Linija
Republicki zavod za sport
29.03.2017.

Predstavnici ZSMSRS na konferenciji u Portugaliji

U periodu od 22.03. do 25.03.2017. godine održana je svetska konferencija popularnog i aktuelnog naziva 7thECToH Tobacco or Health u Portu, Portugalija. Zavod za sport i medicinu sporta RS su predstavljali pomoćnik direktora za medicinu sporta Spec. dr med. Tamara Gavrilović i mr sc. med. dr Slavica Đorđević Šaranović.

Zavod za sport i medicinu sporta RS je na ovoj konferenciji uzeo aktivno učešće u okviru poster sesije na kojoj je prezentovan rad pod nazivom:

Tobacco consumption and the attitude towards tobacco use among elite athletes”

među ukupno 96 poster prezentacija iz čitavog sveta.

Konferencija je organizovana od strane Asocijacije Portugalije za borbu protiv raka (Vitor Veloso, MD predsednik Portugalske Asocijacije, predsednik organizacionog odbora konferencije, podpredsednik Evropske Asocijacije) uz patronat Evropske Asocijacije u gradu Portu koji je po veličini, drugi grad posle Lisabona. Kao jedan od najstarijih i najlepših Evropskih gradova, pod zaštitom UNESKA je od 1996 godine.

Prvi dan Konferencije otvoren je svečanim govorom Španske kraljice Leticije (HM Queen Letizia of Spain), predsednika Republike Portugalije (Marcelo Rebelo De Sousa), ministra zdravlja Republike Portugalije (Adalberto Campos Fernandes), predstavnika EU za zdravlje i bezbednost hrane (Vytenis Andriukaitis) a potom i predavanjima kontrolora Evropske Asocijacije (Luk Joossens) i prof. psihologije i javnog zdravlja na Univerzitetu Vaterlo (Geoffrey Fong, University of Waterloo, Canada).

Veliki broj prisutnih, blizu 400 medicinskih stručnjaka i radnika različitih oblasti, aktivno je učestvovalo u konferenciji od globalnog značaja sa veoma popularnom temom današnjice i to u eri implementacije novog zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Svoja iskustva podelio je veliki broj zemalja a među prvih 6 na svetu sa najboljim kampanjama su svakako, po statistikama, Velika Britanija i kompletna Skandinavska oblast.


Više icoMore


29.03.2017.

Fudbaleri Partizana na testiranjima u ZSMSRS

Fudbaleri FK Partizan na testiranjima u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Testiranjem na ''Fitmate pro'', primenjen je specifičan protokol testiranja procenom maksimalne potrošnje kiseonika (VO2 max) kao i velikih broj drugih parametara kao što su maksimalna brzina, anaerobni prag, maksimalna srčana frekvencija i slično.

Pored testiranja koja se obavljaju u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu (izokinetička dijagnostika, analiza posturalnog statusa i specifičan protokol izdržljivog trčanja na traci), stručni saradnici testiraju sportiste i na terenu. U Zavodu za sport, terenska testiranja se obavljaju u Domu sportova i na otvorenim terenima I Nacionalnog trening centra.


Više icoMore


28.03.2017.

Terenska testiranja mladih fudbalera

Stručni saradnicu Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, Zavoda za sport i medicinu sporta RS, obavili su terenska testiranja mladim fudbalerima FK Radnički iz Valjeva. Obavljena im je specifična baterija motoričkih testova za fudbalere.

Sportistima se obavljaju testiranja u terenskim uslovima, primenom opštih i specijalnih baterija motoričkih testova za procenu gipkosti, brzine, snage, agilnosti i izdržljivosti.


Više icoMore


28.03.2017.

Čaba Silađi na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Čaba Silađi je srpski plivač, rođen u Senti. Trenira u Zrenjaninu. Osnovni stil mu je prsni. Bio je član Srpskog olimpjiskog tima na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, na Mediteranskim igrama u Peskari 2009. i Univerzijadi u Beogradu, gde je osvojio i jednu medalju. Učestvovao je i u polufinalima na 50 m prsno na Svetskom prvestvu 2009. u Rimu i Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Nakon obavljenih sportsko medicinskih kontrola u Centru za medicinu i psihologiju sporta, Čaba je testiran u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu.

Dijagnostika podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju. Protokol obuhvata osnovni obrazac kretanja kojim se na različite načine utiče na naš lokomotorni aparat. Tada možemo otkriti funkcionalne nedostatke koje u dugoročnom smislu dovode do strukturalnih deformiteta i povreda. Prednost Qualisys sistema je izuzetna fleksibilnost i prenosivost, što olakšava postavku i transport do različitih sportskih prostora gde se mogu vršiti snimanja u skladu sa specifičnostima i potrebama odgovarajućeg sporta. Ovaj sistem je idealan za širok spektar sportskih aplikacija, gde se osim za potrebe istraživanja, koristi i za obuku u trenažnom procesu, ali i kao sredstvo od velikog značaja u prevenciji povreda sportista. Uz pomoć Qualisys sistema za snimanje kretanja dobijaju se izuzetno precizni i potpuno objektivni kvantitativni podaci za računanje zglobnih uglova, ubrzanja, momenata, sila, elastičnosti, deformacija, posture tela, balansa i ostalih važnih karakteristika kretanja.


Više icoMore


27.03.2017.

Atletičar na motoričkim testiranjima u ZSMSRS

Miloš Raović, testiran u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu

Dijagnostika podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju. Protokol obuhvata osnovni obrazac kretanja kojim se na različite načine utiče na naš lokomotorni aparat. Tada možemo otkriti funkcionalne nedostatke koje u dugoročnom smislu dovode do strukturalnih deformiteta i povreda.

Izokinetička dijagnostika je postupak procene neuromišićne funkcije u kom se kompjuterskom tačnošću, u aktivnom pokretu, beleže svi potrebni parametri (snaga pojedinih mišićnih grupa, obrtni moment, indeks zamora, amplituda pokreta zgloba i ostvareni rad za pojedine mišićne grupe). Matematičkom analizom testova se dobija detaljan uvid u stanje funkcije zgloba, međusobni odnos agonista i antagonista i bilateralno poređenje istih mišićnih grupa.


Više icoMore


27.03.2017.

Odbojkaško prvenstvo u OSK ''Karataš''

Državno prvenstvo u odbojci za osnovne i srednje škole, održano je u Omladinsko  - sportskom kampu ''Karataš'' Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Omladinsko – sportski kamp ''Karataš'' predstavlja sportski centar, u prirodnom okruženju reke Dunav i Đerdapske klisure, sa dugom tradicijom. Zavod za sport i medicinu sporta RS, rekonstruisao je pola kampa a ostale delove će obnoviti u toku ove godine. Sportski tereni kao i smeštajni objekti su prilagođeni savremenim uslovima za razvoj sportista.

Opširnije o kampu


Više icoMore


27.03.2017.

Balkansko prvenstvo za seniore u karateu

U Čačku, 25. i 26. marta 2017. godine, održalo se 19. Balkansko prvenstvo za seniore. Prvenstvu je prisustvovala predstavnica Zavoda za sport i medicinu sporta RS, pomoćnik direktora za stručni i razvojno - istraživački rad u sportu dr Bobana Berjan Bačvarević.

Zlatne medalje osvojili su: Mladežić Bojana u kategoriji seniorki kate pojedinačno, Cvrkota Sanja u kategoriji seniorki borbe pojedinačno -68 kg, Suvajčević Stefan u kategoriji seniora kate pojedinačno, Joksić Stefan u kategoriji seniora borbe pojedinačno -67 kg, Bitević Slobodan u kategoriji seniora borbe pojedinačno +84 kg i Preković Jovana, Stanojević Natalija, Vićovac Andriana i Cvrkota Sanja u kategoriji seniorke borbe ekipno.

Srebrnu medalju osvojila je Jakšić Milana u kategoriji seniorki kate pojedinačno.

Bronzane medalje osvojili su: Vasović Andrijana u kategoriji seniorki borbe pojedinačno -61 kg, Čomagić Ivana u kategoriji seniorki borbe pojedinačno -68 kg, Topalović Varja u kategoriji seniorki borbe pojedinačno +68 kg, Stanković Andrija u kategoriji seniora kate pojedinačno, Salapura Đorđe u kategoriji seniora borbe pojedinačno -75 kg, Milivojčević Jelena u kategoriji seniorke borbe pojedinačno -50 kg i Leković jelena, Saveski Tijana i Saveski Vanja u kategoriji seniorke kate ekipno.


Više icoMore


24.03.2017.

Direktor reprezentativnih selekcija Košarkaškog saveza Argentine u poseti ZSMSRS

U poseti ZSMSRS bio je direktor reprezentativnih selekcija Košarkaškog saveza Argentine, gospodin Silvio Santander. Pri poseti, gospodin Santander je obišao sve kapacitete Zavoda, Centar za motorička istraživanja i analitiku u sportu, Centar za medicinu i psihologiju sporta, kao i I nacionalni trening centar.

U proteklim godinama reprezentativne selekcije Košarkaškog saveza Argentine su koristile smeštajne i trenažne kapacitete Zavoda. U budućnosti se nadamo nastavku saradnje.


Više icoMore


23.03.2017.

Stipendista MOS, kuglaš na testiranjima u Zavodu

Miloš Simjanović kuglaš, stipendista Ministarstva omladine i sporta, obavio je danas u Zavodu za sport i medicinu sporta RS sportsko-medicinske preglede i motorička testiranja.

U Centru za medicinu i psihologiju sporta Milošu su obavljene: biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, EKG, opšti lekarski pregled, EHO srca, spirometrija i ergospirometrija. U Laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, kuglašu su stručni saradnici Odeljenja za analitiku u sportu obavili testiranja na Izokinetičkom dinamometru.


Više icoMore


22.03.2017.

Kadetska ženska odbojkaška reprezentacija Srbije na testiranjima u ZSMSRS

Danas je u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, sportsko medicinske preglede i testiranja obavila druga grupa Kadetske ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Uz naše odbojkašice je bio i njihov timski doktor, dr Ljuban Martinović. Medicinske preglede i testiranja je uradilo devet kadetkinja: Glušac Miljana, Mirosavljević Jovana, Perović Rada, Đokić Veronika, Drašković Anđelija, Nikolić Milica, Ilić Tamara, Batinić Barbara i Kovačević Anita.


Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

 
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.