Линија
Republicki zavod za sport
3.04.2017.

Веслач на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Лазар Илинчић, члан веслачког клуба Партизан, тестиран је у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС.

Обављена му је специфична кардиореспираторна издржљивост, анаеробни праг и анаеробни капацитет у циљу индивидуализације и оптимализације тренажног процеса. Тестиран је према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање веслача. Обављена му је и проширена антропометрија, измерени кожни набори и обим, плус лактати током теста и у опоравку.


Више icoMore


30.03.2017.

Друга група фудбалера Партизана на тестирањима у ЗСМСРС

Фудбалери ФК Партизан у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Примењен је специфичан протокол издржљивог трчања на траци којим се добија не само процена максималне потрошње кисеоника (ВО2 маx) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту  опремљен је OptoJump системом који се користи за процену моторичких способности и механичких карактеристика мишићног апарата и базира се на непрекидном емитовању и примању сигнала између фото-диода. Применом различитих техника скокова процењује се репетитивна и експлозивна снага ногу, затим брзина моторног реаговања и ниво и квалитет мишићног замора. Центар поседује и најмодернији wирелесс систем фотоћелија за мерење времена. Примењује се за моторичка тестирања помоћу батерије тестова за процену брзине и агилности (спринт, репетитивни спринт, пролазна времена, Т-тест промене правца). Систем се користи за теренска и лабораторијска тестирања. За моторичка тестирања користе се и Изокинетички динамометар, Fitmate про и Qualisys сyстем.


Више icoMore


30.03.2017.

НАЈСАВРЕМЕНИЈА 3D ПРОЦЕНА ПОСТУРАЛНОГ СТАТУСА У СТАТИЧКИМ УСЛОВИМА И КРЕТАЊУ

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије у свом Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту у пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys сyстем. Свеобухватна процена функције система за кретање која се примењује у Заводу за спорт и медицину спорта РС подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању.

Кајакашица Биљана Релић

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Да би се правилно и успешно јачао мишићно-зглобни систем потребна је квалитатативна и квантитативна дијагностика која ће омогућити правилан избор вежби па ће условно довести до уравнотеженог и оптималног стања.

3D кинематичка анализа постуралног статуса - Процена усклађености сегмената тела:

Стопало и скочни зглобови

Колена

Лумбално-карлични појас

Кичмеми стуб

Рамена

Глава и врат

3D динамичке анализе – Процена извођења основних образаца кретања

Процена мобилности и стабилности зглобова и држања тела током извођења основих кретања која су заступљена у већини свакодневних и спортских активности

Идентификација статичких постуралних девијација и асиметрија тела заједно са анализама основих образаца кретања омогућавају увид у биомеханику тела човека.


Више icoMore


30.03.2017.

Кајакашице на спортско медицинским контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативке Србије у кајаку Марија Достанић (чланица клуба Вал из Сремске Митровице) и Биљана Релић (чланица клуба Кајак кану из Панчева)

Тестиране су у Центру за медицину и психологију спорта, где су им обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца и ергоспирометријски тест.


Више icoMore


29.03.2017.

Фудбалери Партизана на тестирањима у ЗСМСРС

Фудбалери ФК Партизан на тестирањима у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС

Тестирањем на ''Fitmate pro'', примењен је специфичан протокол тестирања проценом максималне потрошње кисеоника (VO2 max) као и великих број других параметара као што су максимална брзина, анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и слично.

Поред тестирања која се обављају у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту (изокинетичка дијагностика, анализа постуралног статуса и специфичан протокол издржљивог трчања на траци), стручни сарадници тестирају спортисте и на терену. У Заводу за спорт, теренска тестирања се обављају у Дому спортова и на отвореним теренима I Националног тренинг центра.


Више icoMore


28.03.2017.

Теренска тестирања младих фудбалера

Стручни сарадницу Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Завода за спорт и медицину спорта РС, обавили су теренска тестирања младим фудбалерима ФК Раднички из Ваљева. Обављена им је специфична батерија моторичких тестова за фудбалере.

Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


28.03.2017.

Чаба Силађи на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Чаба Силађи је српски пливач, рођен у Сенти. Тренира у Зрењанину. Основни стил му је прсни. Био је члан Српског олимпјиског тима на Олимпијским играма 2008. у Пекингу, на Медитеранским играма у Пескари 2009. и Универзијади у Београду, где је освојио и једну медаљу. Учествовао је и у полуфиналима на 50 м прсно на Светском првеству 2009. у Риму и Европском првенству у Будимпешти.

Након обављених спортско медицинских контрола у Центру за медицину и психологију спорта, Чаба је тестиран у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту.

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


27.03.2017.

Атлетичар на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Милош Раовић, тестиран у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.


Више icoMore


27.03.2017.

Одбојкашко првенство у ОСК ''Караташ''

Државно првенство у одбојци за основне и средње школе, одржано је у Омладинско  - спортском кампу ''Караташ'' Завода за спорт и медицину спорта РС.

Омладинско – спортски камп ''Караташ'' представља спортски центар, у природном окружењу реке Дунав и Ђердапске клисуре, са дугом традицијом. Завод за спорт и медицину спорта РС, реконструисао је пола кампа а остале делове ће обновити у току ове године. Спортски терени као и смештајни објекти су прилагођени савременим условима за развој спортиста.

Опширније о кампу


Више icoMore


24.03.2017.

Директор репрезентативних селекција Кошаркашког савеза Аргентине у посети ЗСМСРС

У посети ЗСМСРС био је директор репрезентативних селекција Кошаркашког савеза Аргентине, господин Силвио Сантандeр. При посети, господин Сантандeр је обишао све капацитете Завода, Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Центар за медицину и психологију спорта, као и I национални тренинг центар.

У протеклим годинама репрезентативне селекције Кошаркашког савеза Аргентине су користиле смештајне и тренажне капацитете Завода. У будућности се надамо наставку сарадње.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.