Линија
Republicki zavod za sport
9.03.2018.

Рођендан Завода за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС данас слави рођендан, поносни 62. Богатом историјом од преко 60 година, учествовао је у еволуцији која је резултирала овим данас и у оствареним спортским достигнућима наших шампиона. Даљи рад наше куће је првенствено усмерен на развој врхунског спорта у циљу што веће афирмације српског спорта.

'''Завод за спорт и медицину спорта РС је у протеклој години остварио напредак на многим пољима. Реконструкцију издвојеног одељења Омладинско - спортског кампа Караташ је привео крају, унапредио пословање спортско - медицинских амбуланти које имамо у држави попут оних у Косовској Митровици и Пироту, кроз промоцију наше куће послали смо грађанима јасан сигнал колико је битно да спорт треба да буде бесплатан и тиме скрећући пажњу на важност бављења спортом и рекреацијом, а као доказ наше посвећености томе, обновили смо и надоградили Трим стазу у Кошутњаку која је и најмодернија у држави. Вредности спорта заправо су стубови на којима почива квалитетно друштво са једнаким могућностима за све, пруживши му, као што сам рекао, бесплатан спорт'', истакао је директор Бојовић.


Више icoMore


9.03.2018.

Билтен здравља и спорта Завода за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


8.03.2018.

Пливач на анализи постуралног статуса у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Након обављених, обавезних спортско медицинских прегледа, Лазар Златић је прошао и кроз моторичка тестирања, где му је обављена постура тела на најсавременијој опреми за идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, Qualisys систему.

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


8.03.2018.

Стипендиста на здравственој контроли у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативац Србије у пливању, Лазар Златић, обавио је обавезне здравствене контроле у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Лазар је освајач бронзаних медаља на 100m и 200m леђно и бронзане медаље у штафетама 4x100m краул, 4x200m краул и 4x100m мешовито на Јуниорском Првенству Балкана, сениорски је државни рекордер у штафети 4x200 краул.

У Центру за медицину и психологију спорта обављени су му здравствени прегледи који се састоје из: комплетних биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општог лекарског прегледа, ЕКГ – а, ултразвучног прегледа срца и функционалних тестирања.


Више icoMore


7.03.2018.

Фудбалери Црвене звезде на контролама у ЗСМСРС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС, обављају се комплетни спортско медицински прегледи а контроле утренираности обављају, поред лекара специјалиста, и стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, професори физичке културе.

Спортистима се обавља специфична кардиореспираторна издржљивост у циљу индивидуализације и оптимализације тренажног процеса. Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

У односу на добијене резултате, а у циљу што прецизнијег планирања и програмирања припремног периода за наредну сезону, спортски аналитичари Завода за спорт и медицину спорта РС  пружају стручно-саветодавну помоћ.


Више icoMore


2.03.2018.

Трим стаза ЗСМСРС

Трим стаза Завода за спорт и медицину спорта РС, у Кошутњаку, која је комплетно реконструисана прошле године током лета, и у овим зимским данима привлачи многобројне кориснике, који трче, шетају и вежбају. За оне који желе истовремено да трче и раде вежбе, олакшан је излаз са стазе и прилаз полигонима за вежбање. Како би се спортистима и рекреативцима, али и свим другим корисницима Трим стазе осигурала безбедност, уграђен је и систем видео надзора.

Испред сваког полигона за вежбање стоји табла са обавештењима о правилном извођењу вежбе, које су прилагођене свим узрастима.

Завод за спорт и медицину спорта РС Вам жели да у преосталим зимским данима уживате и тренирате на нашим теренима.


Више icoMore


2.03.2018.

Бесплатни прегледи деце у Косовској Митровици

Екипа лекара и медицинских сестара Завода за спорт и медицину спорта РС организовано обавља прегледе деце узраста од 6 до 14 година у Београду и по Србији. Данас се обављају прегледи и тестирања малишана у Косовској Митровици. Током недеље за нама, обављени су прегледи деце из Косовске Митровице и Зубиног Потока за школски и такмичарски спорт.

Регионалне амбуланте спортске медицине, осим у Косовској Митровици постоје и у Пироту, Вршцу, а биће отворене у још неколико градова у држави.

Помоћник директора ЗСМСРС за медицину спорта спец. др мед. Тамара Гавриловић, подсећа да је Закон о спорту прописао обавезне прегледе за децу од 6 до 14 година која тренирају у спортским клубовима, због чега се и отварају амбуланте Завода за спорт и медицину спорта РС ван Београда.

"Потребно је да се доставе валидне књижице, формуларе које смо ми проследили у електронској форми и које родитељи попуњавају, и упути педијатара. То су плави, специјалистички упути, изглед те форме смо проследили да и родитељима буде мало лакше. То је пут како се долази код нас. Установљена је и сарадња са министарством здравља, да прегледи, за сву децу која су у тренингу, од 6 до 14 година, буду бесплатни, а држава ће да рефундира трошкове'', наводи др Тамара Гавриловић.


Више icoMore


2.03.2018.

Михаил Дудаш на анализи постуралног статуса у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Након обављених, обавезних спортско медицинских прегледа, Михаил је прошао и кроз моторичка тестирања, где му је обављена постура тела на најсавременијој опреми за идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, Qualisys систему.

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Да би се правилно и успешно јачао мишићно-зглобни систем потребна је квалитатативна и квантитативна дијагностика која ће омогућити правилан избор вежби па ће условно довести до уравнотеженог и оптималног стања.


Више icoMore


2.03.2018.

Дудаш на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Михаил Дудаш (Нови Сад, 1. новембар 1989) је српски атлетичар, који се такмичи у вишебоју, десетобоју на отвореном и седмобоју у дворани. Држи националне рекорде у обе дисциплине. На Европском првенству за млађе сениоре је освојио две бронзане медаље, а 2011. године у Острави је поставио нови лични и оборио државни рекорд стар 21 годину. На Светском првенству на отвореном 2011. у Тегу заузео је 6. место у десетобоју и са 8.256 бодова поставио нови лични и национални рекорд, а такође је испунио и А норму за Летње олимпијске игре 2012. Учествовао је на Европском првенству у Хелсинкију 2012. године у десетобоју. У укупном пласману је заузео 4. место са 8154 бодова. Бронзану медаљу у седмобоју је освојио на Европском дворанском првенству у Гетеборгу 2013. године поставиши нови национални рекорд.

Михаил је данас у Центру за медицину и психологију спорта, Заводу за спорт и медицине спорта РС, обавио редовне здравствене контроле и контроле утренираности.

Спортско-медицински преглед обухвата:

 • Физикални преглед по системима
 • Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивањепроцента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
 • Електрокардиографија (ЕКГ)
 • Спирометрија
 • Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
 • Ултразвучни преглед срца
 • Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности

Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.


Више icoMore


1.03.2018.

Процена моторичких способности

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, обаве специфичан протокол издржљивог трчања на траци, изврше процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри.

Контрола уренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих континуираних делатности Завода. Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста.

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену агилности, гипкости, брзине, снаге и издржљивости.

Проценом и евалуацијом моторичких способности у Заводу за спорти медицину спорта РС тренери и спортисти добијају могућност:

 • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
 • Стручно-саветодавне помоћи
 • Оптималног планирања и програмирања
 • Индивидуализације у раду
 • Праћења ефикасности тренажног процеса
 • Корекције тренажог процеса
 • Мотивације за даљи рад...

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Ценовник услуга


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.