Линија
Republicki zavod za sport
13.03.2017.

Млади тенисери на теренским моторичким тестирањима

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС, у Подгорици су обавили теренска тестирања тенисерима ТК Еминент.

Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


13.03.2017.

Михаил Дудаш и Емир Бекрић на контролама у ЗСМСРС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС, спортско медицинске контроле обавили наши атлетичари, Михаил Дудаш и Емир Бекрић. Михаил Дудаш (Нови Сад 1. новембар 1989) се такмичи у вишебоју, десетобоју на отвореном и седмобоју у дворани. Држи националне рекорде у обе дисциплине. Емир Бекрић (Београд, 14. март 1991) је је специјалиста за трке на 400 метара са препонама, национални рекордер, освајач медаља на светском и европском првенству.

Тестирани су у Центру за медицину и психологију спорта, где су им обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца и ергометријски тест.


Више icoMore


10.03.2017.

Годишњица Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије настао је 9. марта, 1956. године као Савезни завод за физичку културу и од свог настајања до данас је кровна установа у земљи која брине о психо-физичком здрављу и физичкој форми спортиста, али и установа која заједно са Министарством омладине и спорта и Владом Републике Србије ради на подизању и унапређењу система спорта у земљи.

Данас Завод слави 61 годину постојања, директор Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, Горан Бојовић, нагласио је да нови Закон о спорту,  који је усвојен у фебруару 2016. године, по први пут препознаје Завод као Национални тренинг центар, статус који носи и велику одговорност и захтева стално напредовање и побољшавање квалитета услуга.

„Завод је у протеклој години отворио три спортско-медицинске амбуланте у Косовској Митровици, Пироту и Чачку како би деци спортистима из тих крајева било ближе да дођу и ураде спортско-медицински преглед. Новим Закон о спорту предвиђено је да се лекарски прегледи за децу од 6 до 14 година финансирају из Фонда здравственог осигурања, па родитељи и клубови више неће сносити трошкове редовних лекарских прегледа. Ова одредба Закона ће у великој мери олакшати бављење спортом деци чијим је родитељима овај финансијски издатак представљао велики терет на кућни буџет. Ова мера је први и врло јасан сигнал колико је битно да спорт треба да буде бесплатан!“, истакао је директор Завода Бојовић.

Завод  је један од најважнијих стубова система спорта Србије као установа која обједињује потребе и врхунског, професионалног спорта и најсавременијих медицинских прегледа и свеобухватних садржаја за квалитетно бављење физичким, рекративним активностима свих грађана.

„Не постоји врхунски спортиста наше земље који бар једном није био на тренингу или прегледу у Заводу и то ову институцију чини јединственом. То је место које је у сваком смислу кућа свих спортиста деценијама уназад“, поручио је за крај Горан Бојовић.


Више icoMore


7.03.2017.

Qualisys систем

Моторичка тестирања од стране стручних сарадника Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


6.03.2017.

Ронилац на Изокинетичкој дијагностици у ЗСМСРС

Саша Милошевић, члан ронилачког клуба Посејдон

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.


Више icoMore


6.03.2017.

Млади фудбалер ФК Партизан на теренским моторичким тестирањима

Вељко Орловић, члан ФК Партизан у Дому спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


2.03.2017.

Фудбалери Црвене звезде на контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Фудбалери, омладинци ФК Црвена звезда, на редовним спортско медицинским контролама у ЗСМСРС

Тестирани су у Центру за медицину и психологију спорта, где су им обављене спортско медицинске контроле.


Више icoMore


2.03.2017.

Тенисерка на функционалном тесту оптерећења

Тенисерка Милица Чубриловић, чланица клуба ОТК из Београда, на ергоспирометријском тесту у Центру за медицину и психологију спорта Завода за спорт и медицину спорта РС

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.


Више icoMore


1.03.2017.

Обавештење за грађанство – заузети термини

Поштовани,

Због потреба ватерполо клуба Партизан, наткривени олимпијски базен Завода за спорт и медицину спорта РС неће бити доступан за грађанство у периоду од 16 и 30 до 18 и 30 часова.

Tелефон за информације: 060/641-07-62


Више icoMore


1.03.2017.

Фудбалер ФК Рад на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Василије Делибашић

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.

Стручни сарадници су фудбалеру извршили и теренска тестирања, општу батерију моторичких тестова (тест издржљивости, тест снаге, брзине и агилности).


Више icoMore


Странице: < Претходна 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.