Линија
Republicki zavod za sport
2.02.2017.

Млади фудбалер на анализи постуралног статуса

Фудбалер Урош Филиповић (10)

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


2.02.2017.

Бесплатни спортско рекреативни програми за ученике основних и средњих школа

Бесплатни спортско рекреативни програми за ученике основних и средњих школа, одржавају се током месеца фебруара, до 10.02. (школа пливања до 28.02.) од 12 до 14 часова у Дому спортова I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС. У оквиру рекреативних садржаја у понуди су стони тенис, кошарка, пливање и аеробик.

Програме реализују стручни сарадници Завода за спорт и медицину спорта РС. Као и сваке године, програми су веома посећени услед великог интересовања основаца и средњошколаца.


Више icoMore


2.02.2017.

Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Поред спортско медицинских прегледа и тестирања (контроле које се састоје из: биохемијска анализа крви, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, општи лекарски преглед, ултра звук срца, спирометријски и ергоспирометријски тест) која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, тестирања обављају и стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту. Тестирања обављају у лабораторији Центра и врше теренска тестирања. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова и на спортским камповима.

Након детаљног медицинског прегледа, у Центру за медицину и психологију спорта, где им се утврђује здравствено стање, спортисти се тестирају у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту на Изокинетичком динамометру и на систему за снимање кретања, Qualisys систему. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања. Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, спортистима врше и опште и специфичне батерије тестова на терену и лабораторији после којих се добија комплетан увид у моторички статус спортисте.


Више icoMore


2.02.2017.

Aмбулантa ЗСМСРС на ''Ташмајдану''

Амбуланта Завода за спорт и медицину спорта РС, на ''Ташмајдану''

Заказивање термина је обавезно због великих гужви, а све информације које су Вам потребне, можете добити на 011/3555 460. Хвала Вам на поверењу.

Одељење за специјализовану здравствену заштиту спортиста Ташмајдан

Делатности:

  • овера спортско-такмичарских књижица
  • преглед деце за учествовање у школском и такмичарском спорту

Спортско-медицински преглед обухвата:

  • лабораторија (основна крвна слика)
  • антропометрија
  • ЕКГ
  • физикални преглед по системи

Више icoMore


2.02.2017.

Фудбалер ФК Чукарички на спортско медицинским прегледима у ЗСМСРС

Никола Радисављевић, омладинац клуба Чукарички

Никола је са саиграчима обавио основне спортско медицинске прегледе у Центру за медицину и психологију спорта, где су му обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ и општи лекарски преглед.


Више icoMore


1.02.2017.

Николина Молдован на тестирањима у ЗСМСРС

Данас је спортско медицинске прегледе и тестирања обавила српска репрезентативка у кајаку Николина Молдован. Контроле је обавила у Центру за медицину и психологију спорта и у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту.

Николина Молдован (1990) је српска кајакашица која се такмичи у дисциплини кајак једносед К-1 и кајак двосед К-2 на 200 и 500 метара. Николина Молдован је представљала Србију на Летњим олимпијским играма 2012. године у Лондону. На првом такмичењу за Светски куп за 2014. одржаном у Милану, у дисциплини К-2 200 м, освојила је са сестром Оливером сребрну медаљу.

Николина наредног викенда путује у Турску, где ће започети припреме и тренажне процесе за наредну такмичарску сезону која јој почиње у априлу. Прво такмичење је очекује 15. априла на Ади Циганлији, а након тога светски купови.


Више icoMore


31.01.2017.

Председник ФСС на спортско медицинским контролама у ЗСМСРС

Славиша Кокеза (07.07.1977. године), председник Фудбалског савеза Србије, спортско медицинске контроле и тестирања, обавио је у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Овим путем, контролом физичке спреме у ЗСМСРС, и личним примером, желео је да мотивише младе и перспективне спортисте да и они преконтролишу своје физичке способности. Успешном спортском функционеру и предузетнику, у Заводу за спорт и медицину спорта РС, у Центру за медицину и психологију спорта, обављене су: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергоспирометријски тест.

Некадашњу фудбалску каријеру започео је у ФК Челик из Зенице играјући у млађим категоријама. У сениорској конкуренцији играо је за ФК Бродарац из Новог Београда. Био је и директор ФК Бродарац, као и генерални директор ФК Земун. Од 2013 – 2015. године обављао је функцију потпредседника Управног одбора ФК Црвена звезда. Био је и потпредседник Извршног одбора Фудбалског савеза Србије, а 2014. године постаје председник Фудбалског савеза Београда. На изборној Скупштини Фудбалског савеза Србије одржаној 20. маја 2016. постао је председник Фудбалског савеза Србије. 


Више icoMore


30.01.2017.

Звездини фудбалери на тестирањима у ЗСМСРС

Кадети ФК Црвена звезда на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Ергоспирометријски тест

Тестирани су у Центру за медицину и психологију спорта, где су им обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца и ергоспирометријски тест.


Више icoMore


27.01.2017.

Репрезентативка Србије у скијању на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Невена Игњатовић, данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавила спортско медицинске контроле и тестирања. Пре неколико дана, Невена се вратила са такмичења из Јужне Кореје на коме је освојила две златне медаље и једну бронзану. У недељу путује у Аустрију на припреме за Светско првенство које почиње 2. фебруара у Санкт Морицу, Швајцарска. Невена је 31. на светској топ листи у слалому.

Тестирана је у Центру за медицину и психологију спорта, где су јој обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, спирометријски и ергоспирометријски тест, а у Центру за моторичка истаживања и аналитику у спорту, тестирана је на Изокинетичком динамометру.

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.


Више icoMore


26.01.2017.

Одељење физикалне медицине и рехабилитације ЗСМСРС

Делатност овог Одељења је дијагностика, превенција и терапија спортских повреда и других акутних и хроничних болних стања као и утврђивање постуралног статуса, превенција и корекција деформитета кичменог стуба, грудног коша и стопала.

Сала за физикалну терапију је опремљена савременом апаратуром за примену електро, магнето, ласеро и ултразвучне терапије.

Нов приступ у лечењу мишићно скелетних повреда и обољења представља примена високо фреквентне електромагнетне енергије која делује на нивоу ћелије и стимулише природне механизме регенерације ткива, што убрзава процес лечења и скраћује време опоравка након повреде. Терапија се спроводи на уређају Индиба Ацтив. Позитивни ефекти су брзо видљиви - долази до смањења отока, бола и упале, олакшава се покретљивост у зглобовима, опуштају се мишићи и повећава се њихова еластичност.

У сали за кинезитерапију спроводи се рехабилитација спортских повреда, вежбе за превенцију повреда и вежбе за цервикални и лумбални синдром по индивидуалном програму.

Услуге су намењене спортистима, рекреативцима и грађанству.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.