Linija
Republicki zavod za sport
24.06.2019.

Maja Ćirić u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Stipendistkinja MOS-a na redovnim kontrolama u Košutnjaku

Reprezentativka Srbije u atletici obavila je neophodne medicinske preglede i funkcionalna testiranja u vodećoj ustanovi sporta.
Angažovanje Sektora medicine sporta ogleda se u obavljanju sportsko-medicinskih pregleda koji podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, uz primenu ergometrijskih kao i ergospirometrijskih testova. Radi se i fizikalni pregled, a dostupna je i rehabilitacija za sportiste.

Više icoMore


24.06.2019.

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je Svetsku ligu

Srpski vaterpolisti u finalu su posle velike drame pobedili Hrvatsku rezultatom 12:11 i tako po 12. put osvojili ovo takmičenje. Osvajanjem zlatnog odličija plasirali su se na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

  Zorana Arunović šampionka Evropskih igara i vaterpolo reprezentacija Srbije na pripremama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS
 
Zorana Arunović odbranila je titulu šampiona Evropskih igara vazdušnim pištoljem. Drugog dana Evropskih igara u Minsku Arunovićeva je ubedljivo trijumfovala u finalu ove discipline i srpskom sportu donela drugu medalju na EI u Minsku. U subotu je, zajedno sa Damirom Mikecom, u miksu vazdušnim pištoljem osvojila srebro.

Više icoMore


18.06.2019.

Ženska košarkaška reprezentacija na testiranjima u laboratoriji za motorička istraživanja i analitiku u sportu

Najbolje košarkašice testirane na izokinetičkom dinamometru

Savremena laboratorija za motorička istraživanja i analitiku u sportu primenom izokinetičkog dinamometra pruža uvid u procenu neuromišićnih funkcija. Prilikom testiranja zastupljeno je izuzetno precizno merenje velikog broja varijabli različitih pokreta segmenata tela u velikom opsegu različitih brzina i režima rada. Na ovaj način stiče se detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, u zavisnosti od vrste sporta  kojim se bavi.

Više icoMore


17.06.2019.

Košarkašice na proverama kondicionog stanja

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije na sportsko medicinskim i motoričkim kontrolama


Više icoMore


17.06.2019.

Fudbaleri na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

FK Rad na motoričkim testiranjima


Više icoMore


14.06.2019.

Nadarene mlade košarkašice na testiranjima u Omladinskom kampu Karataš

Terenska testiranja košarkašica u Karatašu

Perspektivne  košarkašice borave na pripremama u Karatašu gde su ujedno obavile procenu motoričkih sposobnosti u saradnji sa odeljenjem za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Talentovani podmladak Košarkaškog saveza Srbije  broji 60 nadarenih sportiskinja koje su prošle terenska testiranja u skladu sa potrebama koje sport nalaže.  Obavljena su i psihološka testiranja devojčica od 13 i 14 godina koje su prošle standardnu bateriju testova kojom se procenjuje ličnost, anksioznost, samopouzdanje, motivacija, veština za borbu sa stresom kao i stresne situacije u košarci.  
 
Veliki sportski kompleks Karataš u potpunosti je rekonstruisan i u službi je razvoja školskog, univerzitetskog i vrhunskog sporta. U funkciji je savremena sportska infrastruktura za razvoj rukometa, košarke, odbojke, tenisa, a izgrađen je  i teren za fudbal kao i teren za odbojku na pesku. U okviru prostranog sportskog kompleksa oformljena je i učionica za teoretsku nastavu, a izgrađena je i stena za sportsko penjanje, dok je trim- staza obnovljena u celini. 
  
U vreme leta na prostoru Omladinskog sportskog kampa Karataš, koji omogućava smeštaj za 350 korisnika, realizuju se brojne pripreme sportista različitih kategorija. U dogovoru sa lekarima, psiholozima i stručnjacima za analitiku u sportu, vrše se medicinski pregledi, psihodijagnostika i motorička merenja. 

Više icoMore


14.06.2019.

Fudbaleri FK Čukarički na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Prvi tim Čukaričkog na medicinskim proverama u Košutnjaku

U laboratorijama medicine sporta predano se radi u interesu očuvanja zdravlja sportista i svih učesnika u sportskim aktivnostima. Podjednako se vrednuje i podrška psihologa kao i saradnika za analitiku u sportu u cilju  poboljšanja svih karakteristika neophodnih za dobar sportski učinak takmičara.

Više icoMore


11.06.2019.

Mlada košarkaška reprezentacija U 19 na medicinskim pregledima u Zavodu

Savremeni uslovi za rad sa sportistima svih kategorija

Redovne zdravstvene kontrole sportista svih uzrasnih kategorija mogu da se obave u laboratorijama ili na terenu.

Više icoMore


11.06.2019.

Emir Bekrić na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Preko šest decenija Zavod na usluzi sportistima

Proslavljeni srpski atletičar Emir Bekrić danas je obavio medicinske preglede i testiranja u Košutnjaku. Reprezentativac na 400 metara sa preponama, nacionalni rekorder, osvajač medalja na svetskom i evropskom prvenstvu obavio  je medicinske preglede u skladu sa protokolom  za vrhunske sportiste.
 
Zakonom o sportu predviđeno je da se rade antropometrijska merenja, procena indeksa telesne visine i mase, a prati se i odnos mišića, koštanog tkiva i vode. Obavezno se vrši elektrokardiografski nalaz (EKG), biohemijske analize krvi i funkcionalno testiranje. Vrhunski takmičari jednom godišnje obavezno rade i ultrazvuk srca.
 
Inače, vrhunski sportisti i učesnici u sportskim aktivnostima samo uz saglasnost lekara medicine sporta mogu da nastave  proces treninga i takmičenja.

Više icoMore


10.06.2019.

Kadetska košarkaška reprezentacija Srbije na kontrolama utreniranosti u ZSMSRS

Motorička testiranja u laboratoriji Centraza motorička istraživanja i analitiku u sportu

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.