Линија
Republicki zavod za sport
27.08.2020.

Кошаркаши КК ''Младост'' на здравственим и контролама утренираности у ЗСМСРС

Спортско медицински прегледи и моторичка тестирања

Спортско - медицински преглед обухвата: лабораторијске анализе крви, антропометријска мерења, физикални преглед по системима, електрокардиографија, ултразвучни преглед срца.
 
Након утврђивања здравственог стања, прелази се на стандардизована функционална тестирања. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Контрола утренираности подразумева: одређивање аеробне радне способности индиректном методом, одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах", одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви.
 
Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.
 
Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Центра за моторичка истраживања и аналитику у спортутестирају и анализирају моторичке способности спортиста. Стручњаци за аналитику реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.
 
Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде.
 
 

Више icoMore


26.08.2020.

Теренска тестирања фудбалера

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова.

 Утврђивање стања специфичних моторичких способности, односно предности и слабости код спортиста (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага)
 
Теренска тестирања младих фудбалера обављена су у Старој Пазови на теренима Фудбалског савеза Србије, од стране стручних сарадника Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије су у теренским условима обавили процену моторичких способности најбољих младих фудбалера, будућим шампионима српског фудбала. Примењени су тестови за процене функционалних образаца кретања као и специфична батерија моторичких тестова за фудбал.
 
Континуираним тестирањима се прати раст, развој као и ефикасност тренажног процеса, а у складу са потребама врши се корекција плана програма тренинга.
 

Више icoMore


26.08.2020.

Рвач на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта, стипендистима се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.

Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Контроле утренираности
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Приступом тесту физичког напора одређује се ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


26.08.2020.

Спортисти на припремама у ОСК ''Караташ'' ЗСМСРС

У Омладинско – спортском кампу ''Караташ'' Завода за спорт и медицину спорта РС, тренажне процесе и припреме за будућа такмичења спроводе многе спортске селекције и клубови. Стручни сарадници Завод за спорт и медицину спорта РС, професори физичке културе и лекари различитих специјалности пружају комплетан  надзор над младим и перспективним спортистима који бораве у нашем кампу.

Циљ улагања у камп ''Караташ'' је да млади спортисти имају најбоље услове за припреме, место којем воле да се врате и базу из које ће, као и данашњи шампиони некада, снове о успесима претворити у стварност.
 
Омладинско – спортски камп ''Караташ'' представља спортски центар који се налази у непосредној близини Кладова, у природном окружењу реке Дунав и Ђердапске клисуре. Овај камп са дугом традицијом од оснивања је био познат као врхунско место за припреме спортиста с обзиром на одличну локацију и инфраструктуру. И спортски терени као и смештајни објекти су реновирани и прилагођени савременим условима за развој спортиста. Нашироко познат као дестинација специјализована за спортске припреме, осмишљен је и као место на коме ће се спортисти испред различитих гранских спортских савеза припремати на својим летњим камповима.
 
Камп располаже са комплетном спортском инфраструктуром. Ту улазе отворени и затворени спортски терени, спортски реквизити, спортска амбиланта као и специјално конципирана спортска исхрана. Исхрана је пажљиво конципирана потребама спортиста, и умногоме помаже спортским тренерима да правилно дозирају интензитет тренинга.
 
Омладински камп КАРАТАШ
Ђердапски пут бб, Кладово
факс: +381 19 809 036
тел: +381 19 809 009
e-mail: kamp.karatas@rzsport.gov.rs
 

Више icoMore


26.08.2020.

Процена моторичких способности кошаркаша

Контрола утренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих делатности Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС.

 Изокинетичка дијагностика
 
Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   
 
Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Центра за моторичка истраживања и аналитику у спортутестирају и анализирају моторичке способности спортиста. 
 
Проценом и евалуацијом моторичких способности тренери и спортисти добијају могућност:
  • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
  • Стручно - саветодавне помоћи
  • Оптималног планирања и програмирања
  • Индивидуализације у раду
  • Праћења ефикасности тренажног процеса
  • Корекције тренажог процеса
  • Мотивације за даљи рад
Значај контроле моторичких способности се огледа у утврђивању предности и слабости код спортиста, карактеристикама потребним за успех и идентификовање талента. 

Више icoMore


24.08.2020.

Ватерполисти на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативци Србије у ватерполу, контроле здравствене спреме и контроле утренираности редовно обављају у Заводу за спорт и медицину спорта РС.

Спортско - медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Психодијагностика
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
Српски репрезентативци у ватерполу, своје тренажне процесе и припреме за будућа такмичења спроводе у спортским објектима I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС. Главни део тренинга спроводе на Отвореном пливалишту, у олимпијском базену и у Дому спортова где им је на располагању теретана, затворени базен и друге потребне просторије. Наши репрезентативци су по потреби стационирани у хотелу ''Трим'' ЗСМСРС.
 
Тренажни процеси свих врхунских спортиста и осталих спортиста Републике Србије, директно су или индиректно повезани са Заводом за спорт и медицину спорта РС, како кроз проверу здравствене спреме и физичких способности, тако и кроз праћење тренажних процеса. Савремени спортски објекти и смештајни капацитети Завода за спорт и медицину спорта РС представљају ослонац врхунским спортистима.

Више icoMore


24.08.2020.

Лето на базенима у Кошутњаку

''Постојеће мере заштите против ширења вируса корона, усклађене су са правилима које је усвојио Градски штаб, а односе се на рад отворених базена и купалишта у престоници. Барови и кафићи могу да служе храну само запаковану у оргиналним паковањима, столови кафића морају да буду удаљени 1,5 метара, а у баровима и кафићима на базенима није дозвољено организовати забаве или прославе. Особље је подучено, информације за посетиоце видно истакнуте, дезинфекциона средства заштите постављена у довољној количини и све важне информације се и звучно емитују путем разгласа. Поштује се размак између лежаљки, под сунцобраном могу да се налазе само две особе осим породица са малом децом. Поштује се и прописано радно време купалишта. Радимо уз примену сета превентивних мера које су препоручиле надлежне институције у циљу заштите здравља и спречавања ширења ковида 19. Редовно се врши дезинфекција лежаљки, на објекту су видно истакнути бројни постери, налепнице и упутства која сугеришу одговорно понашање. Све док држимо потребну дистанцу, одлазак на базен је прилично безбедан. Вода није опасна, јер ту је хлор који корона не воли. За сада нема доказа да се овај вирус преноси и шири кроз воду у базенима. Зато је кључно држати физичку дистанцу. Обратите пажњу на гужве на улазу, у јавним тоалетима и свлачионицама. Поштујте мере'', закључује генерални менаџер Завода за спорт и медицину спорта г. Бојовић.

 
Отворених базена Завода за спорт и медицину спорта РС на Кошутњаку има пет, и у свима можете уживати баш онако како желите. Оно што посебно привлачи посетиоце је пријатан амибјент у природи, окружен дрвећем и травом. Лети су омиљена дестинација грађана. Пливање је веома здрава активност, које ће ваше тело одржавати здравим и затегнутим. Многобројне селекције, попут ватерполиста, пливача и других, своје тренажне процесе и припреме за такмичења спороводе на пливалишту у Кошутњаку.
 
Радно време базена  је од 10 до 19 сати сваког дана. У радно време пливалишта дежура медицинска служба Завода за спорт и медицину спорта РС, као и службено лице МУП-а  Чукарице.
 

Више icoMore


21.08.2020.

Државни Национални тренинг центар у Кошутњаку

Први Национални тренинг центар Завода за спорт и медицину спорта РС задовољава потребе репрезентативних селекција за спровођење процеса тренинга. Наш тренинг центар располаже са отвореним и затвореним базенима, халом, салама, сауном и теретанама, атлетским стадионом, трим стазом, отвореним теренима за кошарку, рукомет, одбојку, хотелом Трим, а у склопу Националног центра је и издвојено одељење у општини Кладово, Омладинско - спортски камп Караташ. Ту је и новоизграђена стена за спортско пењање, а у току је и изградња мултифункционалне дворане. Структура спортских објеката омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника као и реализацију семинара, спортских кампова, такмичења, манифестација.

 Нова спортска дворана Завода за спорт и медицину спорта РС
 
''Спорт, посебно врхунски спорт је одавно препознат као социјални феномен који генерише позитивне промене у друству. Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије већ деценијама уназад представља окосницу развоја спорта у Србији. Ми своју пажњу поклањамо врхунским спортистима, али такође и најмлађима, непрестано се трудимо да унапредимо и побољшамо наше активности. Једне од најбитнијих мисија су нам промоција здравог начина зивота и стручна подршка организацијама у спорту. Кроз наше деловање систематски промовишемо здрав начин живота.Новоизграђени и будући објекти, по свом изгледу и форми уклапају се у окружење и амбијент Кошутњака. Надоградњом I Националног тренинг центра, проширујемо круг наших корисника и подстичемо млађе генерације да се баве спортом'', изјављује генерални менаџер Завода за спорт и медицину спорта г. Бојовић.

Више icoMore


21.08.2020.

Медицински прегледи спортиста са Косова и Метохије

Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта РС обавили су медицинска тестирања младих спортиста.

Четрдесетдеветоро деце, старости 10 до 15 година, са подручја Косова и Метохије, тестирани су у Дому ученика ''Патријарх Павле''.

Више icoMore


20.08.2020.

Пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС отворено за грађанство

Побољшањем временских прилика, летњи базени у Кошутњаку од данас су отворени.

 
Отворени базени Завода за спорт и медицину спорта РС на Кошутњаку су лети омиљена дестинација грађанства, рекреативцима па и спортистима. Пливање је веома здрава активност, које ће ваше тело одржавати здравим и затегнутим. Велике температуре умеју да буду тешке, па базени на Кошутњаку чине лакшим за преживљавање. Отворених базена на Кошутњаку има чак пет, и у свима можете уживати баш онако како желите. Оно што посебно привлачи посетиоце је пријатан амибјент у природи, окружен крошњама дрвећа и травом. Радно време пливалишта је од 10 - 19 часова.
 
Постојеће мере заштите против ширења вируса корона, усклађене су са правилима које је усвојио Градски штаб, а односе се на рад отворених базена и купалишта у престоници. Барови и кафићи могу да служе храну само запаковану у оргиналним паковањима,столови кафића морају да буду удаљени 1,5 метара, а у баровима и кафићима на базенима није дозвољено организовати забаве или прославе. Особље је подучено, информације за посетиоце видно истакнуте, дезинфекциона средства заштите постављена у довољној количини и све важне информације се и звучно емитују путем разгласа. Поштује се размак између лежаљки, под сунцобраном могу да се налазе само две особе осим породица са малом децом. Поштује се и прописано радно време купалишта.

Више icoMore


Странице: < Претходна 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.