Linija
Republicki zavod za sport
10.09.2019.

Mladi košarkaš na 3D kinematičkoj analizi u Zavodu za sport i medicnu sporta RS

Stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS obavljaju kompjuterske 3D analize posturalnog statusa tela.

Mladi košarkaš Vojko Pušičić iz Nove Varoši je u laboratoriji za analitiku u sportu  izvršio procenu  posturalnog statusa 3D sistemom za kinematičku analizu kretanja.

Kompjuterizovana 3D kinematička analiza odnosi se na usklađenost glavnih regija: stopala i skočnog zgloba, kolena, donje regije leđa, karlice i kuka, gornje regije leđa, ramena, glave i vrata.

Dobra postura tela predstavlja usklađenost i funkcionalnost svih komponenti lokomotornog sistema u bilo kom pokretu ili položaju, i osnov je za kvalitetno izvođenje aktivnosti. Snimanje posture u statičkim i dinamičkim uslovima može se posmatrati kao procena strukturalnih devijacija unutar kinetičkog lanca, uz ocenu simetrije tela u celini. Promene u strukturi dovode ili su posledica mišićnih disbalansa, koji se često mogu identifikovati u statičkim i dinamičkim posturalnim procenama.


Više icoMore


9.09.2019.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije ponovo postala šampion Evrope

Srpske odbojkašice odbranile su titulu Evropskog šampiona, pošto su u Ankari savladale Tursku sa 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13) u finalu EP.

 Odbojkašice na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS


Više icoMore


6.09.2019.

I Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Prvi Nacionalni trening centarzadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku.

Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela Trim se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko Sportski kamp Karataš. U toku su infrastrukturni projekti iz kojih će nići Multifunkcionalna dvorana i veštačka stena za penjanje.
 
Uprava Zavoda za sport tako proširuje krug svojih korisnika, budući da osim vrhunskih sporista i drugih rekreativaca daje snažan podsticaj za razvoj psihofizičkih sposobnosti dece od najmlađeg uzrasta.
 
Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kome je pravo na sport pravo svakog pojedinca dok je briga o vrhunskom sportu, ali i opštem položaju sporta i fizičke aktivnosti svih naših građana obaveza naše ustanove.
 
Promovišemo zdrav način života kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, pružanje stručne podrške organizacijama u sportu i sportskoj praksi, praćenje i primena najnovijih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti sporta, stručnih analiza i istraživanja, kao i pripremanje validnih informacija od značaja za donošenje odluka u oblasti sporta na nivou Države.

Više icoMore


6.09.2019.

Srpski odbojkaši na kontrolama utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Seniori, reprezentativci Srbije u odbojci, na ergospirometrijskom testu

Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
  • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
  • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.

Više icoMore


6.09.2019.

Ambulanta ZSMSRS na ''Tašmajdanu'' počinje sa radom 09.09.2019. godine

Ambulanta Zavoda za sport i medicinu sporta RS ''Tašmajdan'', nakon letnje pauze, počinje sa radom 09.09.2019. godine.

Zakazivanje termina je obavezno, a sve neophodne informacije možete dobiti na 011/3555 460.

  Odeljenje za specijalizovanu zdravstvenu zaštitu sportista Tašmajdan
 
Delatnosti:
  • overa sportsko-takmičarskih knjižica
  • pregled dece za učestvovanje u školskom i takmičarskom sportu
Sportsko-medicinski pregled obuhvata:
  • laboratorija (osnovna krvna slika)
  • antropometrija
  • EKG
  • fizikalni pregled po sistemima

Više icoMore


5.09.2019.

Fudbaleri Čukaričkog na sportsko medicinskim pregledima u ZSMSRS

Prvi tim FK ''Čukarički'' na redovnim kontrolama

Centar za medicinu i psihologiju sporta deluje kroz pružanje sportsko - medicinskih pregleda i testova koji podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG u miru, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja. Laboratorija za psihologiju pruža mogućnost procene takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista kao i komletnu psihodijagnostiku. Korišćenjem testova sa kontinuiranim i progresivnim povećanjem opterećenja određuju se maksimalna potrošnja kiseonika, nivo fizičke radne sposobnosti, trenažne zone, aerobni i anaerobni pragovi, krivulja laktata i zasićenost krvi kiseonikom.
 
Zdravstvenim pregledom se utvrđuje zdravstvena sposobnost sportiste u odnosu na specifičnost pojedinih grana sporta i opšti uticaj fizičke aktivnosti na njegovo zdravlje.
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS ima timove koji se bave testiranjima, analitikom kao i naučnim i drugim istraživanjima u cilju unapređenja vrhunskog sporta i opšteg zdravlja sportista i stanovništva.

Više icoMore


5.09.2019.

Terenska testiranja od strane stručnih saradnika ZSMSRS

Pored testiranja koja se realizuju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, stručni saradnici odeljenja za analitiku u sportu, Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, testiranja obavljaju i na sportskim kampovima. Testiranja se mogu izvršiti i na terenima sportskih klubova.

Sportistima se obavljaju testiranja u terenskim uslovima, primenom opštih i specijalnih baterija motoričkih testova za procenu gipkosti, brzine, snage, agilnosti i izdržljivosti.
 

Više icoMore


5.09.2019.

Održavanje kompleksa Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Služba za održavanje zelenih površina i otvorenih sportskih terena vodi brigu o velikom kompleksu Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Služba prevashodno deluje kao logistička podrška prilikom sanacije, amortizacije ili rekonstrukcije objekata naučnog pogona i objekata namenjenih za sport i rekreaciju.

Održavanje zelenih površina izvodi se u okviru tri izdvojene celine kompleksa od 42 hektara.

Više icoMore


5.09.2019.

Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Dom sportova – Prvi Nacionalni trening centarzadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga.

Struktura sportskog objekta omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika.

Isto tako, realizuju se seminari, sportski kampovi, takmičenja i druge manifestacije.

Više icoMore


5.09.2019.

Kompjuterska 3D analiza posturalnog statusa tela

Razvoj  trodimenzionalnih (3D) tehnologija obezbedio je nove mogućnosti i znatno preciznija posturalna merenja koja se mogu izvršiti u Zavodu putem  kompjuterizovane 3D posturalne analize tela.

Dobra postura tela predstavlja usklađenost i funkcionalnost svih komponenti lokomotornog sistema u bilo kom pokretu ili položaju, i osnov je za kvalitetno izvođenje aktivnosti. Snimanje posture u statičkim i dinamičkim uslovima može se posmatrati kao procena strukturalnih devijacija unutar kinetičkog lanca, uz ocenu simetrije tela u celini. Promene u strukturi dovode ili su posledica mišićnih disbalansa, koji se često mogu identifikovati u statičkim i dinamičkim posturalnim procenama.
 
Kompjuterizovana 3D kinematička analiza odnosi se na usklađenost glavnih regija: stopala i skočnog zgloba, kolena, donje regije leđa, karlice i kuka, gornje regije leđa, ramena, glave i vrata.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Sledeća >

                      
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.