Linija
Republicki zavod za sport
26.07.2017.
Direktor ZSMSRS na konferenciji za novinare u teniskom centru Novak

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS, gospodin Goran Bojović,  prisustvovao je konferenciji za novinare koju je danas u teniskom centru Novak na dunavskom keju održao naš slavni šampion i četvrti teniser sveta Novak Đoković.

Direktor Bojović je popričao sa Novakom, poželeo mu brz oporavak i pozvao ga da dođe u posetu Zavodu, sada kada ima više vremena na raspolaganju. Tom prilikom direktor Bojović  je rekao da su vrata Zavoda otvorena i svi kapaciteti na raspolaganju kako Novaku tako i čitavoj njegovoj porodici.

26.07.2017.
Besplatan ulaz za đake osnovnih i srednjih škola u petak na bazenima ZSMSRS

Zbog loših vremenskih uslova, bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku, danas neće raditi. Školarcima, uz đačku knjižicu, će biti omogućen besplatan ulaz u petak 28.07.

Kontakt telefon: 011 3555 461 i 066 6410 762

26.07.2017.
Пливач на комплетним контролама утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Konstantin Tanjević (14), plivač francuskog kluba Racing club De Franc, obavio je danas kompletne sportsko medicinske preglede i testiranja, sportsko medicinska i motorička. Takmiči se u disciplini prsno plivanje. Plivanjem se bavi 7 godina.  Rođen je u Italiji, u Trstu, a živi u Francuskoj, u Parizu. U junu mu se završilo prvenstvo Francuske , a nova sezona i regionalna takmičenja mu počinju u septembru.

U Centru za medicinu i psihologiju sporta, Konstantinu su obavljene: biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, EKG, opšti lekarski pregled, ultrazvuk srca i ergospirometrijski test.

Stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, obavili su mu testiranja na Izokinetičkom dinamometru i obavljena mu je analiza posturalnog statusa.

Najsavremeniji model izokinetičkog dinamometra firme HUMAC NORM pruža mogućnost procene kroz tri režima rada mišića (izokinetički, izotonični i izometrijski) i to aktivnim pokretom pregibača i opružača trupa, zatim mišića skočnog zgloba, zgloba kolena, kuka, ramena, lakta i zgloba ručja. Pokreti se mogu izvoditi u svim smerovima (ekstenzija, fleksija, abdukcija, adukcija, unutrašnja i spoljašnja rotacija).   

Dijagnostika podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju. Protokol obuhvata osnovni obrazac kretanja kojim se na različite načine utiče na naš lokomotorni aparat. Tada možemo otkriti funkcionalne nedostatke koje u dugoročnom smislu dovode do strukturalnih deformiteta i povreda. Prednost Qualisys sistema je izuzetna fleksibilnost i prenosivost, što olakšava postavku i transport do različitih sportskih prostora gde se mogu vršiti snimanja u skladu sa specifičnostima i potrebama odgovarajućeg sporta. Ovaj sistem je idealan za širok spektar sportskih aplikacija, gde se osim za potrebe istraživanja, koristi i za obuku u trenažnom procesu, ali i kao sredstvo od velikog značaja u prevenciji povreda sportista. Uz pomoć Qualisys sistema za snimanje kretanja dobijaju se izuzetno precizni i potpuno objektivni kvantitativni podaci za računanje zglobnih uglova, ubrzanja, momenata, sila, elastičnosti, deformacija, posture tela, balansa i ostalih važnih karakteristika kretanja.

24.07.2017.
IX međunarodna letnja škola o kardiovaskularnim bolestima sa glavnom temom “Kontrola faktora rizika, dijagnostika i tretman kardiovaskularnih bolesti“

Na poziv Prof. dr Nathan D. Wonga sa Univerziteta Kalifornija, SAD, naša doktorka dr Jadranka Plavšić, specijalista medicine sporta, učestvovala je i predavala na IX ECPD MEĐUNARODNOJ LETNJOJ ŠKOLI O KARDIOVASKULARNIM BOLESTIMA sa glavnom temom “Kontrola faktora rizika, dijagnostika i tretman kardiovaskularnih bolesti“,  u Bečićima od 26. – 30.06.2017. godine u hotelu "Splendid". Ovu letnju školu organizuje Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, Beograd – ECPD Regionalni mediteranski institut za međunarodne postdiplomske studije i razvojna istraživanja, Podgorica, u okviru ECPD Međunarodnog programa transfera sistema znanja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Ministarstvom zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN), Svetskom federacijom za srce (WHF) i Evropskom asocijacijom za kardiovaskularnu prevenciju i rehabilitaciju (EACPR).

Naša doktorka je imala veliku čast da je na inicijativu  Prof dr Nathan D. Wong-a uvrštena u 7 nagrađenih učesnika (Edwards Lifesciences Fellowship awards).

24.07.2017.
Teniserka na testiranjima u ZSMSRS

Teniserka Jovana Babić (16), članica kluba Gemaks i reprezentativka Srbije, na testiranjima u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS

Primenjen je specifičan protokol izdržljivog trčanja na traci kojim se dobija ne samo procena maksimalne potrošnje kiseonika (VO2 max) već i veliki broj drugih varijabli  neophodnih za što kvalitetnije planiranje i programiranje treninga (individualne apsolutne i relativne zone intenziteta, aerobni i anaerobni prag, maksimalna srčana frekvencija i sl.).

Sve vesti imgMore


 
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.