Linija
Republicki zavod za sport
27.07.2020.

Terenska testiranja mladih fudbalera na Divčibarama

Terenska testiranja mladih fudbalera, kampa ''Deki 5'', obavljena su na Divčibarama od strane stručnih saradnika Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su u terenskim uslovima obavili procenu motoričkih sposobnosti fudbalera. Primenjeni su testovi za procene funkcionalnih obrazaca kretanja kao i specifična baterija motoričkih testova za fudbal (gipkost, brzina, agilnost, snaga). Kontinuiranim testiranjima se prati rast, razvoj kao i efikasnost trenažnog procesa, a u skladu sa potrebama vrši se korekcija plana programa treninga.
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Osavremenjavanjem dijagnostičke opreme i usavršavanjem stručnog kadra u Zavodu za sporti medicinu sporta republike Srbije se realizuje savremeni pristup proceni i evaluaciji motoričkih sposobnosti sportista. 

Više icoMore


27.07.2020.

Basketaš stipendista na kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, na Košutnjaku, redovne medicinske kontrole i testiranja obavio je basketaš, reprezentativac Srbije u basketu Mihajlo Vasić. Izvršena mu je kontrola medicinske spremnosti. Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Sportsko medicinski pregled obuhvata fizikalni pregled po sistemima organa, sa posebnim osvrtom na kardiovaskularni, respiratorni, nervni i lokomotorni sistem. U sastav pregleda ulaze i antropometrijska merenja, procena indeksa telesne visine i mase, a prati se i odnos mišića, koštanog tkiva i vode. Pre svega se vrši elektrokardiografski nalaz (EKG) i biohemijske analize krvi.

Basket ili košarka 3 na 3je verzija košarkaške igre, koja se igra na jednom košu, sa ekipama od tri člana. Popularnost basketa je naglo porasla pre svega u SAD da bi se proširila širom sveta. Nezamenljiva je igra i na našim prostorima. Popularnost je dovela do toga da se od 2012. godine održava Svetsko prvenstvo i to pod pokroviteljstvom FIBA, i to u muškoj i ženskoj konkurenciji. Srpska reprezentacija je na tri dosadašnja prvenstva osvojila zlatnu medalju dok je na drugom 2014. godine bila viceprvak. Takođe srpski igrači se nalaze na vrhu liste za rangiranje igrača koji se bave ovim sportom.

Više icoMore


24.07.2020.

Testiranja perspektivnih sportista u OSK ''Karataš''

Stručni saradnici Zavoda za sport i medicinu sporta RS boravili su u Omladinsko – sportskom kampu ''Karataš'' gde su testirali mlade perspektivne sportiste Sportskog kampa u savateu. Na Kampu su učestvovali najuspešniji juniori i kadeti za 2020. godinu. Testirano je 23. savatista.

 
Specifičnom baterijom motoričkih testova, mladim sportistima, odrađeni su testovi za procenu brzine, agilnosti, gipkosti, specifične agilnosti, snage i preciznosti.
 
Psiholog Zavoda za sport i medicinu sporta RS primenio je bateriju testova kojom su obuhvaćeni testovi za procenu sportskog samopouzdanja, prirode i intenziteta sportske motivacije kao i razvijenosti psiholoških veština za borbu sa takmičarskim stresom.
 
Omladinsko - sportski kamp ''Karataš'' je centar za razvoj školskog, univerzitetskog i vrhunskog sporta. Osim smeštajnih objekata, raspolaže i terenima za košarku rukomet, odbojku, fudbal, tenis. Takođe, u svom posedu ima i fudbalski teren sa veštačkom travom, teren za odbojku na pesku, otvoreni bazen i trim stazu. U okviru sportskog kampa, posetioci na raspolaganju imaju i učionicu za teoretsku nastavu, salu za balet, dok u okviru hale postoji stena za sportsko penjanje.
 
Odlukom Vlade Republike Srbije OSK ''Karataš'' je 2014. predat na upravljanje Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, čime su prošireni kapaciteti  i stručno delovanje vodeće ustanove sporta u Srbiji.

Više icoMore


23.07.2020.

Qualisys sistem

 Qualisys sistem - 3D kinematička analiza posturalnog statusa - Procena usklađenosti segmenata tela:

- Stopalo i skočni zglobovi
- Kolena
- Lumbalno - karlični pojas
- Kičmemi stub
- Ramena
- Glava i vrat
 
3D dinamičke analize – Procena izvođenja osnovnih obrazaca kretanja

 Procena mobilnosti i stabilnosti zglobova i držanja tela tokom izvođenja osnovih kretanja koja su zastupljena u većini svakodnevnih i sportskih aktivnosti 

 Identifikacija statičkih posturalnih devijacija i asimetrija tela zajedno sa analizama osnovih obrazaca kretanja omogućavaju uvid u biomehaniku tela čoveka

Više icoMore


23.07.2020.

Širenje Nacionalnog trening centra

Pre godinu ipo dana počela je izgradnja multifunkcionalne dvorane u Košutnjaku, koja će po projektu biti najmoderniji sportski objekat u region.

U ovoj multifunkcionalnoj dvorani treniraće više nacionalnih sportskih saveza. Biće izgrađena u skladu sa svim ekološkim standardima, a ono po čemu će posebno biti specifična je zeleni krov – prava mala oaza, na kojoj će biti vidikovac sa prirodnom travom. Izgradnja kompleksa na 3,36 hektara trajaće još oko godinu dana, a vrednost ove investicije je oko 12 miliona evra. U ovom sportsko – rekreativnom objektu predviđeni su trening sadržaji za rvački, džudo, tekvondo, karate, streljački i penjački Savez, ali i sadržaji za medicinu sporta, kao i tereni za druge sportove sa loptom, zone za relaksaciju, teretane, zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Izgradnja ovakvog kompleksa biće veoma značajan faktor daljeg razvoja Zavoda za sport i medicinu sporta RS ali i sporta u Srbiji.
 
''Veoma je značajno što pri našem sistemu funkcioniše i hotel ''Trim'' kao i Omladinsko - sportski kamp ''Karataš'', koji se prostire na više od 15 hektara i poseduje 54 objekta, sa salama, bazenima, restoranima, otvorenim igralištima. Rekonstrukcija postojećih objekata uveliko je u toku. Posebno treba istaći da je prošao generalni urbanistički plan Košutnjaka, koji otvara mogućnost izgradnje novih objekata za sportske i medicinske potrebe'', dir. ZSMSRS g. Bojović.

Više icoMore


23.07.2020.

Kuća sporta i šampiona

Zavod za sport i medicinu sporta RS, jedinstvena institucija u regionu za sport i medicinu sporta. Matična kuća sportista Srbije i svih zaljubljenika u sport i zdrav život.

 Dir. Bojović i sutrašnji izgled ZSMSRS
 
''Sport, posebno vrhunski sport je odavno prepoznat kao socijalni fenomen koji generiše pozitivne promene u drustvu. Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije već decenijama unazad predstavlja okosnicu razvoja sporta u Srbiji. Mi svoju pažnju poklanjamo vrhunskim sportistima, ali takođe i najmlađima, neprestano se trudimo da unapredimo i poboljšamo naše aktivnosti. Zavod za sport i medicinu sporta ima bogatu istoriju, i od svog nastanka 9. marta 1956. godine postavlja visoke standarde kada je reč o kvalitetu rada. Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kom se važnost sporta i uloga sporta u društvu neprestano dopunjuju ostvarujući nove vrednosti i nove rezultate. Aktivno radimo na tome da vrhunski sportisti osvoje još više odličja, a da oni mlađi, na početku sportskih karijera, postanu šampioni. Jedne od najbitnijih misija su nam promocija zdravog načina zivota i stručna podrška organizacijama u sportu'', izjavljuje generalni menadžer ZSMSRS g. Goran Bojović.

Više icoMore


23.07.2020.

Najsavremenija 3D procena posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije u svom Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu pruža mogućnost svim sportistima, sportskim klubovima, savezima i građanima da izvrše dijagnostiku posturalnog statusa na najsavremenijoj opremi Qualisys sistem. Sveobuhvatna procena funkcije sistema za kretanje koja se primenjuje u Zavodu za sport i medicinu sporta podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju.

Sport postaje sve zahtevniji, a profesionalni sportisti izloženi su sve većim naporima. Zbog toga se sve više pažnje posvećuje prevenciji kako bi se maksimalno unapredila sportska dostignuća a sa druge strane smanjio rizik od povrede. Jedan od osnovnih parametara u prevenciji povreda jeste stanje posture tela u statičkim i dinamičkim uslovima. Da bi se pravilno i uspešno jačao mišićno - zglobni sistem potrebna je kvalitatativna i kvantitativna dijagnostika koja će omogućiti pravilan izbor vežbi pa će uslovno dovesti do uravnoteženog i optimalnog stanja.
 
Ovaj sistem je idealan za širok spektar sportskih aplikacija, gde se osim za potrebe istraživanja, koristi i za obuku u trenažnom procesu, ali i kao sredstvo od velikog značaja u prevenciji povreda sportista. Uz pomoć Qualisys sistema za snimanje kretanja dobijaju se izuzetno precizni i potpuno objektivni kvantitativni podaci za računanje zglobnih uglova, ubrzanja, momenata, sila, elastičnosti, deformacija, posture tela, balansa i ostalih važnih karakteristika kretanja.
 
Prednost Qualisys sistema je izuzetna fleksibilnost i prenosivost, što olakšava postavku i transport do različitih sportskih prostora gde se mogu vršiti snimanja u skladu sa specifičnostima i potrebama odgovarajućeg sporta. Ovaj sistem je idealan za širok spektar sportskih aplikacija, gde se osim za potrebe istraživanja, koristi i za obuku u trenažnom procesu, ali i kao sredstvo od velikog značaja u prevenciji povreda sportista. Uz pomoć Qualisys sistema za snimanje kretanja dobijaju se izuzetno precizni i potpuno objektivni kvantitativni podaci za računanje zglobnih uglova, ubrzanja, momenata, sila, elastičnosti, deformacija, posture tela, balansa i ostalih važnih karakteristika kretanja.

Više icoMore


22.07.2020.

Procena motoričkih sposobnosti plivača

Kontrola utreniranosti perspektivnih i vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih delatnosti Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Najsavremenijom dijagnostičkom opremom stručnjaci Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu testiraju i analiziraju motoričke sposobnosti sportista. 

Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti treneri i sportisti dobijaju mogućnost:
  • Uvida u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti
  • Stručno - savetodavne pomoći
  • Optimalnog planiranja i programiranja
  • Individualizacije u radu
  • Praćenja efikasnosti trenažnog procesa
  • Korekcije trenažog procesa
  • Motivacije za dalji rad
Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta. 

Više icoMore


22.07.2020.

Plivači na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Reprezentacija Srbije u plivanju, redovne kontrole zdravstvene spreme i kontrole utreniranosti obavlja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS.

Sportsko - medicinski pregled obuhvata:
 
-          Fizikalni pregled po sistemima
-          Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
-          Elektrokardiografija (EKG)
-          Psihodijagnostika
-          Spirometrija
-          Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
-          Ultrazvučni pregled srca
-          Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti
 
Srpski reprezentativci u plivanju, svoje trenažne procese i pripreme za buduća takmičenja sprovode u sportskim objektima I Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Glavni deo treninga sprovode na Otvorenom plivalištu, u olimpijskom bazenu i u Domu sportova gde im je na raspolaganju teretana, zatvoreni bazen i druge potrebne prostorije. Naši reprezentativci borave u hotelu ''Trim'' ZSMSRS.
 
Trenažni procesi svih vrhunskih sportista i ostalih sportista Republike Srbije, direktno su ili indirektno povezani sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS, kako kroz proveru zdravstvene spreme i fizičkih sposobnosti, tako i kroz praćenje trenažnih procesa. Savremeni sportski objekti i smeštajni kapaciteti Zavoda za sport i medicinu sporta RS predstavljaju oslonac vrhunskim sportistima.
 
Dom sportova Prvog Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Struktura sportskog objekta, kakav je Dom sportova, omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija.

Više icoMore


21.07.2020.

Zavod za sport i medicinu sporta RS i u trećoj sezoni uz kamp ''Deki5''

Jedan od osnovnih postulata na kojima počiva Fudbalski kamp ''Deki5'' je očuvanje zdravlja dece, odnosno pravilan rast i razvoj svih učesnika kampa. Upravo iz tog razloga prethodnih godina Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije bio je aktivno uključen u rad kampa našeg proslavljenog fudbalera Dejana Stankovića.

Svi polaznici kampa radili su detaljna testiranja kako bi se otkrile nepravilnosti u telesnom razvoju, izvršile korekcije i uradila preventiva za potencijalne problemi koji bi kasnije mogli da nastanu.

''Ono što radimo sa decom su testovi osnovnih obrazaca kretanja, funkcionalno skeniranje pokreta, koji nam daju sve potrebne informacije o telesnom statusu svakog deteta i disbalansima u obrascima kretanja ukoliko oni postoje. Dobijamo izuzetno dragocene informacije, a testovi su prilično obimni i odnose se na procenu motoričkih sposobnosti. Sledeći bitan segment je specifična ''baterija'' testova za fudbal, kao i testovi za procenu brizine, eksplozivne snage opružača nogu i test za procenu specifičnosti agilnosti, odnosno test sa loptom. Nakon izvršenog testa svaki polaznik kampa dobija izveštaj o trenutnom statusu i motričkim sposobnostima kao i preporukama za korekciju i poboljšanje tih motoričkih sposobnosti. Rad na tim korekcijama značajno smanjuje rizik od povređivanja, što je jako bitno. Od velike važnosti je da se deca testiraju, a njihovi rezultati prate i analiziraju. Važno je da se uradi dobra dijagnostika, periodično prati i pravovremeno utiče na eventualne negativne pojave'', zaključuje Nemanja Badnjarević pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.