Linija
Republicki zavod za sport
19.09.2019.

Sportski objekti Zavoda na usluzi vrhunskim sportistima

Дом спортова – Први Национални тренинг центар задовољава потребе репрезентативних селекција за спровођење процеса тренинга.

Структура спортског објекта омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника као и реализацију семинара, спортских кампова, такмичења, манифестација.

Više icoMore


19.09.2019.

Trim-staza Zavoda i sportska igrališta dostupni svim korisnicima

Prostor u prirodi za trening za mlade i starije sugrađane

Trim-staza Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije je dostupna za sve grupe korisnika. Dužina dela  za trčanje iznosi 1200 metara, a širina iznosi 1,60 metara. Na svakih 100 metara postavljene su sprave za vežbanje, dok je staza celom dužinom presvučena tartan podlogom. Obnovljena trim-zona ima 17 stanica za vežbanje. Ispred svakog poligona stoji tabla sa obaveštenjima o pravilnom izvođenju vežbe koju korisnik izvodi u skladu sa svojim mogućnostima. Unutar zone za trčanje besplatno su stavljeni u funkciju i tereni za košarku, odbojku i mali fudbal.
 
Novina je video-nadzor kao i osvetljenje putem električnog napajanja postavljeno celom dužinom dela za vežbanje i trčanje,  čime je obezbeđeno nesmetano i bezbedno  korišćenje i u večernjim satima.
 
Preporuka je da korisnici pre početka bilo koje aktivnosti  pročitaju pravilnik korišćenja Tri- staze koji se nalazi na samom ulazu.

Više icoMore


16.09.2019.

Rekreativna ponuda Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Raspored komercijalnih programa u Domu sportova I Nacionalnog trening centra

Kontakt telefon:
066 6410 823
066 6410 706

Više icoMore


16.09.2019.

Srpski reprezentativci na testiranjima u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS

Atletičarke, sestre Ivana i Nevena Ilić na motoričkim testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS
 

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) i Izokinetička dijagnostika
 
FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Izokinetička dijagnostika je postupak procene neuromišićne funkcije u kom se kompjuterskom tačnošću, u aktivnom pokretu, beleže svi potrebni parametri (snaga pojedinih mišićnih grupa, obrtni moment, indeks zamora, amplituda pokreta zgloba i ostvareni rad za pojedine mišićne grupe). Matematičkom analizom testova se dobija detaljan uvid u stanje funkcije zgloba, međusobni odnos agonista i antagonista i bilateralno poređenje istih mišićnih grupa. Na izokinetičkom aparatu se otpor prilagođava individualnim mogućnostima, s tim u vezi, izbegnuta su bilo kakva oštećenja i preopterećenje.
 
Najsavremeniji model izokinetičkog dinamometra firme HUMAC NORM pruža mogućnost procene kroz tri režima rada mišića (izokinetički, izotonični i izometrijski) i to aktivnim pokretom pregibača i opružača trupa, zatim mišića skočnog zgloba, zgloba kolena, kuka, ramena, lakta i zgloba ručja. Pokreti se mogu izvoditi u svim smerovima (ekstenzija, fleksija, abdukcija, adukcija, unutrašnja i spoljašnja rotacija).   

Više icoMore


16.09.2019.

Psihološko testiranje sportista Biofeedback metodom

Savremena aparatura u cilju savladavanja stresa kod sportista

Merenja i treninzi Biofeedback aparaturom pružaju uvid i omogućavaju kontrolu fizioloških funkcija organizma sportiste, a samim tim doprinose sportskoj efikasnosti pojedinca. Upotrebom senzora koji mere temperaturu, rad srca, disanje, provodljivost kože, napetost mišića i moždane talase (neurofidbek), vrši se procena fiziološkog funkcionisanja organizma sportista.

Najčešće je u upotrebi protokol za merenje fizioloških reakcija sportista na stres, a rezultati ovog protokola ukazuju na to koje psihološke tehnike treba naučiti i uvežbati da bi se održalo optimalno fiziološko funkcionisanje koje rezultira najboljim takmičarskim nastupom.

Više icoMore


16.09.2019.

Košarkašica na funkcionalnom testu u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Nevena Rosić, reprezentativka Srbije u košarci U - 16

Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.
 
U Centru za medicinu i psihologiju sporta svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Obavezan deo pregleda podrazumeva kompletne biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, opšti lekarski pregled, EKG. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.

Više icoMore


16.09.2019.

Humanitarni fudbalski turnir na fudbalskom terenu I Nacionalnog trening centra ZSMSRS

Humanitarni fudbalski turnir ''Diplomats 4 Children'' u kojem učestvuju diplomate u Beogradu održan je na terenima Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku.

Organizatori turnira su ambasade Poljske i Slovačke u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, a sva prikupljena sredstva biće uplaćena Odeljenju za hematologiju i onkologiju Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

Više icoMore


12.09.2019.

Stene za sportsko penjanje na Košutnjaku

Radovi na izgradnji veštačke stene za penjanje na Košutnjaku se privode kraju. U novembru prošle godine zaključen  je tender za izgradnju veštačke stene za sportsko penjanje. Izgradnja savremenog penjišta je pri kraju, a plan je da se u blizini atletskog stadiona Zavoda za sport i medicinu sporta RS izgrade dve stene za sportsko penjanje.  Prva, tzv. boulder stena i druga od 17 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje.

Izgradnja veštačke stene teče u skladu sa standardima Međunarodne federacije za sportsko penjanje, budući da je namera da objekat služi i za održavanje međunarodnih sportskih manifestacija.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, sportsko penjanje uvršteno je, po prvi put, u zvaničan program takmičenja.


Više icoMore


12.09.2019.

Trim staza Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Trim staza Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, od izgradnje, već 43 godine, dostupna je besplatno na korišćenje građanima. Dužina staze je 1200 metara, a širina 1.60 metara. Na svakih 100 metara postavljene su savremene sprave za vežbanje, dok je celom dužinom staza osvetljena i presvučena tartan podlogom. Trim staza ima 17 stanica za vežbanje (jednu više nego ranije) i ograđena je drvenim balvanima kako bi se sprečilo parkiranje vozila.

Ispred svakog poligona za vežbanje stoji tabla sa obaveštenjima o pravilnom izvođenju vežbe, težini prikazanog zadatka koju korisnik usklađuje prema potrebi i mogućnostima. Vežbe su prilagođene svim uzrastima a poligoni za vežbanje su postavljeni s boka kako se trkači ne bi ometali. U okviru staze za trčanje nalaze se tereni za košarku, odbojku i mali fudbal koji su trenutno u fazi adaptacije.


Više icoMore


11.09.2019.

Biblioteka Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Biblioteka Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije je biblioteka specijalnog tipa. Fond Biblioteke čine stručne monografske i serijske publikacije (časopisi i novine, almanasi, godišnjaci, zbornici, izveštaji, statistički bilteni, bibliografije itd.) manji broj doktorskih i magistarskih disertacija saradnika, dokumentacija i radovi saradnika ZavodaFond Biblioteke ima više od 8.000 jedinica bibliotečke građe.


Opširnije


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća >

                      
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.