Linija
Republicki zavod za sport
22.02.2019.

Uspešna atletičarka na motoričkim testiranjima

Nataša Ćulafić obavila je motorička testiranja u laboratoriji za motorička istraživanja i analitiku u sportu.

 
Nataša je pripadnica Garde Vojske Srbije i vicešampionka države u polumaratonu. Na Svetskom prvenstvu u maratonu 2018. je osvojila srebrnu medalju i iste  godine proglašena je za najbolju sportistkinju Vojske Srbije.

Više icoMore


22.02.2019.

Fudbaler na testiranjima u Zavodu

Dobra postura tela predstavlja usklađenost i funkcionalnost svih komponenti lokomotornog sistema u bilo kom pokretu ili položaju, i predstavlja osnov za kvalitetno izvođenje aktivnosti.

 
Razvoj  trodimenzionalnih (3D) tehnologija obezbedio je nove mogućnosti i znatno preciznija posturalna merenja koja se mogu izvršiti u Zavodu putem  kompjuterizovane 3D posturalne analize tela.
 
Kompjuterizovana 3D kinematička analiza odnosi se na usklađenost glavnih regija: stopala i skočnog zgloba, kolena, donje regije leđa, karlice i kuka, gornje regije leđa, ramena, glave i vrata.
 
Fudbaler je prošao i terenska testiranja specifičnom baterijom testova za fudbal.

Više icoMore


22.02.2019.

Gradonačelnik dr Zoran Radojičić obišao je trim stazu Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije Goran Bojović obišli su trim stazu na kojoj je solarno napajanje zamenjeno električnim napajanjem celom dužinom dela za trčanje, dok je trim staza presvučena novom tartan podlogom.

 
Radojičić je naglasio da staro solarno napajanje energijom nije funkcionisalo zbog čega je uvedena nova led rasveta čija je vrednost 6,5 miliona dinara.
 
– Na 1200 metara postavljena su 52 sijalična mesta sa novim komandama i kablovima za led rasvetu, ekološki prihvatljiva – naveo  je gradonačelnik i dodao da je ovo rešenje mnogo povoljnije zbog manje potrošnje energije.
 
Direktor Goran Bojović je izrazio zahvalnost gradonačelniku i predsedniku opštine Čukarica i svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, i istakao da sa novom rasvetom Zavod za sport i medicinu sporta RS i grad  Beograd rade isključivo za dobrobit građana.
 
– Ovo je zona gde prvenstveno treniraju profesionalni sportisti, ali ne samo oni, već je staza otvorena za sve građane. Besplatno je korišćenje trim staze,  ali i svih terena koji su u sklopu trim staze – zaključio je direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


22.02.2019.

Serbian Open

IV Međunarodni Serbian Open Indoor Meeting održao se 20. februara. U Atletskoj dvorani na Banjici, nastupio je veliki broj atletičara iz Srbije, regiona, kao i drugih evropskih država.

 Španovićeva i Kolašinac na kontrolama utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Glavna zvezda je bila Ivana Španović, koja je nastupila u disciplini skok udalj. To joj je bila poslednja provera pred Evropsko prvenstvo u Glazgovu, koje je na programu od 1. do 3. marta. Provera je bila više nego uspešna, Ivana je došla do ličnog rekorda u sezoni sa 6,92.
 
Asmir Kolašinac bacio je kuglu 20.34 metara i zauzeo drugo mesto na takmičenju.
 
Milica Gardašević zauzela je drugo mesto u skoku udalj sa sjajnim rezultatom od 6.51 metar i odličnom serijom skokova.
 
Amela Terzić spremila se za Evropsko prvenstvo u Glazgovu, pobedom na Serbian Openu. Ona je bila najbolja u trci na 1.500 metara.
 
Elzan Bibić pobedio je na trci na 1.500 metara rezultatom 3:43,22. Novopazarski atletičar bio je sjajan u finišu trke.
 
Strahinja Jovančević blistao je u skoku udalj i pobedio sa 7.85 metara.

Više icoMore


22.02.2019.

Teniser na izokinetičkoj dijagnostici

Primenom izokinetičkog dinamometa pruža uvid u procenu neuromišićnih funkcija.

Izuzetno precizno merenje velikog broja varijabli različitih pokreta segmenata tela u velikom opsegu različitih brzina i režima rada.

Više icoMore


20.02.2019.

Đoković najbolji sportista planete

Najbolji svetski teniser Novak Đoković proglašen je za svetskog sportistu godine po izboru Akademije "Laureus". To je četvrti put da srpski teniser dobija veliku nagradu. Đoković je već tri puta biran za najboljeg: 2012, 2015. i 2016.

Đoković je do novog priznanja došao pobedivši fudbalere Kilijana Mbapea, Luku Modrića, košarkaša Lebrona Džejmsa, vozača Formule 1 Luisa Hamiltona i atletičara Elijuda Kipčogea, čime se izjednačio sa legendarnim Jusejnom Boltom, koji je takođe četiri puta tokom karijere dobijao čuveni pehar.

Nagrada se po sedmi put dodeljivala u Monte Karlu.
 
Srpski teniser je u drugoj polovini 2018. osvojio Vimbldon, Masters u Sinsinatiju, US open i Masters u Šangaju. 

Više icoMore


19.02.2019.

Medicinska podrška lekara Zavoda fudbalerima na kvalifikacionom turniru za EP

Omladinsku fudbalsku reprezentaciju Srbije U19 predvodi Nenad Sakić, a deo stručnog štaba je i lekar Zavoda za sport i medicinu sporta RS dr Miroslav Nikolić.

 
U sklopu priprema za drugi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Jermeniji odigrane su dve prijateljske utakmice u Poreču, sa vršnjacima iz Hrvatske. Srbija je u grupi sa Italijom, Ukrajinom i Belgijom.

Više icoMore


19.02.2019.

Fudbaler FK Čukarički na pregledima i testovima u Zavodu

Mladi fudbaler Čukaričkog obavio je sve neophodne preglede kojim se utvrđuje zdravstveni status sportista.

U sportsko-medicinski pregled ulazi:
  • Fizikalni pregled po sistemima organa
  • Antropometrija: merenje telesne visine, telesne mase, određivanje telesne kompozicije – procenat telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
  • Elektrokardiografija (EKG)
  • Spirometrija
  • Laboratorijska analiza krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
  • Ultrazvučni pregled srca
  • Funkcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti

Više icoMore


14.02.2019.

Završen sportski kamp za đake osnovnih i srednjih škola

Veliki broj učesnika u besplatnim programima

 
U Nacionalnom trening centru u Košutnjaku danas je poslednji dan besplatnih sportskih aktivnosti koje su organizovane tokom zimskog raspusta za đake osnovnih i srednjih škola. Zabeležen je veliki broj učesnika u besplatnoj rekreaciji koja je realizovana u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu Grada Beograda.

Brojne programe podjednako su pohađali osnovci i srednjoškolci završnih razreda. Ustaljena praksa je i dodela diploma na kraju programa, prevashodno kao podstrek za razvoj sportskih veština i kao podsetnik na lepo druženje.


Više icoMore


13.02.2019.

Mladi teniser iz Osjeka na motoričkim testiranjima

Testiranja  u laboratoriji za motorička istraživanja i analitiku u sportu na izokinetičkom dinamometru i realizacija terenskih motoričkih testova u Nacionalnom trening centru


Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.