Linija
Republicki zavod za sport
29.10.2019.

Besplatno korišćenje zatvorenog olimpijskog bazena na Otvorenom plivalištu ZSMSRS za đake osnovnih škola sa teritorije Čukarice

Svake nedelje, počevši od 03.11. sa terminom od 13.00 do 15.00 časova, počinje korišćenje zatvorenog olimpijskog bazena na Otvorenom plivalištu Košutnjak, za đake osnovnih škola sa teritorije Čukarice.

Program podrazumeva besplatno rekreativno korišćenje za đake u pratnji roditelja/staratelja.
 
Program su u saradnji obezbedili GO Čukarica i Zavod za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


29.10.2019.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Antaliji na sastanku FIMS – a

U periodu od 25 – 27. oktobra, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović prisustvovao je godišnjem sastanku Kolaborativnih centara FIMS-a. Direktor Bojović prezentovao je rad Zavoda za sport i medicinu sporta RS za prethodnu godinu.

Sastanku su prisustvovali i direktori ostalih Kolaborativnih centara, a značajnost istog se ogleda u važnosti tema o kojima se razgovaralo obzirom da se bliži olimpijska godina i Tokio 2020.
 
Predsednik ove međunarodne organizacije prof. Fabio Pigozi, ocenio je Zavod za sport i medicinu sporta RS kao jednu od najozbiljnijih članica koje mogu biti lideri čitavog regiona.
 
ZSMSRS će u narednih 10 meseci biti uključen u veoma važne projekte i aktivnosti, obzirom da predstoje Olimpijske igre i važne aktivnosti koje moramo realizovati do početka istih.
 
Na pomenutom skupu potvrđeno je i aktivno učešće ZSMSRS kao partnera predstojeće Svetske konferencije medicine sporta u Atini 2020. godine.
 
Posetu smo izkoristili kako bismo obišli i veliki trenažni centar Gloria sport arena koji je u isto vreme bio i naš domaćin zajedno sa dr Alijem Erdoganom.

Više icoMore


29.10.2019.

Danilovićeva na motoričkim testiranjima

Olga Danilović u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu

  FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)
 
FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


29.10.2019.

Olga Danilović na redovnim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Olga Danilović (Beograd, 23. januar 2001.) je srpska teniserka, trenutno druga najbolje rangirana domaća igračica. Nalazi se među 100 najboljih teniserki sveta u pojedinačnoj konkurenciji i jedna je od 3 najmlađe u tom društvu. Do sada je osvojila jedan WTA turnir u singlu i dublu, a na ITF turnirima, 4 u singlu i 1 u dublu.

U Sektoru medicine i psihologije sporta utvrđuje se zdravstveno stanje i funkcionalna mogućnost sportiste.
  
Funkcionalnim testiranjima se određuje maksimalna potrošnja kiseonika i utvrđuje stepen kondicije sportista, uz konstantan monitoring kardiovaskularnog i respiratornog sistema tokom progresije testa.
 
U Zavodu za sport i medicinu sporta RS, vrhunskim takmičarima je omogućeno da koriste savremene metode pregleda i testiranja.

Više icoMore


28.10.2019.

Mlada plivačica iz Velike Britanije na analizi posturalnog statusa

Plivačica Mia Žarković na identifikaciji rizika od mogućih nastanka sportskih povreda

 Qualisys sistem
 
Prednost Qualisys sistema je izuzetna fleksibilnost i prenosivost, što olakšava postavku i transport do različitih sportskih prostora gde se mogu vršiti snimanja u skladu sa specifičnostima i potrebama odgovarajućeg sporta. Ovaj sistem je idealan za širok spektar sportskih aplikacija, gde se osim za potrebe istraživanja, koristi i za obuku u trenažnom procesu, ali i kao sredstvo od velikog značaja u prevenciji povreda sportista. Uz pomoć Qualisys sistema za snimanje kretanja dobijaju se izuzetno precizni i potpuno objektivni kvantitativni podaci za računanje zglobnih uglova, ubrzanja, momenata, sila, elastičnosti, deformacija, posture tela, balansa i ostalih važnih karakteristika kretanja.
 
Kompjuterizovana 3D kinematička analiza odnosi se na usklađenost glavnih regija: stopala i skočnog zgloba, kolena, donje regije leđa, karlice i kuka, gornje regije leđa, ramena, glave i vrata.

Više icoMore


28.10.2019.

Skijašica na kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Nevena Ignjatović (Kragujevac, 28. decembar 1990) je srpska alpska skijašica. Takmiči se u tehničkim disciplinama. Članica je Skijaškog kluba Radnički iz Kragujevca.

U Centru za medicinu i psihologiju sporta ZSMSRS svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Obavezan deo pregleda podrazumeva kompletne biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, opšti lekarski pregled, EKG. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.

Više icoMore


24.10.2019.

Usluge Zavoda za sport i medicinu sporta Repubike Srbije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije čine specijalisti iz oblasti: medicine sporta, tehnologije trenažnog procesa (uključujući i vežbanje radi zdravlja), psihologije sporta, informaciono dokumentacione delatnosti u sportu. Takođe, postoje službe za pravna, ekonomska, marketinška i druga pitanja i kadar različitih profila koji se bavi održavanjem velikog kompleksa.

U okviru Zavoda za sport i medicinu sporta, od osnivanja, radi biblioteka fonda blizu 8.300 jedinica. Različiti sadržaji o sportu od nedavno su dostupni i u elektronskom izdanju.
 
Na prostoru od 43 hektara nalaze se laboratorije za sportsko - medicinske preglede, motorička i psihološka testiranja, zatvoreni i otvoreni sportski tereni, trim staza, kompleks otvorenog plivališta Košutnjak, atletski stadion, Nacionalni trening centar, hotel Trim.
 
Usluge laboratorije za preglede i testiranja (najmodernija oprema za sportsko - medicinsku, psihološku i motoričku dijagnostiku, primena savremene metodologije testiranja), i objekte sportske namene, pored vrhunskih takmičara, koriste i parasportisti, rekreativci, deca, udruženja, škole, fakulteti, kompanije koje brinu o rekreaciji zaposlenih.
 
Gotovo ceo kompleks Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije dostupan je i za lica sa posebnim potrebama.

Više icoMore


24.10.2019.

Rekreativna ponuda Zavoda za sport i medicinu sporta RS

 Raspored komercijalnih programa u Domu sportova I Nacionalnog trening centra

 
Kontakt telefon:
066 6410 823
066 6410 706

Više icoMore


24.10.2019.

Zatvoreni bazen u Domu sportova Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Opširnije


Više icoMore


24.10.2019.

Natkriveni olimpijski bazen Zavoda za sport i medicinu sporta RS

 


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sledeća >

                       
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.