i na kojem će biti prava trava. Svaka od sala za trening imaće svoje prostorije, tuševe, svlačionice, saune i medicinski deo. Takođe, tu će biti teretana na 500 kvadrata, kao i mini-streljana, a ispred multifunkcionalne dvorane biće parking sa 140 mesta. Ova moderna sportska dvorana će koštati 12.000.000 evra'', izjavio je direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.

''Posle veštačke stene, koja je završena, i multifunkcionalne dvorane, na red bi trebalo da dođe dugo najavljivana gradnja olimpijskog bazena. Planom detaljne regulacije Košutnjaka, koji je usvojen 2014. godine, između ostalog, predviđena je i izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena od 5.000 kvadrata. Plan je i da se prošire smeštajni kapaciteti, a urađeno je idejno rešenje za dogradnju postojećeg hotela "Trim" za tri lamele veličine 7.000 m2. Ono što je značajno je da će ovaj objekat biti povezan toplom vezom sa multifunkcionalnom dvoranom i bazenskim kompleksom. Cilj Zavoda za sport i medicinu sporta RS je da se stvore uslovi za boravak i pripremu sportista, naših i stranih, koji će dolaziti na takmičenja, ali i na pripreme kako bi svoje trenažne procese realizovali kod nas. U kompleksu naše firme biće obnovljena i upravna zgrada, laboratorija za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu, kako bi ova jedinstvena sportsko-zdravstvena ustanova imala uslove koje zaslužuje. Kroz projekte i izgradnju posebno se vodila briga o očuvanju prirode, kako bi se sve što će biti izgrađeno u okviru multufunkcionalne dvorane i drugih objekata, po svim karakteristikama, ukolopilo u ambijent Košutnjaka'', zaključuje Bojović.

Više icoMore


12.05.2020.

Sveti Vasilije Ostroški slava Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS danas slavi slavu Sveti Vasilije Ostroški. Direktor Zavod za za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović, čestitao je slavu zaposlenima i poželeo im zdravlje i uspeh u poslu.

 
Sveti Vasilije je rođen 28.12.1610. godine u vreme cara Konstantina. Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, Popovo polje, nadomak Trebinja u Hercegovini. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku i astronomiju. U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je veliki pobornik Pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve. Umro je 29.04.1671. godine. Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.

Više icoMore


11.05.2020.

Fudbaler FK Crvena zvezda na motoričkim testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Seku Žunior Sanogo (Obala Slonovače, Abidžan, 5. maja 1989.) je vezni fudbaler koji trenutno nastupa za Crvenu zvezdu, a stigao je na jednogodišnju pozajmicu iz Al Itihada. Za reprezentaciju svoje države debitovao je 2017. godine.

 
Testiranja na Izokinetičkom dinamometru
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.
 
Najsavremeniji model izokinetičkog dinamometra firme HUMAC NORM pruža mogućnost procene kroz tri režima rada mišića (izokinetički, izotonični i izometrijski) i to aktivnim pokretom pregibača i opružača trupa, zatim mišića skočnog zgloba, zgloba kolena, kuka, ramena, lakta i zgloba ručja. Pokreti se mogu izvoditi u svim smerovima (ekstenzija, fleksija, abdukcija, adukcija, unutrašnja i spoljašnja rotacija).   
 
Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti na izokinetičkom dinamometru treneri i sportisti u Zavodu dobijaju sledeće mogućnosti:
 
- uvid u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti odrećenih mišićnih grupa,
- evaluaciju stanja nakon povreda,
- evaluaciju uspešnosti rehabilitacije,
- prevenciju povreda i oštećenja,
- planiranje i programiranje trenažnog procesa,
- praćenje efikasnosti trenažnog procesa,
- individualizacija u radu,
- korekcije trenažnog procesa,
- stručno - savetodavne pomoće,
- motivaciju za dalji rad.
 
Pravovremenim dijagnostičkim izokinetičkim testovima je moguće utvrditi početne promene u radu zglobova i mišića koje je nemoguće otkriti rendgenskim snimcima, magnetnom rezonancom ili ultrazvučnim snimanjem.

Više icoMore


8.05.2020.

Početak rada Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Poštovani,

Zavod za sport i medicinu sporta RS počinje sa radom i zakazivanjem lekarskih pregleda od ponedeljka 11.05.2020. godine u nešto izmenjenom režimu. U cilju realizacije i sprovođenja preventivnih mera i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID – 19, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije ćeu skladu sa preporukama Vlade RS primeniti maksimalne preventivne mere kako bismo zaštitili sve naše korisnike.
  
Za sve naše korisnike prosleđujemo važna obaveštenja:
 
1.      Pregledi se na Košutnjaku obavezno zakazuju telefonskim putem kao i u proteklom periodu na:
 
telefone 011/3555 460 ; 011/3555 461 u periodu od 10.00 14.30 časova
kao i na mejl adresu: medicina@rzsport.gov.rs
  
-          napomena: ambulanta Tašmajdan će biti zatvorena do daljeg a pregledi naših korisnika će se privremeno prebaciti na Košutnjak
 
2.      Košutnjak će početi sa radom u dve smene: prva od 7.30 – 15.30 i druga smena od 12.00 – 20.00 časova
 
3.      Pri dolasku na pregled, ukoliko dolazite prvi put, obavezno skinuti sa sajta upitnik za:
-          žene
-          muškarce
-          kao i saglasnost za test
 
Obzirom na trenutnu aktuelnu situaciju uveden je novi upitnik / anketa:
 
-          kratka epidemiološka anketa koja je postavljena na sajt u delu sa formularima (obavezna je za sve korisnike naših usluga i nju dostaviti zajedno sa pomenutim formularima pri dolasku na pregled)
 
Formulare čitko popuniti a na kraju obavezno potpisati kao i saglasnost za test (ukoliko je ispitanik maloletno lice, to mora učiniti u njegovo ime roditelj ili staratelj)
 
4.      po dolasku na pregled korisnici moraju imati obavezno masku, flašicu sa vodom, svoju ličnu opremu za higijenu nakon korišćenja svlačionice i tuš kabine (peškiri, kupka, šampon)
 
5.      tokom pregleda najmlađih sportista, roditelji ili druga lica u pratnji moraju imati maske sve vreme boravka u našoj ustanovi
 
Saveti o novom korona virusu
 

Zaštita Saveti za roditelje 1
Simptomi Saveti za roditelje 2
Preventiva Saveti za roditelje 3
Korišćenje maske Saveti za roditelje 4


Više icoMore


15.03.2020.

Otkazuju se usluge Sektora medicine sporta ZSMSRS do daljeg zbog virusa SARS-CoV-2

Zbog novonastale epidemiološke situacije, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS otkazuju se svi sportsko medicinski pregledi i fizikalna terapija i rehabilitacija, jer će ubuduće naši lekari biti na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS.
 
Hvala Vam na razumevanju.


Više icoMore


13.03.2020.

Izmenjeni režimi rada sportskih objekata Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Obaveštavamo sve korisnike usluga Zavoda za sport i medicinu sporta RS, da zbog novonastale epidemiološke situacije svi sportski objekti neće biti u funkciji do daljeg.
 
Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju.

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.