Линија
Republicki zavod za sport
16.05.2018.

Стипендисти на прегледима и смештају у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У оквиру обавезног програма медицинских прегледа и моторичких истраживања данас у Заводу за спорт и медицину спорта РС на испитивањима су били успешни шахисти, стреличари, пливачи, параолимпијци.

Стручњаци из различитих области у оквиру Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије стављају све своје расположиве капацитете за потребе развоја врхунског спорта. Основни медицински прегледи спортиста које прате функционални тестови, психолошка и моторичка истраживања дају свеобухватну слику о психофизичком стању сваког испитаног  такмичара.

Исто тако, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије на свом поседу има спортске објекте различите намене и хотел где је смештена репрезентација Србије у пливању. Смештајни објекат егзистира као спортски хотел отвореног типа, са капацитетом за 56 гостију распоређених у оквиру две смештајне јединице. У понуди хотела су једнокреветне и двокреветне собе, апартман, сала за теоретску наставу, ресторан и летња башта капацитета за 120 гостију.


Више icoMore


16.05.2018.

Одељење медицине спорта Ташмајдан на услузи спортистима

Најстарија амбуланта спортске медицине у Србији основана је у интересу очувања здравља свих учесника спортских активности и у том духу делује већ 45 година. Амбуланта медицине спорта Ташмајдан смештена је у оквиру спортско-рекреативног центра Ташмајдан на 260 метара квадратних, а основна делатност одељења огледа се у провери здравственог статуса и функционалних могућности спортиста различитих категорија.

Спортско медицинске прегледе обављају лекари медицине спорта, а сам преглед обухвата комплетна крвну слику, антропометрију тела,  ЕКГ, преглед по системима органа уз могућност примене теста оптерећења. Одељење за специјализовану здравствену заштиту спортиста, Ташмајдан, своје услуге нуди активним спортистима, рекреативцима, бившим врхунским спортистима, учесницима школских спортских активности.

Нови Закон о спорту је донео неке измене, између осталог и то да ће прегледе деце спортиста старости од 6 до 14 година финансирати Републички фонд за здравствено осигурање. За ову прилику, неопходно је да деца дођу у пратњи родитеља са упутом од педијатра, овереном здравственом књижицом и спортском легитимацијом. Уколико учесници у спортским активностима нису активни чланови клубова, довољни су упут и важећа здравствена књижица. Процедура бесплатних прегледа деце може се олакшати уколико корисници пре доласка на преглед  са званичног сајта Завода за спорт преузму и ваљано испуне спортско медицински формулар.

На одељењу медицине спорта Ташмајдан дневно се обави око 40 преглда. Најмлађи испитаник има две и  по године, а најстарији ветеран има 72 године. Прегледи и тестирања заказују се преко кол центра сваког радног дана од 10 до 15.30.


Више icoMore


15.05.2018.

Стипендисти Министарства спорта на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Мушке и женске кошаркашке репрезентативне селекције, У 20, данас су прошле све потребне прегледе и тестирања у лабораторијама водеће установе спорта. Исто тако, репрезентативац у роњењу на дах, неколико ватерполо стипендиста, стреличарска и карате репрезентација обавили су све потребне прегледе потребне за утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности. Осим опсежног медицинског прегледа, млади перспективни такмичари радили су функционално тестирање и ултразвук срца. Спортско медицински прегледи и тестирања прилагођавају се полу, узрасту, врсти спорта, дужини спортског стажа и рангу такмичења.

У лабораторији за моторичка истраживања, свим спортистима извршена је процена постуралног статуса 3D системом камера.

Будући да се велики број стипендиста припрема за предстојеће Медитеранске игре, у лабораторији за психологију спорта у Кошутњаку рађено је психолошко тестирање батеријом тестова за процену психолошке припремљености и самопоуздања, уз мерење способности савладавања анксиозности и стреса пред важан спорстки наступ.


Више icoMore


14.05.2018.

Кошаркашке селекције младих на прегледима у ЗСМСРС

Женска кошаркашка репрезентација обавила је комплетне медицинске прегледе и тестирања у лабораторијама водеће установе спорта у Србији.

Перспективне спортисткиње прошле су део моторичких истраживања у лабораторијама за моторичка истраживања која се односе на одређивање постуралног статуса 3Д камерама.

Репрезентација У 20 спрема се за Европско првенство које се одржава у Шопрону (Мађарска) од 7. јула.

Здравствени статус и одређивање постуре тела извршио је и Михајло Јерковић, члан младе репрезентације У 20.


Више icoMore


12.05.2018.

Завод за спорт и медицину спорта РС прославио славу

Завод за спорт и медицину спорта РС прославио је славу Свети Василије Острошки. Директор Завод за за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић, честитао је славу запосленима и пожелео им здравље и успех у послу.

Запослени Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, данас славе славу Свети Василије Острошки. У свечарској атмосфери уприличена је молитва за запослене. Отац Ненад Протић подсетио је да је упоредни развој духа и тела захтеван и нужан за све нас. Домаћин славе, у име Завода за спорт и медицину спорта РС, био је Драган Вучетић.


Више icoMore


11.05.2018.

Перспективни фудбалер на моторичким тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Урош Јефтић, талентовани играч Фудбалског клуба Партизан, урадио је теренска моторичка испитивања у Националном тренинг центру Завода за спорт у Кошутњаку. За ову прилику коришћена је специфична батерија тестова за фудбал, којом се процењује брзина, гипкост, агилност, издржљивост и снага.

Одељење за аналитику у спорту врши процену базичних способности врхунских спортиста, младих перспективних спортиста и осталих активних спортиста и рекреативаца. Стручни тим Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије користи савремени приступ у процени и евалуацији моторичких способности, по којем раде и водеће установе спорта у свету.


Више icoMore


11.05.2018.

Репрезентативци Србије у џудоу на тестирањима у ЗСМСРС

Жарко Ћулум и Дарко Брашњовић обавили су прегледе у складу са протоколом о прегледима врхунских спортиста. 

Одељење медицине спорта примењује интердисциплинарни приступ који подразумева утврђивање здравственог статуса, функционалних могућности као и процену психосоцијалног статуса и степен психолошке припремљености спортиста.


Више icoMore


11.05.2018.

Гимнастичари на тестирањима

Представници Србије у гимнастици на предстојећим Медитеранским играма обавили су прегледе и тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије. Стипендисти Министарства омладине и спорта радили су део моторичких испитивања и медицинске прегледе као и функционално тестирање.

Функционално тестирање пружа увид у здравствене и функционалне способности испитаника, а коначан извештај лекара специјалисте медицине спорта обухвата и процену захтева спорта као и саме спортске дисциплине.


Више icoMore


11.05.2018.

Најбољи рвачи на тестирањима

Репрезентација Србије у рвању обавила је комплетне прегледе и тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије. Европски вицешампион, Виктор Немеш, Кристијан Фрис, Мате Немеш, Нађ Тамаш, Газдаг Кристиан и Хорват Саболч прошли су један сегмент моторичких истраживања, одређивање постуралног статуса 3D камерама.

На одељењу медицине спорта, уз опште прегледе, врхунски такмичари су извршили и ултразвучни преглед срца. У спортској кардиологији, ехокардиографија представља једну од најкомплетнијих дијагностичких метода. Уколико је неопходно додатно испитивање, доступан је и ЕКГ холтер као и холтер крвног притиска, а за потребе водених дисциплина у употребу се ставља ЕКГ холтер отпоран на воду.

Према Правилнику о утврђивању здравствене способности спортиста за обављање спортских активности и учествовање на спортским такмичењима, ултразвук срца једном годишње раде све националне селекције и сви професионални спортисти.


Више icoMore


10.05.2018.

Генерални секретар кошаркашког савеза Кувајта у посети Заводу за спорт и медицину спорта РС

Тамер Шамфа, генерални секретар кошаркашког савеза Кувајта, Мина Видосављевић, представница YUBAK спортског кампа и Милан Мандарић, стручни сарадник за аналитику у спорту Завода за спорт, обишли су комплекс Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, са намером да се спортски радник из Кувајта упозна са технологијом рада и начином деловања установе од великог значаја за Републику Србију.

Кошаркашки савез Кувајта жели да изгради савременији приступ развоју кошарке, пре свега кроз остваривање сарадње са YUBAK спортским кампом, где се спортисти различитих узраста, више од две деценије, упознају са свим елементима кошаркашке игре. Уједно, могућа сарадња Кошаркашког савеза Кувајта са Заводом за спорт и медицину спорта Републике Србије, омогућила би свеобухватно праћење спортиста од стране различитих врхунских стручњака, уз адекватан смештај и коришћење свих спортских капацитета јединствене установе спорта у земљи.

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, већ дуги низ година унапређује сарадњу са спортским кампом YUBAK, у циљу очувања здравља спортиста и стварања предуслова за квалитетнији спортски учинак.


Више icoMore


Странице: < Претходна 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.