Linija
Republicki zavod za sport
19.01.2018.
Terenska testiranja u Domu sportova ZSMSRS

Luka Stojanović, član fudbalskog kluba Partizan, obavio je terenska testiranja u Domu sportova I Nacionalnog trening centra, Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, obavili su mu specifičnu bateriju motoričkih testova za fudbalere.

Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)

U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 

Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.

19.01.2018.
Zavod za sport i medicinu sporta RS, glavni oslonac i partner sportistima

Zavod za sport i medicinu sporta RS, proglašen je Nacionalnim trening centrom, koji je uvek bio i biće, kuća svih sportista, mesto u kome rade najbolji stručnjaci, koji na najbolji mogući način vode brigu o sportistima. Dugogodišnji korisnik usluga ZSMSRS je i naš trofejni fudbalski klub Crvena zvezda.

‘’U želji da svi sportisti obavljaju svoje pripreme u Srbiji, Zavod za sport i medicinu sporta RS, nekoliko godina unazad, obnavljajući i izgrađujući nove objekte, stvara ambijent koji će našim sportistima omogućiti vrhunske uslove i usluge, kako bi sadašnje i buduće šampione, zadržao i postao oslonac njihovim težnjama’’, ističe direktor ZSMSRS mr Goran bojović.

 Gelor Kanga, FK Crvena zvezda

Naši stručnjaci, kontrolom i savetima, pripremaju sportiste ka putu poboljšanja njihovih nastojanja. Svakodnevnim angažmanom i poboljšanjem usluga, utičemo na prosperitet i rezultate sportista, kao i na pravilan razvoj dece i omladine.

 Funkcionalna dijagnostika

Ime Zavoda za sport i medicinu sporta RS prepoznatljivo je u mnogim domaćim i stranim institucijama iz oblasti sporta i medicine sporta, ali i kroz veliki broj publikacija, seminara, sportskih manifestacija i angažovanja u propagiranju zdravog načina života kroz različite vrste medija.

Intervju Stefana Hajdina u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS kao baza vrhunskog sporta i unikatan Centar koji funkcioniše po najvišim standardima, zadovoljava sve potrebe u oblasti sporta.

19.01.2018.
Kontrola utreniranosti po standardima Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS, u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu i u Centru za medicinu i psihologiju sporta, pruža mogućnost svim sportistima, sportskim klubovima, savezima i građanima da izvrše dijagnostiku posturalnog statusa, kao i identifikaciju rizika od mogućih nastanka sportskih povreda, obave specifičan protokol izdržljivog trčanja na traci, izvrše procene neuromišićne funkcije u kom se kompjuterskom tačnošću, u aktivnom pokretu, beleže svi potrebni parametri. U Centru za medicinu i psihologiju sporta svi zainteresovani mogu da obave kompletne sportsko medicinske kontrole i testiranja. Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Obavezan deo pregleda podrazumeva kompletne biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, opšti lekarski pregled, EKG. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci. Korišćenjem testova sa kontinuiranim i progresivnim povećanjem opterećenja određuju se maksimalna potrošnja kiseonika, nivo fizičke radne sposobnosti, trenažne zone, aerobni i anaerobni pragovi, krivulja laktata i zasićenost krvi kiseonikom. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga. Psihodijagnostikom i procenom psihološke pripremljenosti, dobija se: profil ličnosti, motivacija sportista, kognitivne i intelektualne sposobnosti, psihomotoričke reakcije, psihodinamika sportskih timova – sociometrija, procena sagorelosti sportista, procena sportske takmičarske anksioznosti, procena opšteg i sportskog samopoštovanja i samopouzdanja, izveštaji i preporuke. Testiranja se obavljaju u laboratorijama i na terenu.

Kontrola utreniranosti perspektivnih i vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih kontinuiranih delatnosti ZSMSRS.

19.01.2018.
Fudbaleri na kontrolama utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Zavodu za sport i medicinu sporta RS, obavljaju se kompletni sportsko medicinski pregledi a kontrole utreniranosti obavljaju, pored lekara specijalista, i stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, profesori fizičke kulture.

Sportistima se obavlja specifična kardiorespiratorna izdržljivost u cilju individualizacije i optimalizacije trenažnog procesa. Testiranja se obavljaju  prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Korišćenjem testova sa kontinuiranim i progresivnim povećanjem opterećenja određuju se maksimalna potrošnja kiseonika, nivo fizičke radne sposobnosti, trenažne zone, aerobni i anaerobni pragovi, krivulja laktata i zasićenost krvi kiseonikom. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.

U odnosu na dobijene rezultate, a u cilju što preciznijeg planiranja i programiranja pripremnog perioda za narednu sezonu, sportski analitičari Zavoda za sport i medicinu sporta RS  pružaju stručno-savetodavnu pomoć.

19.01.2018.
Nastavljeno testiranje omladinaca FK Partizan u ZSMSRS

Nemanja Vještica, član FK Partizan na zdravstvenim pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Sportsko medicinski pregledi obuhvataju: analizu krvne slike, antropometrijska merenja, EKG, opšti lekarski pregled, ultrazvuk srca i funkcionalna testiranja.

Sve vesti imgMore


Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.