Linija
Republicki zavod za sport

Istorijat

Zavod je osnovan 1956. godine od strane Saveznog izvršnog veća posebnom Uredbom koju je potpisao Predsednik tadašnje Jugoslavije Josip Broz Tito. Tokom 50 godina svog postojanja menjao je svoje osnivače i prema njihovim pravima i obavezama usklađivao svoju delatnost i menjao svoje ime (Savezni zavod za fizičku kulturu, Jugoslovenski zavod za fizičku kulturu, Jugoslovenski zavod za fizičku kulturu i medicinu sporta i Republički zavod za sport).

Stručnjaci Zavoda su prvi uveli spiroergometriju u testiranje sportista, najnovije metode njene primene za utvrđivanje energetskih potencijala sportista (maksimalni "steady state" i "vita maxima"), rentgensko određivanje volumena srca u cilju utvrđivanja pretreniranosti, miotonometriju ze merenje mišićne napetosti, poseban sistem za kinematička ispitivanja (SELSPOT sistem), principe adekvatne sportske ishrane i naučno fundiranu suplemetaciju u cilju bržeg opravka posle velikih sportskih napora i antidoping kontrolu sportista (1975. godine).

Stručnjaci Zavoda su bili aktivni saradnici u stvaranju najnovije, unikatne, metodologije utvrđivanja sportske pripremljenosti koju su napisali najbolji jugoslovenski stručnjaci u ovoj oblasti...

Bogata dokumentacija sakupljana gotovo 50 godina, omogućila je stvaranje normativa za procenu morfološkog, funkcionalnog i motoričkog statusa sportista u mnogim sportovima. Pored ovih nacionalnih normativa, značajan deo ovih normativa ima i internacionalni, svetski, značaj jer je stvoren na bazi podataka naših najboljih sportista u košarci, vaterpolu i odbojci, gde su ovi sportisti osvajali niz zlatnih i srebrnih medalja na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima.

Psiholog - stručnjak Zavoda prvi put ulazi u naš stručni tim Olimpijskih igara u Montrealu, a od tada terenska praćenja reprezentacija i pojedinaca obavljala su se u više od 10 sportova. Dokumentacija o psihološkim ispitivanjima sportista je najbogatija u Evropi a možda i Svetu. Kroz laboratoriju za psihološka ispitivanja do sada je prošlo oko 12000 sportista iz 26 sportskih grana.

nastavak


                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.