Linija
Republicki zavod za sport
29.07.2019.

Završen Evropski festival mladih u Bakuu

Srbija osvojila četiri medalje na EYOF-u

Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) u Bakuu svečano je završen. Srbija je osvojila četiri medalje, tri bronze i srebro.
Srebrom se okitila Nina Stanisavljević (plivanje, 50 m slobodno, koja je nosila zastavu na svečanom zatvaranju), a bronzama Aleksandar Rajačić (džudo, 73 kg), Tomislav Isailović (skok udalj) i košarkaši. Najuspešnija nacija je Rusija sa 66 medalja (28-17-21).


Više icoMore


26.07.2019.

Završen sportski kamp i prvi ciklus škole plivanja u Košutnjaku

Novi ciklus besplatne škole plivanja Zavoda od ponedeljka 29. jula

Završene su i besplatne škole sporta koje je Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije organizovao za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Beograda, a novi ciklus besplatne škole plivanja počinje od ponedeljka 29. jula.

S obzirom na to da je danas zvanično završen letnji sportski kamp i prvi ciklus škole plivanja, svi učesnici su dobili diplome kao potvrdu za novostečene sportske veštine i podsetnik na  lepo druženje. Škola plivanja nastavlja sa radom još mesec dana, odnosno od ponedeljka 29. jula do 31. avgusta, a prijave za besplatan kurs plivanja su u toku. 

Veliki broj dece različitog uzrasta uzelo je učešće ovog leta u letnjem sportskom kapmu i školi plivanja  koju su vodili profesori  sporta i fizičkog vaspitanja Zavoda za sport i medicinu sporta RS.


Više icoMore


25.07.2019.

Bazeni Košutanjak

Najveće plivalište u Beogradu

Ono što posebno privlači posetioce je prijatan amibjent u prirodi, okružen krošnjama drveća i travom, daleko od gradske vreve. Otvorenih bazena na Košutnjaku ima pet, i u svima možete uživati onako kako želite.


Cenovnik usluga nije se menjao u odnosu na prošlu godinu. Dnevna ulaznica je 250 dinara, poludnevna karta (od 15 sati) iznosi 180, a za dete do 7 godina starosti  ulaz je 100 dinara. Deca do 3 godine ne plaćaju kartu, a sredom, uz đačku knjižicu, osnovci i srednjoškolci imaju slobodan ulaz. Školarci do 12 godina starosti na plivalište mogu ući u prisustvu roditelja ili punoletnog lica.

Radno vreme bazena  je od 10 do 19 sati svakog dana. Posetiocima je dostupna i teretana stacionirana u okviru plivačkog kompleksa. U radno vreme plivališta dežura medicinska služba Zavoda za sport i medicinu sporta RS, kao i službeno lice MUP-a  Čukarice.

 

Tokom leta se realizuje besplatna škola plivanja. Drugi ciklus programa plivanja biće održan  od 25. jula do 30. avgusta. Besplatno rekreativno plivanje biće realizovano svakim radnim danom od 8 do 10 ujutro na rekreativnom i školskom bazenu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Korisnicima je na raspolaganju i unutrašnji bazen u Domu sportova I Nacionalnog trening centra.


Više icoMore


25.07.2019.

Ivana Španović u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Zavodu za sport i medicinu sporta RS najuspešnija atletičarka Srbije Ivana Španović obavila je  medicinske preglede i druga testiranja.


U skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima aktivni učesnici sportskih aktivnosti preglede i druga merenja rade na svakih šest meseci u Zavodu za sport i medicinu sporta RS. Overavanjem takmičarskog kartona, od strane lekara medicine sporta, daje se saglasnost za aktivno bavljenje sportom.

Jednom godišnje sve nacionalne selekcije i svi profesionalni sportisti u obavezi su da obave ultrazvuk srca.


Više icoMore


25.07.2019.

Završen Letnji sportski kamp i prva smena Letnje škole plivanja za đake osnovnih i srednjih beogradskih škola

U Nacionalnom trening centru i na otvorenom plivalištu Zavoda za sport i medicinu sporta RS sutra je poslednji dan Letnjeg sportskog kampa i prve smene Letnje škole plivanja, koji su organizovani tokom letnjeg raspusta za đake osnovnih i srednjih beogradskih škola. Zabeležen je veliki broj učesnika u besplatnoj rekreaciji koja je realizovana u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu Grada Beograda.


Druga smena Letnje škole plivanja otpočinje od ponedeljka i pozivamo osnovce i srednjoškolce da nam se pridruže u što većem broju.


Više icoMore


24.07.2019.

Izokinetička dijagnostika u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu

Izokinetički dinamometar HUMAC NORM

Izokinetička dijagnostika je postupak procene neuromišićne funkcije u kom se kompjuterskom tačnošću, u aktivnom pokretu, beleže svi potrebni parametri (snaga pojedinih mišićnih grupa, obrtni moment, indeks zamora, amplituda pokreta zgloba i ostvareni rad za pojedine mišićne grupe). Matematičkom analizom testova se dobija detaljan uvid u stanje funkcije zgloba, međusobni odnos agonista i antagonista i bilateralno poređenje istih mišićnih grupa. Na izokinetičkom aparatu se otpor prilagođava individualnim mogućnostima, s tim u vezi, izbegnuta su bilo kakva oštećenja i preopterećenje.


Više icoMore


23.07.2019.

Reprezentativci i stipendisti u u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Redovni zdravstveni pregledi u ZSMSRS

Na osnovu Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije svakodnevno se vrše pregledi i testiranja sportista.

Danas su svoje preglede uradili: dizači tegova Tamaš Kajdoči, Tivadar Kajdoči i Ervin Rozsnik, tekvondisti Nikola Vučković i Draško Jovanov, teniser Marko Miladinović, kao i fudbaler Crvene zvezde Miloš Degenek.

Zdravstvenim pregledom se utvrđuje zdravstvena sposobnost sportiste u odnosu na specifičnost pojedinih grana sporta i opšti uticaj fizičke aktivnosti na njegovo zdravlje. Zdravstveni pregledi se obavljaju, kao: redovni, periodični (opšti i posebni) i vanredni.


Više icoMore


22.07.2019.

Medicinski pregledi i motorička testiranja vrhunskih sportista

Reprezentativci i stipendidti na sportsko-medicinskim i motoričkim testiranjima

Košarkaš Vasilije Micić, biciklisti Jovana Crnogorac i Dušan Veselinović, plivačica Jovana Bogdanovićodbojkaši Vuk Todorović, Lazar Bajandić i Andrej Rudić,  šahistkinja Marina Gajčin i kuglaš Čongor Baranj obavili su osnovne medicinske preglede i funkcionalno testiranje, kao i motorička testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS.


Više icoMore


19.07.2019.

Muška košarkaška selekcija Srbije na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Interdisciplinaran pristup u radu sa mladim sportistima i vrhunskim takmičarima

Najbolji košarkaši Srbije danas su na redovnim medicinskim pregledima i merenjima u Košutnjaku.Timovi stručnjaka Zavoda iz različitih oblasti stavljaju sve svoje raspoložive kapacitete za potrebe razvoja vrhunskog sporta, primarno u interesu očuvanja zdravlja sportista i održavanja prave forme takmičara za siguran sportski nastup.

Medicinski deo pregleda i testova obuhvata laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, EKG, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanjaergometrijska i ergospirometrijska funkcionalna testiranja. Funkcionalnim testiranjem, između ostalog, dobija  se jasan uvid u sportsku formu ispitanika, a rezultati testova služe za izradu valjanog programa treninga u cilju podizanja sportske formetakmičara.

Prilikom testa, poželjno je da sportisti aktiviraju  mišićnu masu koju koriste i u sportu kojim se bave, jer se tada valjano procenjuje njihov energetski kapacitetNa osnovu sprovedenog testiranja na pokretnoj traci ili nekom drugom ergometru (biciklergometar, veslački, kajakaški, plivački ergometar)dobija se niz izmerenih i izvedenih parametarapomoću kojih se utvrđuje nivo funkcionalnih sposobnosti i određuju individualne trenažne zone opterećenja, odnosno srčana frekvencija ili puls na kome će se ostvariti trenažni ciljevi.

U praksi je često prisutno obavljanje retesta, u svrhu praćenja napretka funkcionalnih mogućnosti.


Više icoMore


18.07.2019.

Najbolji veslači Srbije na testiranju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Provera zdravlja i sportske forme vrhunskih takmičara

Delatnost Sektora medicine i psihologije sporta ogleda se u obavljanju sportsko-medicinskih pregleda, laboratorijske dijagnostike, antropometrijskih merenja, ultrazvučnih pregleda srca, spirometrijskih ispitivanja, ergometrijskih i ergospirometrijskih testiranja, pružanja usluga korektivnih i preventivnih vežbi vezanih za korigovanje posturalnih poremećaja, usluge fizikalne medicine i rehabilitacije, u okviru Laboratorije za psihologiju – obavljanje psiholoških testiranja.


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća >

                      
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.