Linija
Republicki zavod za sport
27.05.2020.

Košarkašica na proveri zdravstvene spreme u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Jovana Jevtović, reprezentativka Srbije u košarci U – 16

Sportsko-medicinski pregled obuhvata:
 
-          Fizikalni pregled po sistemima
-          Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
-          Elektrokardiografija (EKG)
-          Spirometrija
-          Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
-          Ultrazvučni pregled srca
-          Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti
 
U Zavodu za sport i medicinu sporta RS vrši se psihodijagnostika i procena takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista. Testiranja obuhvtaju: procenu karakteristika ličnosti vaznih za uspeh u sportu, svojstava sportske motivacije, stanja i raspoloženja pred nastup (takmičarska anksioznost, sportsko samopouzdanje), merenja sposobnosti psiholoških veština za prevladavanja stresa, procenu opštih i specifičnih intelektualnih sposobnosti.

Više icoMore


26.05.2020.

Vaterpolisti na treninzima u Domu sportova Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Vaterpolo reprezentativci Srbije okupili su se u Beogradu i počeli sa treninzima i pripremama za predstojeća takmičenja. Prve pripreme će sprovesti u Zavodu za sport i medicine sporta RS u Košutnjaku. Trenutno je 20 igrača, a očekuje se da u narednom periodu bude i svih 27 koliko ih je na spisku selektora Savića. Igrači treninge sprovode u dve grupe. Planirano je da se radi u etapama sve do 25. jula. Prvi ciklus će trajati do 29. maja, drugi od 1. do 6. juna... I tako sve do 25. jula, s tim što će igrači posle četvrte nedelje dobiti desetodnevni odmor.

Na prvim pripremama bili su: Gojko i Duško Pijetlović, Rističević, Vico, Lazić, Velkić, Ranđelović, Aleksić, Drašović, Vučinić, Tomić, Filipović, Dedović, Prlainović, Subotić, Stojanović, Gogov, Viktor i Strahinja Rašović. Kasnije će se selekciji priključiti: Branislav i Stefan Mitrović, Živojinović, Dobožanov, Jakšić, Mandić, Lukić i Ćuk.
  
Dom sportova – Prvi Nacionalni trening centar zadovoljava potrebe kako reprezentativnih selekcija tako i klubova za sprovođenje procesa treninga. Struktura sportskog objekta omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika. Sve sportske prostorije na raspolaganju su tokom celog radnog vremena ovog sportskog objekta, svakog dana u nedelji od 07.00 sati.

Više icoMore


26.05.2020.

Funkcionalna testiranja u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS

Lena Bulatović, reprezentativka Srbije u košarci U – 16

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) 

FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno - skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


22.05.2020.

Direktor Bojović na prijemu kod predsednika Srbije

У Палати "Србија" одржан је пријем медицинских радника, лекара, медицинских сестара и других који су били ангажовани у Ковид болницама. Председник Србије г. Александар Вучић, захвалио се свима који су дали свој допринос у решавању здравствене ситуације која нас је задесила.

На пријем је такође био позван и директор Завода за спорт и медицину спорта РС, г. Горан Бојовић, који је био ангажован као директор импровизоване ковид болнице на Сајму.  

''Морамо и даље бити опрезни, без обзира што смо урадили велики посао, излечили многобројне грађане и спасили много живота. Хвала лекарима и сестрама, такође и војном особљу који су од почетка били ангажовани на сузбијању пандемије. Било ми је задовољство што сам радио са свима вама'', изјављује Бојовић.

Više icoMore


19.05.2020.

Pravila ponašanja i korišćenja sportskih objekata i sportskih prostorija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Sportski objekti Zavoda za sport i medicinu sporta RS počinju sa radom od ponedeljka, 25.05.2020. godine.  

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu korona virusom, način i put prenošenja virusa kao i činjenicu da se prilikom forsiranih sportskih aktivnosti, u okruženje u većoj meri oslobađaju sekreti i čestice iz respiratornog trakta, uspostavljaju se obavezna pravila ponašanja i korišćenja sportskih objekata i sportskih prostorija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije.


Više icoMore


14.05.2020.

Stanje u improvizovanoj kovid bolnici na Sajmu

''Privremena bolnica na Sajmu ostaje da radi do daljnjeg. Više od hiljadu pacijenata zaraženih korona virusom prošlo je kroz privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu. Trenutno je u ovoj improvizovanoj kovid bolnici 21 pacijent. Testiranja će u narednim danima proći svi, gde će se po epidemiološkim pravilima izvršiti obrada i analiza. Aktuelna situacija je zadovoljavajuća i optimistična i sistem funkcioniše. Od početka su preduzete sve mere da bude bezbedno i za zdravstvene radnike i za pacijente. Prema rečima ministra Lončara, ova kovid bolnica će raditi još minimum nedelju dana. Iz kovid sistema prva će izaći ''Banjica'', a nakon nje i Opšta bolnica u Pančevu, nakon čega se radi dezinfekcija objekata pre vraćanja u redovne aktivnosti. Ostanimo odgovorni, pridržavajmo se mera držanja distance, praktikujmo zaštitu u zatvorenom prostoru. Vanredno stanje je ukinuto, ali mere nisu. Jer po sadašnjim parametrima i procenama najuglednijih stručnjaka, ako budemo odgovorni možemo doći u fazu da krajem juna nemamo više pozitivnih na Kovid 19'', izjavljuje direktor privremeno – improvizovane kovid bolnice na Beogradskom sajmu g. Goran Bojović.

 
Improvizovana korona bolnica na Beogradskom sajmu

Više icoMore


13.05.2020.

Najmoderniji sportski objekat - Multifunkcionalna dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta RS

''Izgradnja multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku, za sedam sportova i površine 16.217 kvadrata, teče po planu. Dvorana će biti urađena u skladu sa ekološkim standardima, a imaće i zeleni krov, koji će služiti kao vidikovac i na kojem će biti prava trava. Svaka od sala za trening imaće svoje prostorije, tuševe, svlačionice, saune i medicinski deo. Takođe, tu će biti teretana na 500 kvadrata, kao i mini-streljana, a ispred multifunkcionalne dvorane biće parking sa 140 mesta. Ova moderna sportska dvorana će koštati 12.000.000 evra'', izjavio je direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.

''Posle veštačke stene, koja je završena, i multifunkcionalne dvorane, na red bi trebalo da dođe dugo najavljivana gradnja olimpijskog bazena. Planom detaljne regulacije Košutnjaka, koji je usvojen 2014. godine, između ostalog, predviđena je i izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena od 5.000 kvadrata. Plan je i da se prošire smeštajni kapaciteti, a urađeno je idejno rešenje za dogradnju postojećeg hotela "Trim" za tri lamele veličine 7.000 m2. Ono što je značajno je da će ovaj objekat biti povezan toplom vezom sa multifunkcionalnom dvoranom i bazenskim kompleksom. Cilj Zavoda za sport i medicinu sporta RS je da se stvore uslovi za boravak i pripremu sportista, naših i stranih, koji će dolaziti na takmičenja, ali i na pripreme kako bi svoje trenažne procese realizovali kod nas. U kompleksu naše firme biće obnovljena i upravna zgrada, laboratorija za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu, kako bi ova jedinstvena sportsko-zdravstvena ustanova imala uslove koje zaslužuje. Kroz projekte i izgradnju posebno se vodila briga o očuvanju prirode, kako bi se sve što će biti izgrađeno u okviru multufunkcionalne dvorane i drugih objekata, po svim karakteristikama, ukolopilo u ambijent Košutnjaka'', zaključuje Bojović.

Više icoMore


12.05.2020.

Sveti Vasilije Ostroški slava Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS danas slavi slavu Sveti Vasilije Ostroški. Direktor Zavod za za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović, čestitao je slavu zaposlenima i poželeo im zdravlje i uspeh u poslu.

 
Sveti Vasilije je rođen 28.12.1610. godine u vreme cara Konstantina. Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, Popovo polje, nadomak Trebinja u Hercegovini. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku i astronomiju. U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je veliki pobornik Pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve. Umro je 29.04.1671. godine. Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.

Više icoMore


11.05.2020.

Privremena kovid bolnica na Sajmu

''U privremenoj bolnici u Beogradskom sajmu na lečenju od Kovid-19 trenutno se nalaze 72 pacijenta. Njih 56 je testirano, a kod 53 test je bio negativan i oni će biti pušteni kući. Ostali pacijenti će biti testirani po dinamici koju postavljaju epidemiološka pravila. Zdravstveno stanje svih pacijenata je zadovoljavajuće. Naša želja je da svaki građanin Srbije dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu do konačnog izlečenja od kovid infekcije. Radimo u punom kapacitetu kao i do sada, imamo planove angažovanja za celu nedelju i postupaćemo u skladu sa odlukom Štaba. Radimo sa oko 20 lekara i 30 tehničara u tri smene od po osam sati. Imamo dovoljno volje i snage da ovaj zadatak privedemo kraju'', ističe Bojović, direktor privremeno – improvizovane kovid bolnice na Beogradskom sajmu.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović sa direktorima domova zdravlja i osobljem iz vojnog zdravstva iz Beograda na Beogradskom sajmu – privremena kovid bolnica

Više icoMore


11.05.2020.

Fudbaler FK Crvena zvezda na motoričkim testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Seku Žunior Sanogo (Obala Slonovače, Abidžan, 5. maja 1989.) je vezni fudbaler koji trenutno nastupa za Crvenu zvezdu, a stigao je na jednogodišnju pozajmicu iz Al Itihada. Za reprezentaciju svoje države debitovao je 2017. godine.

 
Testiranja na Izokinetičkom dinamometru
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Testom fizičkog napora se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban.
 
Najsavremeniji model izokinetičkog dinamometra firme HUMAC NORM pruža mogućnost procene kroz tri režima rada mišića (izokinetički, izotonični i izometrijski) i to aktivnim pokretom pregibača i opružača trupa, zatim mišića skočnog zgloba, zgloba kolena, kuka, ramena, lakta i zgloba ručja. Pokreti se mogu izvoditi u svim smerovima (ekstenzija, fleksija, abdukcija, adukcija, unutrašnja i spoljašnja rotacija).   
 
Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti na izokinetičkom dinamometru treneri i sportisti u Zavodu dobijaju sledeće mogućnosti:
 
- uvid u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti odrećenih mišićnih grupa,
- evaluaciju stanja nakon povreda,
- evaluaciju uspešnosti rehabilitacije,
- prevenciju povreda i oštećenja,
- planiranje i programiranje trenažnog procesa,
- praćenje efikasnosti trenažnog procesa,
- individualizacija u radu,
- korekcije trenažnog procesa,
- stručno - savetodavne pomoće,
- motivaciju za dalji rad.
 
Pravovremenim dijagnostičkim izokinetičkim testovima je moguće utvrditi početne promene u radu zglobova i mišića koje je nemoguće otkriti rendgenskim snimcima, magnetnom rezonancom ili ultrazvučnim snimanjem.

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.