Linija
Republicki zavod za sport
15.03.2020.

Otkazuju se usluge Sektora medicine sporta ZSMSRS do daljeg zbog virusa SARS-CoV-2

Zbog novonastale epidemiološke situacije, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS otkazuju se svi sportsko medicinski pregledi i fizikalna terapija i rehabilitacija, jer će ubuduće naši lekari biti na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS.
 
Hvala Vam na razumevanju.


Više icoMore


13.03.2020.

Izmenjeni režimi rada sportskih objekata Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Obaveštavamo sve korisnike usluga Zavoda za sport i medicinu sporta RS, da zbog novonastale epidemiološke situacije svi sportski objekti neće biti u funkciji do daljeg.
 
Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju.

Više icoMore


12.03.2020.

Sportsko medicinski pregledi dece u Pirotu

Medicinski tim (lekari i medicinski tehničari) Zavoda za sport i medicinu sporta RS, obavio je preglede dece sportista u Pirotu. I tokom 2020. godine, saradnja sa Fondom za zdravstveno osiguranje se nastavlja.

Kako bi se na nivou Republike uspostavila kvalitetnija zdravstvena zaštita sportista i rekreativaca, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije je otvorio nekoliko zdravstvenih jedinica.
 
U prošloj kalendarskoj godini pruženo je više hiljada pregleda od strane Zavoda za sport i medicinu sporta RS, a sportistima je omogućeno da koriste savremene metode pregleda i testiranja po protokolima utvrđenim od strane vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji.
 
Novim Zakonom o sportu Republike Srbije utvrđeno je da Republički fond za zdravstveno osiguranje pokriva troškove zdravstvenih pregleda u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije učesnika sportskih aktivnosti od 6 do 14 godina starosti.
 

Više icoMore


12.03.2020.

Funkcionalna testiranja fudbalera u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)

 Mladi fudbaler, Luka Ninković, član FK 011
 
FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno - skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


11.03.2020.

Filipović na redovnim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Zavodu za sport i medicinu sporta RS, u Sektoru medicine sporta utvrđuje se zdravstveni status i funkcionalne mogućnosti. Zavod za sport i medicinu sporta RS deluje u interesu očuvanja zdravlja sportista i svih učesnika u sportskim aktivnostima, ali isto tako radi u cilju poboljšanja svih neophodnih karakteristika za dobar sportski učinak takmičara. U okviru našeg sportskog kompleksa realizuju se treninzi u savremenim objektima za sport kao i grupna i individualna rekreacija i korektivna gimnastika.  Delovanje Zavoda obuhvata, dobrim delom, implementaciju proverenih, savremenih, stručnih i naučnih saznanja, čija se adekvatna primena može pozitivno odraziti na celokupan sistem sporta Republike. Na prostoru od 42 hektara u Košutnjaku nalaze se laboratorije za sportsko-medicinske preglede, motorička i psihološka testiranja, zatvoreni i otvoreni sportski tereni, trim staza, kompleks otvorenog plivališta Košutnjak, atletski stadion, kao i hotel Trim. Prostor unutar i oko čitavog komleksa Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije u celosti je dostupan i za lica sa posebnim potrebama. 

 
Filip Filipović je srpski vaterpolista koji trenutno nastupa za Pro Reko. Sa 14 godina debitovao je za prvi tim Partizana, a sa 16 debitovao za seniorsku reprezentaciju. Sa juniorskom reprezentacijom osvojio je Evropsko prvenstvo 2002. godine u Italiji u Bariju, 2004. godine na Malti i 2006. godine u Rumuniji u Velikom Varadinu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2006. u Beogradu i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Na letnjim olimpijskim igrama 2012. godine sa reprezentacijom Srbije osvojio je bronzanu medalju, a uvršten je u idealni tim turnira. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. sa reprezentacijom Srbije je osvojio zlatnu medalju i proglašen za MVP turnira.
 
Vaterpolo reprezentacija Srbije juče je eliminisana u četvrtfinalu evropskih kvalifikacija Svetske lige, pošto je u Beogradu poražena od selekcije Španije 13:11. Najefikasniji u srpskom timu bio je kapiten Filip Filipović sa pet golova. "Delfinima" sledi razigravanje za plasman od petog do osmog mesta.

Više icoMore


6.03.2020.

OGLAS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS NA NEODREĐENO VREME

Oglašava se prijem u radni odnos, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom za sledeća radna mesta:
 
a) Dvoje lekara opšte prakse-doktora medicine;
b) Dvoje lekara specijalista medicine sporta;
v) Kuvar.

Više icoMore


6.03.2020.

Rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta RS

''Zavod za sport i medicinu sporta RS 09.03. slavi rođendan, ponosni 64. Bogatom istorijom od preko šest decenija, učestvovao je u evoluciji koja je rezultirala ovim danas i u ostvarenim sportskim dostignućima naših šampiona. Dalji rad naše kuće je prvenstveno usmeren na razvoj vrhunskog sporta, sportske infrastrukture sa ciljem što veće afirmacije srpskog sporta'', najavljuje direktor ZSMSRS g. Goran Bojović.


Više icoMore


6.03.2020.

Srednjoškolci na fizičkim aktivnostima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U I Nacionalnom trening centru, hali Doma sportova ZSMSRS, već izvesno vreme, srednjoškolci sprovode dodatne fizičke aktivnosti. Naša naučna ustanova sporta podstiče rekreaciju i druge programe osmišljene da se očuva zdravlje, unapredi fizička sposobnost dece i mladih i podigne kvalitet života sugrađana.

''Cilj je da vratimo rekreativce i sportiste na Košutnjak, da koriste novoizgrađene i rekonstruisane terene i da vode računa o njima, a pozivam i sve saveze da koriste ove i ostale kapacitete I Nacionalnog trening centra'', navodi direktor ZSMSRS g. Goran Bojović.
 
Kapacitet Doma sportova omogućava održavanje brojnih sadržaja za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sprovođenje trenažnih procesa, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija, održavanje nastava fizičke kulture i dr.
 
Dom sportova – Prvi Nacionalni trening centar zadovoljava potrebe kako reprezentativnih selekcija tako i klubova za sprovođenje procesa treninga. Struktura sportskog objekta omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika.
 
Sve sportske prostorije na raspolaganju su tokom celog radnog vremena ovog sportskog objekta, svakog dana u nedelji od 07.00 do 22.00 sata.

Više icoMore


5.03.2020.

I Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Prvi Nacionalni trening centarzadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku.

Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela Trim se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko Sportski kamp Karataš. U toku su infrastrukturni projekti iz kojih će nići Multifunkcionalna dvorana i veštačka stena za penjanje.
 
Uprava Zavoda za sport tako proširuje krug svojih korisnika, budući da osim vrhunskih sporista i drugih rekreativaca daje snažan podsticaj za razvoj psihofizičkih sposobnosti dece od najmlađeg uzrasta.
 
Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kome je pravo na sport pravo svakog pojedinca dok je briga o vrhunskom sportu, ali i opštem položaju sporta i fizičke aktivnosti svih naših građana obaveza naše ustanove.
 
Promovišemo zdrav način života kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, pružanje stručne podrške organizacijama u sportu i sportskoj praksi, praćenje i primena najnovijih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti sporta, stručnih analiza i istraživanja, kao i pripremanje validnih informacija od značaja za donošenje odluka u oblasti sporta na nivou Države.

Više icoMore


5.03.2020.

Izgradnja multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta RS

 Izgradnja najsavremenijeg objekta za sport u regionu

''Generalnim planom Beograda 2021.'' predviđena je potpuna rekonstrukcija sportske infrastrukture Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku koji je od nacionalnog značaja za razvoj sporta Republike Srbije.

U toku je izgradnja multifunkcionalne dvorane za različite sportove i veštačke stene za penjanje. Multifunkcionalna dvorana za različite sportove biće izgrađena u sklopu I Nacionalnog trening centra u Košutnjaku na površini od 3,36 hektara.
  
Projektom je predviđena izgradnja sale za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, dizanje tegova, sportsko penjanje. Planiran je i prostor za teretanu, salu za takmičenja i sportove sa loptom, ali i deo za relaksaciju i opuštanje takmičara. Završetak svih radova očekuje se početkom 2021. godine. 

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.