Linija
Republicki zavod za sport
3.07.2020.

Internacionalna federacija sportske medicine

 
Organizacioni odbor 36. svetskog kongresa sportske medicine uložiće sve napore za naučno plodan sastanak, jer će poznati svetski stručnjaci imati priliku da razmenjuju svoje znanje i iskustvo o najnovijim dostignućima u sportskoj medicini.
 


Više icoMore


3.07.2020.

Olimpijske igre Tokio

Olimpijske igre odložene su prvi put u istoriji zbog pandemije koronavirusa, a biće održane 2021. godine. U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine. Svakako će one biti održane najkasnije u leto 2021. godine, objavio je Međunarodni olimpijski komitet.

Odluka da se olimpijske igre 2020. održe u Tokiju doneta je 7. septembra 2013. u Buenos Ajresu. Tokio je pobedio kandidature Madrida i Istanbula. Ovo je drugi put da je Tokio domaćin Olimpijskih igara nakon 1964. i četvrti put da se igre organizuju u Japanu nakon Zimskih olimpijskih igara 1972. u Saporu i 1998. u Naganu.

Ovo će biti druge od tri uzastopnih Olimpijskih igara u Istočnoj Aziji, nakon Zimskih 2018. godine u Pjongčangu i pre 2022. u Pekingu.
 
Na Olimijskim igrama u Tokiju će biti održana takmičenja u rekordna trideset tri sporta. Nakon 2008. godine će se na igre vratiti bejzbol i softbol, a debitovaće karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbord, a unutar košarkih takmičenja basket 3x3 i u sklopu biciklizma medison i freestyle BMX. Mešovite muško-ženske kategorije su uvedene u atletici, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, triatlonu i džudou.

Više icoMore


1.07.2020.

U petak 3. jula počinje sezona kupanja na otvorenom plivalištu Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku

Otvoreno plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS u petak 3. jula od 10 sati otpočinje sa radom. Najveće plivalište u Srbiji ima pet bazena koji se u skladu sa propisima i tehnički sređuju za početak sezone. Školjke bazena su očišćene, zamenjene su oštećene pločice i tretirane protivkliznim sredstvima, a u neposrednoj blizini rekreativnog bazena izgrađene su tribine. U toku leta postoji i raznovrsna ugostiteljska ponuda kao i savremeni prateći sadržaji, čime je ostvaren pun komfor za boravak porodica sa malom decom, omladine, starijih lica.

Cenovnik usluga nije se menjao u odnosu na prošlu godinu. Dnevna ulaznica je 250 dinara, poludnevna karta (od 15 sati) iznosi 180, a za dete do 7 godina starosti  ulaz je 100 dinara. Deca do 3 godine ne plaćaju kartu, a sredom, uz đačku knjižicu, osnovci i srednjoškolci imaju slobodan ulaz. Školarci do 12 godina starosti na plivalište mogu ući u prisustvu roditelja ili punoletnog lica.
 
Tokom cele letnje sezone kupanja biće realizovana i besplatna škola plivanja. 
 
Radno vreme bazena je od 10 do 19 sati svakog dana. U radno vreme plivališta dežura medicinska služba Zavoda za sport i medicinu sporta RS, kao i službeno lice MUP-a Čukarice.

Više icoMore


1.07.2020.

Letnja škola plivanja i rekreaitivno plivanje na Otvorenom plivalištu Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS za vreme letnjeg raspusta realizuje besplatne programe ''Letnju školu plivanja ZSMSRS 2020'' u periodu od 06. jula do 28. avgusta 2020. godine.

Prijave za učešće na programu ''Letnja škola plivanja ZSMSRS 2020'' vršiće se svakog radnog dana na Otvorenom plivalištu ''Košutnjak'' od 8.00 časova.
 
Termin realizacije obuke neplivača i usavršavanje plivačkih tehnika je svakog radnog dana u periodu od 8:00 do 10:00 časova na Otorenom plivalištu ''Košutnjak''.
 
Svi beogradski učenici će uz đačku knjižicu besplatno moći svoje slobodno vreme sredom da provedu na Otvorenom plivalištu ''Košutnjak'', gde se realizuje rekreativno plivanje u vremenu od 10:00 do 19:00 časova.
 
Cilj besplatnih programa je da se svoj deci školskog uzrasta omoguće bavljenje sportom, sticanje zdravih životnih navika, da zamene sedentarni način života za aktivan, kao i da kvalitetnije provode slobodno vreme u društvu vršnjaka i učenju novih veština.
 
Program letnje škole plivanja realizuju iskusni stručni saradnici Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, profesori fizičke kulture, koji imaju dozvolu za rad Plivačkog saveza Srbije.
 
Kontakt telefoni: 066 6410 723 и 066 6410 823

Više icoMore


1.07.2020.

Rekreativno plivanje za učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola 3. jula 2020.

Na Otvorenom plivalištu ''Košutnjak'' u petak 3. jula 2020. u vremenu od 10:00 do 19:00 časova je dan rekreativnog plivanja za učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Ulaz je besplatan uz đačku knjižicu.

Više icoMore


1.07.2020.

Odbojkaši na kontrolama u ZSMSRS

Aleksandar Atanasijević i Nikola Rosić (članovi odbojkaške selekcije Srbije)

Većina odbojkaške seniorske selekcije Srbije, u proteklom periodu, obavila je kompletne sportsko medicinske preglede. Zbog novonastale situacije koja je pogodila našu zemlju, pandemija virusa, naši odbojkaši su radili pojedinačne preglede i testiranja. Srpski reprezentativci Aleksandar Atanasijević i Nikola Rosić bili su zaraženi korona virusom. Rosić je nekoliko dana proveo u privremeno - improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu, u kojoj su bili angažovani lekari i medicinske sestre iz Zavoda za sport i medicinu sporta RS.
 
''Heroji koji vode računa o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom na Beogradskom sajmu, u najboljim mogućim uslovima koje su mogli da organizuju. Aplauz koji dobijaju u 20 časova je malo u odnosu na sve ono što ti požrtvovani ljudi rade za nas i našu zemlju svakodnevno. Zahvalan sam im na ogromnoj podršci i ljubavi koje su mi pružali sve vreme'', izjavio je Rosić.
 
''Želeo bih da vas obavestim da mi je stigao i drugi negativan test na Covid-19,. Velika zahvalost doktorima i medicinskim sestrama, na posvećnosti i energiji koju ulažu da se svaki pacijent oseća sigurnim'', rekao je Atansijević.
 
Neophodne testove i testiranja obavili su u Sektoru medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Sektor medicine i psihologije sporta deluje kroz pružanje sportsko - medicinskih pregleda i testova koji podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG  u miru, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja. Laboratorija za psihologiju pruža mogućnost procene takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista kao  i  komletnu psihodijagnostiku.

Više icoMore


30.06.2020.

Plivači na trenažnim procesima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Srpski reprezentativci u plivanju, svoje trenažne procese i pripreme za buduća takmičenja sprovode u sportskim objektima Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Na raspolaganju su im svi mogući kapaciteti naše firme. Glavni deo treninga sprovode na otvorenom plivalištu, u olimpijskom bazenu. Naši reprezentativci borave u hotelu ''Trim'' ZSMSRS. Trenažni procesi svih vrhunskih sportista i ostalih sportista Republike Srbije, direktno su ili indirektno povezani sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS, kako kroz proveru zdravstvene spreme i fizičkih sposobnosti, tako i kroz praćenje trenažnih procesa. Savremeni sportski objekti i smeštajni kapaciteti Zavoda za sport i medicinu sporta RS predstavljaju oslonac vrhunskim sportistima.

 Velimir Stjepanović, Anja Crevar, trener Marko Spasov i Andrej Barna u teretani Doma sportova ZSMSRS
 
Dom sportova Prvog Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Struktura sportskog objekta, kakav je Dom sportova, omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija.

Više icoMore


29.06.2020.

Mihail Dudaš u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Mihail Dudaš, srpski atletičar - desetobojac, danas je u Zavodu za sport i medicinu sporta RS obavio kompletne kontrole zdravstvene spreme. Mihail je dugogodišnji korisnik usluga naše firme. Pripreme za razna međunarodna takmičenja je sprovodio u zatvorenim i na otvorenim terenima Zavoda za sport i medicinu sporta RS, u Domu sportova, na Atletskom stadionu gde su mu na raspolaganju bili teretana, bazen i drugo. Bio je stacioniran u hotelu ''Trim'' ZSMSRS.

Sportsko - medicinski pregled obuhvata:
 
-          Fizikalni pregled po sistemima
-          Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
-          Elektrokardiografija (EKG)
-          Psihodijagnostika
-          Spirometrija
-          Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
-          Ultrazvučni pregled srca
-          Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti
 
Mihail Dudaš (Novi Sad, 1. novembar 1989.) je srpski atletičar i član je atletskog kluba ''Vojvodina'' iz Novoga Sada. Takmiči se u višeboju, desetoboju na otvorenom i sedmoboju u dvorani. Drži nacionalne rekorde u obe discipline. Prvu veliku medalju osvojio je na Svetskom prvenstvu za juniore 2008 godine. Na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore 2009. godine osvojio je dve bronzane medalje. Evropskom prvenstvu u Amsterdamu 2016. godine osvaja bronzanu medalju sa 8153 boda i sa ovim rezultatom ispunjava kriterijum za odlazak na Letnje olimpijske igre 2016. godine. Bio je najbolji atletičar Balkana 2011. godine. Dobitnik je majske nagrade 2017. godine.

Više icoMore


26.06.2020.

Staša Gejo na veštačkoj steni za sportsko penjanje Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Video

Savremeno penjište Zavoda za sport i medicinu sporta RS se sastoji iz dve stene za sportsko penjanje. Prva, tzv. boulder stena i druga od 17 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Ovaj sportski objekat će služiti i za održavanje međunarodnih sportskih manifestacija.

Staša Gejo (rođena 25. novembra 1997. u Nišu) je srpska sportska penjačica. Bila je prvak sveta u juniorskoj 2015. godini i u balvaniranju i u kombinaciji. U seniorskoj kategoriji pobedila je na Svetskim igrama 2017. u Boulderingu. Bila je prvakinja Evrope u baluningu 2017. i osvojila je treće mesto u kombinaciji. 2018. godine je stigla na treće mesto na Svetskom prvenstvu u Boulderu.
 
Staša je počela da trenira ovaj sport 2004. godine u klubu P.A.E.K. iz Niša. Danas je član nacionalnog tima Srbije u sportskom penjanju. Prvu medalju osvojila je 2006. godine u Bugarskoj, na Internacionalnom festivalu mladih. Kasnije je odlučeno, da Staša ode u Zapadnu Evropu, gde ima bolje uslove za trening i napredovanje u sportskom penjanju.
 
Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene ''slobodnom tehnikom'' bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.
 
Počeci sportskog penjanja u Srbijid atiraju od 1990. godine. Prva organizacija koja je dobila penjačku sekciju jeste Planinarsko društvo ''Avala'' iz Beograda.
 
Sportsko penjanje će se prvi put naći na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će zbog novonastale epidemiološke situacije biti odložene prvi put u istoriji. Staša Gejo, postaće prva takmičarka iz Srbije koja će učestvovati na ovom događaju. Odluku o ubacivanju sportskog penjanja na Olimpijske igre doneo je Međunarodni olimpijski komitet 2016. godine. Takmičari će se nadmetati u muškoj i ženskoj konkurenciji, na terenima sportskog parka Aomi Urban.

Više icoMore


25.06.2020.

Sportisti na redovnim proverama zdravstvene spreme

 Stipendisti MOS – a

 Sportsko-medicinski pregled obuhvata:
 
-          Fizikalni pregled po sistemima
-          Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
-          Elektrokardiografija (EKG)
-          Spirometrija
-          Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
-          Ultrazvučni pregled srca
-          Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti
 
U Zavodu za sport i medicinu sporta RS vrši se psihodijagnostika i procena takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista. Testiranja obuhvtaju: procenu karakteristika ličnosti vaznih za uspeh u sportu, svojstava sportske motivacije, stanja i raspoloženja pred nastup (takmičarska anksioznost, sportsko samopouzdanje), merenja sposobnosti psiholoških veština za prevladavanja stresa, procenu opštih i specifičnih intelektualnih sposobnosti.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.