Linija
Republicki zavod za sport
19.08.2020.

Procena motoričkih sposobnosti fudbalerki

Kontrola utreniranosti perspektivnih i vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih delatnosti Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Najsavremenijom dijagnostičkom opremom stručnjaci Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportutestiraju i analiziraju motoričke sposobnosti sportista. 

Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti treneri i sportisti dobijaju mogućnost:
 • Uvida u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti
 • Stručno - savetodavne pomoći
 • Optimalnog planiranja i programiranja
 • Individualizacije u radu
 • Praćenja efikasnosti trenažnog procesa
 • Korekcije trenažog procesa
 • Motivacije za dalji rad
Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta. 
 

Više icoMore


19.08.2020.

Redovne kontrole utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

 Reprezentativke Srbije u fudbalu na zdravstvenim kontrolama

U Sektoru medicine sporta svi korisnici sportsko - medicinskih usluga, pre kontrole utreniranosti, prolaze detaljan medicinski pregled, određene nivoe zdravstvene kontrole, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Nakon uvida u zdravstvenu spremu, prolaze standardizovane testove – funkcionalna testiranja koja se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
 • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
 • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
 • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
 • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi

Više icoMore


18.08.2020.

Plivalište ZSMSRS ne radi

Poštovani posetioci, zbog loših vremenskih uslova, plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku neće raditi.

Po poboljšanju vremenskih prilika, svoja vrata za posetioce će otvoriti prvog lepog dana.

Više icoMore


18.08.2020.

Košarkaš na funkcionalnim testiranjima

 Nemanja Gordić, KK Partizan

 FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)
 
FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
 • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
 • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


17.08.2020.

Sportisti na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Centru za medicinu i psihologiju sporta, stipendistima se radi pregled u sklopu koga se obavljaju: biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, EKG, opšti lekarski pregled, ultrazvučni pregled srca, spirometrijski i ergometrijski test.

Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Kontrole utreniranosti
 
Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Pristupom testu fizičkog napora određuje se nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu.

Više icoMore


17.08.2020.

Terenska testiranja mladih fudbalera na Divčibarama

Terenska testiranja mladih fudbalera, kampa ''Deki 5'', obavljena su na Divčibarama od strane stručnih saradnika Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Testiranjima je prisustvovao i naš slavni fudbaler Dejan Stanković.

 Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)
 
Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su u terenskim uslovima obavili procenu motoričkih sposobnosti fudbalera. Primenjeni su testovi za procene funkcionalnih obrazaca kretanja kao i specifična baterija motoričkih testova za fudbal (gipkost, brzina, agilnost, snaga). Kontinuiranim testiranjima se prati rast, razvoj kao i efikasnost trenažnog procesa, a u skladu sa potrebama vrši se korekcija plana programa treninga.
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Osavremenjavanjem dijagnostičke opreme i usavršavanjem stručnog kadra u Zavodu za sporti medicinu sporta republike Srbije se realizuje savremeni pristup proceni i evaluaciji motoričkih sposobnosti sportista. 

Više icoMore


14.08.2020.

Mačevalački savez Srbije na pripremama u OSK „Karataš“

Srpski mačevaoci, trenažne procese i pripreme za predstojeća takmičenja sprovode u Omladinsko – sportskom kampu KaratašZavoda za sport i medicinu sporta RS.

Sportski kamp „Karataš“ se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, već pet decenija poznata je destinacija specijalizovana za sportske pripreme. Omladinski sportski kamp je centar za razvoj školskog, univerzitetskog i vrhunskog sporta. Na putu je da preraste u sportsko regionalni centar koji će služiti, ne samo našim sportistima, već i drugima u okruženju. Kamp može da ugosti veliki broj sportista. 


Više icoMore


14.08.2020.

Zdravstvene kontrole i motorička testiranja u Zavodu

Stipendisti Ministarstva omladine i sporta dolaze u Zavod za sport i medicinu sporta RS na zakazana testiranja. Danas su zdravstvene kontrole i motorička testiranja uradili stipendisti: vaterpolista, hokejaš, rukometaš, džudista i savate borac. Testiranja su uraduli i fudbaleri FK „Čukarički“, košarkaš „Partizana“ Cody Millerkošarkašice U16 i košarkaši od 14-16 godina juniori „Partizana“.

Sportisti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS


Više icoMore


13.08.2020.

Košarkaši „Partizana“ u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Košarkaši „Partizana“ obavljaju zdravstvene kontrole i motorička testiranja

Zdravstvene kontrolame i motorička testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS obavili su košarkaša KK „Partizan“ Novica Veličković, Rade Zagorac, Nikola Janković, Stefan Janković, Nilola Radovanović, Dušan Tanasković, Thomas RashawnBraian Angola, Luka Tarlać, Nemanja Dangubić, Uroš Trifunović, Ognjen Jaramaz, Marcus Paige, Codi Miller Mcintyre, William Mosley.


Više icoMore


13.08.2020.

Testiranja uspešnih sportista stipendista u ZSMSRS

Naši uspešni i perspektivni sportisti dolaze na redovne kontrole zdravstvene spreme i kontrole utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS. Danas su zdravstvene kontrole i motorička testiranja obavili stipendisti: tekvondistikinje Milica Mandić, Nađa Savković i Vanja Stanković; teniserke Olga Danilović i Ivana Jorović; atletičar, bacač kugle Asmir Kolašinac; motorciklista Strahinja Kalamković i bokserke Milena Matović i Jelena Zekić.

Kontrolam zdravstvene spreme

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.