Linija
Republicki zavod za sport
6.11.2020.

Najznačajnija sportska ustanova

Video

Prvi Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku. Rekonstruisani su i izgrađeni mnogi, a plan je i dodatno širenje kapaciteta naše firme. Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima.

Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela ''Trim'' se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko sportski kamp Karataš.

Više icoMore


6.11.2020.

Ponude i programi Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Tradicija sportskih aktivnosti u Košutnjaku je veoma duga. Jedan deo ove šume je i Nacionalni trening centar. Postoji čitav niz različitih sportskih objekata, od kojih su neki odlično uređeni, dok su pojedini u fazi izgradnje. Mnogi se mogu koristiti besplatno, dok se drugi plaćaju. Objekti su razmešteni na površini od preko četrdeset hektara. Tu su otvoreni i zatvoreni tereni koji su jedni od najatraktivnijih u državi. Struktura Nacionalnog trening centra omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko Sportski kamp Karataš. U toku je izgradnja najznačajnijeg infrastrukturnog projekta, Multifunkcionalna dvorana.

Nakon ublažavanja prethodno sprovedenih mera koji se odnose na virus COVID-19, sve sportske prostorije i tereni su sportistima i građanstvu na raspolaganju. Molimo korisnike da se pridržavaju pravila ponašanja i korišćenja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.
 
 
U Domu sportova I Nacionalnog trening centra ZSMSRS, počeo je sa radom Kabinet za preventivno - korektivnu gimnastiku. Kod predškolske i školske dece u cilju prevencije i otklanjanja lošeg držanja tela (kičme, grudi) i stopala najčešće se primenjuje korektivna gimnastika. Uključivanjem u program deca dobijaju besplatan pregled posturalnog statusa najsavremenijim sistemom 3D kamerama.
 
U toku je i sportsko – rekreativni program ''Škola plivanja''. Časovi plivanja se realizuju 3 puta nedeljno u zatvorenom bazenu u Domu sportova. Ponedeljkom, sredom i petkom od 9-10 i 15-16 časova. Mesečna propusnica za školu plivanja iznosi 3000 dinara. Za dvoje dece iz iste porodice cena usluge će biti 20% niža, dok za treće dete ulaznica će biti besplatna. Svi zainteresovani mogu da se prijave na blagajni Doma sportova ili na 066 6410 823 ; 066 6410 723.

Više icoMore


6.11.2020.

Bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Balon hala - zatvoreni olimpijski bazen i bazen u Domu sportova I Nacionalnog trening centra

 

Više icoMore


4.11.2020.

Sajam sporta 2020

Danas je na otvorenim terenima Atletskog stadiona Zavoda za sport i medicinu sporta RS, simbolično obeležen Sajam sporta 2020, uz pridržavanje propisanih i odgovarajućih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Sajam sporta je otvorio ministar omladine i sporta gospodin Vanja Udovičić, uputivši prisutnima dobrodošlicu, u nadi da ćemo sledeći Sajam sporta obeležiti u drugačijoj i relaksiranijoj atmosferi. Pored ministra, kratku pozdravnu reč uputili su i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović kao domaćin, predsednik Svetske rvačke federacije gosp Nenad Lalović, direktorka Anti doping agencije, predsednik Sportskog saveza Srbije i Paraolimpijskog komiteta Srbije, dok su skupu prisustvovali mnogobrojni granski savezi sa svojim predstavnicima.

U skladu sa aktuelnom situacijom Sajam sporta je ovoga puta održan uz ograničen broj učesnika i po prvi put bez posetilaca i demonstracije sportova po kojima je ovag događaj već godinama prepozntaljiv.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Bojović održao je predavanje na aktuelnu temu ''COVID i sport'' sa ciljem upoznavanja svih sportskih radnika na proceduru besplatnog testiranja sportista u Zavodu kao i važnosti praćenja zdravstvenog stanja naših sportista tokom pandemije. Iznevši važne informacije na osnovu iskustva tokom rada u privremenoj bolnici Sajam, ukazao je na ogroman značaj preventivnog testiranja, kontrole i praćenja sportista u kojoj svi imamo podjednako važnu ulogu kao karike sistema.
  
''Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije je aktivno uključen u borbu protiv COVID -  19 od marta meseca, ne samo u okviru postojeće delatnosti naše ustanove već i angažovanjem zdravstvenih radnika u privremenim COVID bolnicama. Formiranjem novo otvorene laboratorije u prostoru Malog Trima, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, ostvareni su svi neophodni uslovi za realizaciju saradnje naše ustanove sa Direkcijom za referentne laboratorije u Batajnici. Testiranje naših sportista obavlja obučeni medicinski tim Zavoda za sport i medicinu sporta RS'', ističe pored ostalog direktor Bojović.

Više icoMore


4.11.2020.

Stipendisti na zdravstvenim i kontrolama utreniranosti u ZSMSRS

Testiranja i sportsko – medicinske kontrole u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.

Zavod za sport i medicinu sporta RS utvrđuje zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima. Funkcionalnim testom opterećenja proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizmada se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole. Prvo se radi sportsko medicinski pregled, koji se sastoji od antropometrije – merenja telesne težine, telesne visine, procenta telesne masti, analize krvi, fizikalnog pregleda i EKG-a u miru… Zatim se pristupa testu fizičkog napora gde se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu. Pregled i testiranje je potrebno uraditi pre početka bavljenja sportom, a poželjno je da se radi 2-3 puta godišnje. Profesionalni i ozbiljni sportisti ovaj test rade da bi proverili svoju kondiciju i formu. Zavod za sport i medicinu sporta RS je vodeća i najmerodavnija ustanova za obavljanje ovakvih testova.

Više icoMore


3.11.2020.

Beograd dobio kompleks stena za sportsko penjanje na Košutnjaku

Ministar omladine i sporta RS gospodin Vanja Udovičić i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović, otvorili su juče kompleks veštačkih stena za sportsko penjanje na Košutnjaku. Kompleks stena za sportsko penjanje pripadaju Prvom Nacionalnom trening centru, a stacionirane su između hotela ''Trim'' i Atletskog stadiona.

Kompleks je izgrađen s ciljem da promoviše i razvija novu olimpijsku disciplinu, bude idealno mesto za rekreaciju, ali i da konkuriše za domaćinstvo međunarodnih takmičenja u sportskom penjanju i organizovanje priprema sportista iz naše zemlje i inostranstva. Naša zemlja može da se pohvali još jednim novim, savremenim sportskim objektom, koji će pored ostalih i da promoviše novu olimpijsku disciplinu i motiviše decu da se svakodnevno bave fizičkom aktivnošću. Zavod za sport i medicinu sporta RS postaje baza za stvaranje šampiona i omiljeno mesto svim rekreativcima.
 
Niški alpinista gospodin Slobodan Gejo, otac naše svetske šampionke Staše, ističe da je stena izuzetan doprinos, kako za sport tako i za rekreaciju. Kao veliki poznavalac te oblasti kaže da je stena Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku prva stena tog tipa koja ispunjava sve uslove veštačkih stena na svetu po tehničkim propozicijama.
 
Trenutno u Srbiji ima oko 160 registrovanih takmičara u penjaju i koji se takmiče u redovnom nacionalnom prvenstvu i 14 oficijalnih klubova. Nova veštačka stena sadrži takmičarski zid, brzinski zid, koji je sertifikovan za brzinsko penjanje i registrovan je u naredne četiri godine za registraciju svetskih rekorda na visini od 15 metara, a taj zid je jedan od 11 sertifikovanih u svetu.

Opširnije o steni za sportsko penjanje


Više icoMore


3.11.2020.

Terenska testiranja rukometaša

Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije obavili su motorička ispitivanja rukometnoj nacionalnoj kadetskoj selekciji. Stručni saradnici odeljenja za analitiku u sportu obavili su terenska testiranja baterijom testova kojom se meri gipkost, brzina, agilnost, snaga. U Nacionalnom trening centru, hali Doma sportova, motorička testiranja obavilo je 27 mladih rukometaša.

 Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Osavremenjavanjem dijagnostičke opreme i usavršavanjem stručnog kadra u Zavodu za sporti medicinu sporta republike Srbije se realizuje savremeni pristup proceni i evaluaciji motoričkih sposobnosti sportista. 
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.

Više icoMore


2.11.2020.

Veštačka stena za sportsko penjanje dostupna sportistima i građanstvu

Svečano otvaranje veštačke stene na Košutnjaku

Danas je zvanično otvorena veštačka stena za sportsko penjanje u Prvom Nacionalnom trening centru Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku. Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar omladine i sporta RS gospodin Vanja Udovičić, pomoćnik ministra Darko Udovičić, specijalni savetnik ministra Ivana Dukić, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović, zaposleni u Zavodu za sport i medicinu sporta RS i mnogobrojne zvanice. Veštačke stene se nalaze pored Atletskog stadiona, prva bolder stena i druga od 15 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Veštačka stena će služiti i za održavanje međunarodnih sportskih manifestacija.
 

''Cilj ulaganja Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta RS u Zavod za sport i medicinu sporta RS jeste razvoj i unapređenje sportske infrastrukture u okviru naše firme, da ispunjava visoke standarde i zahteve za razvoj sporta uopšte. Budući da svojim metodičnim delovanjem, savremenim sportskim objektima i smeštajnim kapacitetom Zavod za sport i medicinu sporta RS preko šest decenija predstavlja snažan oslonac vrhunskim sportistima. Sama izgradnja ovako jedinstvenog objekta u regionu biće veliki iskorak napred za srpski sport'', ističe direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović.

Veštačka stena poseduje licencu Međunarodne federacije za sportsko penjanje za organizaciju svetskih i evropskih takmičenja.

Radno vreme veštačke stene će biti od 10 – 18 časova.

Više icoMore


2.11.2020.

Zavod za sport i medicinu sporta RS sportski institut sutrašnjice

U planu Zavoda za sport i medicinu sporta RS je izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena, stadiona sa tribinama i zelenim krovom.

Pored stene i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova u planu je i izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena, stadion sa tribinama i zelenim krovom.
 
Rekonstruisana će biti i upravna zgrada čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru ove jedinstvene ustanove sporta.
 
''U planu je obnova upravne zgrade i laboratorija za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu. Namera je da kompleks postane zona vrhunskog sporta zbog čega i objekti moraju zadovoljiti standarde za međunarodna takmičenja. Sadržaj, kapacitet, oprema… za te objekte biće definisani po pravilima nacionalnih i međunarodnih saveza'', uverava Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


2.11.2020.

Puštanje u rad veštačke stene na Košutnjaku

Najsavremenija veštača stena izgrađena je na terenima Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku. Stenu će moći da koriste sportisti i rekreativci, a moći će i da se koristi i za velika takmičenja uključujući i međunarodna.

Danas će biti svečano puštena u rad u 11 časova. Otvaranju će prisustvovati ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović. Tokom novembra meseca korišćenje veštačke stene će biti besplatno.
 
Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene ''slobodnom tehnikom'' bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.
 
Počeci sportskog penjanja u Srbiji datiraju od 1990. godine. Prva organizacija koja je dobila penjačku sekciju jeste Planinarsko društvo ''Avala'' iz Beograda.
 
Sportsko penjanje će se prvi put naći na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će zbog novonastale epidemiološke situacije biti odložene prvi put u istoriji. Staša Gejo, postaće prva takmičarka iz Srbije koja će učestvovati na ovom događaju. Odluku o ubacivanju sportskog penjanja na Olimpijske igre doneo je Međunarodni olimpijski komitet 2016. godine. Takmičari će se nadmetati u muškoj i ženskoj konkurenciji, na terenima sportskog parka Aomi Urban.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.