Linija
Republicki zavod za sport
6.07.2020.

Brdska trka "Nagrada Rakovice 2020."

Prva brdska trka sezone vožena je prošlog vikenda na Košutnjaku, a organizator takmičenja je bio "ASK Rakovica" iz Beograda.

Tradicionalna brdska auto trka "Nagrada Rakovice 2020" održana je na stazi na Košutnjaku čime je počelo Prvenstvo Srbije u automobilizmu. Čak 53 vozača uzelo je učešće u osam različitih klasa.
 
Sledeća brdska trka u okviru Prvenstva Srbije biće održana narednog meseca u Zaječaru.
 
Povodom rođendana kralja Petra II Karađorđevića, 3. septembra 1939. godine, održane su prve automobilske i motociklističke trke oko Kalemegdana. Na tom takmičenju prisustvovalo je 75.000 posetilaca i preko 6000 ljudi na tribinama. Cilj je bio pokazivanje industrijske snage zemlje, ali i turistička promocija Beograda kao prestonice balkanske kraljevine. Trka oko Kalemegdana je, na žalost, bila prva i jedina takva na teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije i svih potonjih država koje su kasnije nastajale na njenim prostorima.


Više icoMore


6.07.2020.

Fudbaler na kontrolama utreniranosti

Andrija Stožinić, član fudbalskog kluba OFK Beograd

U laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, fudbaleru su obavljena motorička testiranja. Kroz ovaj način testiranja stiče se detaljan uvid u nivo utreniranosti i sposobnosti ispitanika, u zavisnosti od vrste sporta kojim se bavi.
 
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju motorička testiranja u savremenoj biomehaničkoj laboratoriji gde se može utvrditi stepen utreniranosti takmičara i proceniti rizik za povređivanje.
 
Nakon obavljenih laboratorijskih testiranja, Andrija je testiran na otvorenom terenu I Nacionalnog trening centra, Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, obavili su mu specifičnu bateriju motoričkih testova za fudbalere. Utvrđeno mu je stanje specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga).
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 
 

Više icoMore


6.07.2020.

Veslačka i kajakaška reprezentacija Srbije na redovnim kontrolama u ZSMSRS

Danas su sportsko medicinske kontrole i testiranja, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, obavile veslačka i kajakaška selekcija Srbije. Kompletne testove i testiranja obavili su u Sektoru medicine sporta.

Sportsko - medicinski pregled podrazumeva laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG  u miru, opšti lekarski pregled, ultrazvučni pregled srca, komletna psihodijagnostika, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja. Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu.

Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
  • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
  • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi

Cenovnik usluga


Više icoMore


3.07.2020.

Oproštaj od doktora Mileusnića

Zavod za sport i medicinu sporta RS se danas oprostio od dragog kolege i prijatelja koji je neočekivano i nakon kraće bolesti preminuo od komplikacija izazvanih viremijom Covid-19. Dr Mileusnić je bio dugogodišnji prijatelj i saradnik Zavoda za sport i medicinu sporta RS, a sama vest zatekla je sve one koji su ga voleli i poštovali. Dr Milan Mileusnić je bio specijalista fizikalne medicine i osnivač SMA klinike u Beogradu. U znak poštovanja, lekari Zavoda za sport i medicinu sporta RS zajedno sa generalnim direktorom g. Goranom Bojovićem, pridružili su se kolegama širom Srbije kako bi minutom ćutanja tačno u 10 časova odali počast preminulom kolegi.

Dr Mileusnić je rođen 1970. godine u Senti. Medicinski fakultet je završio u Novom Sadu. Radio je u službi za Hitnu medicinsku pomoć Zdravstvenog centra u Senti, bio je lekar lokalnih košarkaških timova a potom i honorarni saradnik u Srednjoj medicinskoj školi. Završio je internacionalnu školu interventne kardiologije u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Krajem 2002. godine prelazi u Zavod za rehabilitaciju ''Banja Kanjiža''. Specijalističke studije iz oblasti Fizikalne medicine i rehabilitacije završava u Beogradu. Dr Mileusnić je bio lekar i blizak prijatelj mnogim i našim sportistima.
 
Dr Milan Mileusnić je sarađivao sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS od 2015. godine, bio je predavač i učesnik mnogobrojnih predavanja i kurseva stalnog stručnog usavršavanja koje je organizovao Zavod za sport i medicinu sporta RS.
 
 
''Velikom stručnjaku i još većem prijatelju, neka ti je večna slava i hvala'', direktor Bojović.

Više icoMore


3.07.2020.

Edukacija o komunikacijskim veština u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Nedeljni trening  organizuje se u saradnji sa P.R.A. agencijom

Od utorka 30. juna do petka 3. jula od 12 do 15.30 u Hotelu Trim Zavoda za sport i medicinu sporta RS realizuje  se program razvoja komunikacijskih veština kroz  dva dvodnevna treninga. Vodeća PR agencija P.R.A.  realizuje program iz oblasti ključnih  kompetencija: “Korporativna komunikacija”, “Strategija komunikacije“, “Korporativne vrednosti-kreiranje korporativnog identiteta”, „Internet prezentacija-strategija”, “Komunikacijske i prezentacijske veštine”, “Aktivno slušanje”, “Odnosi sa medijima”, ”Nastup u medijima”, „Verbalna komunikacija, javni nastup i govor”, uz  praktične vežbe nastupa pred kamerom.
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS kao društveno-odgovorna ustanova teži da unapredi znanje i sve neophodne veštine u interesu dostizanja kvalitetne interne i eksterne komunikacije, a koja ima za cilj podizanje svih kapaciteta poslovanja uticajne ustanove sporta. Na edukaciji učešće su uzeli pomoćnici direktora i šefovi odeljenja, a za potrebe treninga omogućene su publikacije sa obrađenim temama.
 
Predavači na četvorodnevnom kursu su predsednik i osnivač  P.R.A. agencije, prof. dr predrag Vujović, Mirjana Stefanović govorni lektor, konsultant i trener, Sofija Đakonović trener komunikacija i koučing praktičar, kao i kamerman RTS-a Pavle Čelić.
 
Agencija P.R.A., iz koje su ponikle i sve druge agencije, deluje skoro tri decenije i preteča je PR-a na prostorima bivše Jugoslavije i šire.  Uspešno poslovanje ogleda se i u brojnim angažmanima sa vodećim kompanijama u zemlji i inostranstvu.

Više icoMore


3.07.2020.

Plivalište ZSMSRS u Košutnjaku otpočinje kupališnu sezonu

Otvoreno plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS danas počinje da radi.

 
Dnevno kupanje odvijaće se od 10 do 19 sati uz ulaznicu od 250 dinara, dok će  đaci osnovnih i srednjih škola sredom uz đačku knjižicu imati slobodan ulaz. Kao i ranijih godina, u vreme rada plivališta, MUP Čukarice i lekari Zavoda za sport obavljaće redovna dežurstva u zgradi za sportiste.  
 
Otvoreno plivalište Košutnjak Zavoda za sport i medicinu sporta RS je najlepši sportski kompleks ovog tipa u Srbiji. Sadrži pet bazena - rekreativni, školski, bazen za bebe (popularna ''Detelina''), skakački i olimpijski. Svojim izgledom, lokacijom i mnogim drugim pogodnostima, prednjači u odnosu na druge komplekse ovoga tipa u gradu i državi. 
 

Više icoMore


3.07.2020.

Izgradnja multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta RS

  Izgradnja najsavremenijeg objekta za sport u regionu

''Generalnim planom Beograda 2021.'' predviđena je potpuna rekonstrukcija sportske infrastrukture Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku koji je od nacionalnog značaja za razvoj sporta Republike Srbije.
 
U toku je izgradnja multifunkcionalne dvorane za različite sportove i veštačke stene za penjanje. Multifunkcionalna dvorana za različite sportove biće izgrađena u sklopu I Nacionalnog trening centra u Košutnjaku na površini od 3,36 hektara.
 
Projektom je predviđena izgradnja sale za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, dizanje tegova, sportsko penjanje. Planiran je i prostor za teretanu, salu za takmičenja i sportove sa loptom, ali i deo za relaksaciju i opuštanje takmičara. Završetak svih radova očekuje se početkom 2021. godine. 
 
''Danas smo u mogućnosti da ponudimo veliki spektar usluga svim profesionalnim sportistima, rekreativcia ali i našem građanstvu. Sa ponosom još mogu da istaknem da od svog osnivanja, Zavod za sport i mediicinu sporta RS predstavlja i naučno istraživačku bazu kada je reč o podacima testiranja profesionalnih sportista. U planu je da se izvrši i rekonstrukcija upravne zgrade Zavoda, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru jedinstvene ustanove sporta'', ističe g. Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


3.07.2020.

I Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Prvi Nacionalni trening centarzadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku.

Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela Trim se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko Sportski kamp Karataš. U toku su infrastrukturni projekti iz kojih će nići Multifunkcionalna dvorana i veštačka stena za penjanje.
 
Uprava Zavoda za sport tako proširuje krug svojih korisnika, budući da osim vrhunskih sporista i drugih rekreativaca daje snažan podsticaj za razvoj psihofizičkih sposobnosti dece od najmlađeg uzrasta.
 
Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kome je pravo na sport pravo svakog pojedinca dok je briga o vrhunskom sportu, ali i opštem položaju sporta i fizičke aktivnosti svih naših građana obaveza naše ustanove.
 
Promovišemo zdrav način života kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, pružanje stručne podrške organizacijama u sportu i sportskoj praksi, praćenje i primena najnovijih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti sporta, stručnih analiza i istraživanja, kao i pripremanje validnih informacija od značaja za donošenje odluka u oblasti sporta na nivou Države.

Više icoMore


3.07.2020.

Hotel Trim

Hotel Trim funkcionalno je povezan sa čitavim sportskim kompleksom Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, zbog čega je pogodan za kondicione pripreme sportista. Smeštajni objekat se nalazi u Košutnjaku i egzistira kao sportski hotel otvorenog tipa sa kapacitetom za 56 gostiju u okviru dve smeštajne jedinice. U ponudi hotela su jednokrevetne i dvokrevetne sobe, apartman, sala za teoretsku nastavu, restoran i letnja bašta za 120 gostiju. Proširiće se i smeštajni kapaciteti objekta na 7.000 kvadrata, a sve kako bi se poboljšali uslovi za boravak sportista, koji će dolaziti na pripreme i takmičenja. U ovom delu grada, koji je oaza Beograda, sledi dodatno preuređenje koje će pored građanstva, privući i strane sportiste, a naše zadržati u zemlji kako bi svoje pripreme i trenažne procese sprovodili kod nas.

Arhitektura, uređenost prostora kao i izrada nameštaja van propisanih standarda pružaju neophodan komfor košarkašima ali i drugim gostima u toku boravka. Opremljenost kuhinjskog bloka i stručnost lica je na visokom nivou što omogućava pripremanje hrane prema individualnim potrebama sportista.
 
Kompleks hotelskog smeštaja Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije bazno je profilisan za smeštaj sportista, ali posluje i po komercijalnim principima, iz tog razloga na dnevnom nivou ugosti brojne rekreativce i druge posetioce.
 

Više icoMore


3.07.2020.

1080 Quantum sistem

 Novi sistem za testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

1080 Quantum sistem napravio je revolucionarni napredak u obuci za brzinu, snagu i okretnost. Sistem koristi kompjuterski kontrolisani motorizovani kablovski sistem koji omogućava trenerima i stručnjacima za rehabilitaciju da primene i kontrolišu otpor u širokom rasponu vežbi.
 

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.