Линија
Republicki zavod za sport
30.11.2018.

ФИТ МАМА - програм вежбања за породиље у Националном тренинг центру

Програм где маме вежбају у друштву својих беба

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије покренуо је посебан програм за безбедно рекреативно вежбање жена након порођаја који је базиран на утемељеним светским научним студијама. Циљ програма је да се адекватним физичким вежбањем позитивно утиче на опште психофизичко здравље породиља како би се поступно вратиле у стање пре трудноће и порођаја.
 
 
ФИТ МАМА је заправо  наставак организованог вежбања у трудноћи, а учеснице програма на располагању имају два сата, будући да  је неопходна припрема мама и беба пре почетка и након часа вежбања. 
 
Сам програм је конципиран тако да породиље, у присуству беба, већ од шесте недеље  могу да учествују у добро дозираној рекреацији која траје сат времена. За вежбање се користе  отворени терени Завода за спорт и медицину спорта РС као и простране  сале специјализоване за овај вид рекреације.
 
Програм за младе маме је превасходно осмишљен како би се све функције након порођаја вратиле у првобитно стање, али и како би се успоставила интеракција између мајки које могу делити искуства на тему одгоја деце. Организовану рекреацију реализује педагог физичког васпитања чија је специјалност физичко вежбање у трудноћи и након порођаја.
  
ФИТ МАМА се реализује два пута недељно, уторком и четвртком од 11.30 до 12.30, а препорука је да маме  имају сагласност свог лекара пре него што отпочну са процесом вежбања.
 
Програм ФИТ МАМА води Јованка Савовић, контакт тел: 066 64 10 706

Више icoMore


29.11.2018.

Резултати спортиста Србије

На Сајму спорта, промовисана је публикација коју издају Завод за спорт и медицину спорта РС и Спортски савез Србије, Резултати спортиста Србије за 2017. годину.

Годишњи преглед 2017.

Више icoMore


29.11.2018.

Стипендисти на спортско медицинским прегледима у Заводуза спорт и медицину спорта РС

Стипендисти Спортског савеза глувих Србије на редовним контролама

У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником.
 
Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Психодијагностиком и проценом психолошке припремљености, добија се: профил личности, мотивација спортиста, когнитивне и интелектуалне способности, психомоторичке реакције, психодинамика спортских тимова – социометрија, процена сагорелости спортиста, процена спортске такмичарске анксиозности, процена општег и спортског самопоштовања и самопоуздања, извештаји и препоруке.
  
Тестирања се обављају у лабораторијама и на терену. У добро опремљеним лабораторијама Завода за спорт и медицину спорта РС врхунски тим стручњака пружа спортистима све оно што им је неопходно за успешно бављење спортом. Специјалисти медицине спорта раде спортско - медицинске прегледе спортиста, стручњаци у области спорта и физичког васпитања врше контролу утренираности и идентификацију фактора ризика, а спортски психолози обављају психолошка тестирања.

Више icoMore


29.11.2018.

Џудисткиња на моторичким тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Надежда Петровић, чланица џудо клуба Славија, на анализи постуралног статуса

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys сyстем. Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању.

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Dа би се правилно и успешно јачао мишићно-зглобни систем потребна је квалитатативна и квантитативна дијагностика која ће омогућити правилан избор вежби па ће условно довести до уравнотеженог и оптималног стања.
 
Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту опремљен је i OptoJump системом који се користи за процену моторичких способности и механичких карактеристика мишићног апарата и базира се на непрекидном емитовању и примању сигнала између фото-диода. Применом различитих техника скокова процењује се репетитивна и експлозивна снага ногу, затим брзина моторног реаговања и ниво и квалитет мишићног замора. Центар поседује и најмодернији ''wireless'' систем фотоћелија за мерење времена. Примењује се за моторичка тестирања помоћу батерије тестова за процену брзине и агилности (спринт, репетитивни спринт, пролазна времена, Т-тест промене правца). Систем се користи за теренска и лабораторијска тестирања. За моторичка тестирања користе се и Изокинетички динамометар, Fitmate pro и Qualisys сyстем.
 
Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.
 

Више icoMore


27.11.2018.

Дамир Џумхур на прегледима и тестовима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Сектор медицине спорта Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије делује кроз пружање спортско-медицинских прегледа и тестова који обухватају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања.

Циљ утврђивања здравствене способности врхунских такмичара на сваких шест месеци је очување и унапређење здравља и радне способности као и превенција од повређивања.

 
Најбољи тенисер Босне и Херцеговине Дамир Џумхур  у лабораторији за аналитику у спорту је обавио процену неуромишићне фунције мишића у зглобу колена.
 
У основи изокинетичког приступа је изузетно прецизно мерење великог броја варијабли различитих покрета сегмената тела у великом опсегу различитих брзина  и режима рада. Тестирање је подједнако безбедно могуће изводити у периоду тренажног циклуса и током рехабилитације. Овај вид тестирања омогућава да се прати развој способности, опоравак функција повређеног екстремитета и однос различитих мишићних група које изводе одређени моторички задатак.
 
Први мушки представник Босне и Херцеговине у професионалном тенису тренутно заузима 47. позицију на АТП листи.

Више icoMore


27.11.2018.

Трим програм за даме у Националном тренинг центру

Програм вежбања за младе и старије даме

 
У организацији педагога физичке културе Завода за спорт и медицину спорта РС два пута недељно се у оквиру Националног тренинг центра реализује Трим програм за жене. Рекреативни програм је намењен женској популацији свих узрасних категорија, уз могућност коришћења два или три термина недељно, односно осам или 12 термина месечно.
 
Аеробно вежбање, уз вежбе снаге, умногоме утиче на подизање кондиције, расположења  и одржавање опште радне способности.  

Ценовник


Више icoMore


25.11.2018.

Одржан је 13. Национални семинар за секретаре

У време трајања Сајма спорта одржан је и 13. Национални семинар за секретаре на коме је одржано предавање на тему вођења Националних евиденција.  Предавање је одржала шеф ИНДОК одељења др Јелена Ивановић.

Један од најзначајнијих послова у оквиру делатности Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, а пре свега Информационо документационог (ИНДОК) одељења, јесте вођење Националних евиденција у области спорта, што подразумева прикупљање и обраду података као и периодично објављивање и публиковање збирних података из националних евиденција.

Вођење националних евиденција у области спорта Републике Србије је законска обавеза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, декларативно прихваћена као једна од основних делатности, односно као поверени посао (чл. 107, став 2. тачка 4. Закона о спорту РС „Службени гласник РС“, бр. 10/2016).

На основу члана 168. став 11. Закона о спорту („Службени гласник РС”, број 10/16), донет је Правилник о Националним евиденцијама у области спорта којим се прописује садржај, начин вођења, као и начин и услови коришћења података из евиденција.


Више icoMore


23.11.2018.

Отворен Сајам спорта на Београдском сајму

Седму годину заредом свечано је отворен Сајам спорта у хали 1 Београдског сајма. Значајну спортску манифестацију отворио је министар омладине и спорта Вања Удовичић у присуству Давора Штефанека, председника Спортског савеза Србије и прослављеног српског фудбалера Дејана Станковића.

Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије уприличили су Сајам спорта  под слоганом "Пут успеха" јер је намера две кровне установе спорта  да се омасови српски спорт како би се унапредило здравље деце и младих и развила спортска култура.


Више icoMore


22.11.2018.

Стипендисти МОС на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стипендисти Министарства омладине и спорта данас су у Заводу  обавили комплетне медицинске прегледе, функционална тестирања и ултразвук срца.  На основу поменутих прегледа  стиче се увид у стање здравља, али се оцењује и психофизичка способност у односу на захтеве спорта и спортске дисциплине. 

Лекар медицине спорта својим печатом даје сагласност да спортиста може активно да настави да се бави спортом, а прегледи спортиста и такмичара раде се на сваких шест месеци.


Више icoMore


21.11.2018.

Сајам спорта 2018.

У хали I Београдског сајма од  23. до 25. новембра  биће одржан Сајам спорта на коме, уз бројне спортске савезе, учествује и Завод за спорт и медицину спорта РС.

 
Пут Успеха –  слоган је овогодишњег Сајма спорта који организују удружено Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије.
 
Сајам спорта је израстао у нови спортски бренд и место где заинтересовани могу да се упознају са различитим спортским вештинама које презентују лично најеминентнији  спортисти Србије. Овом приликом, на званичном штанду Завода, током три дана, биће вршена показна тестирања спортиста.
 
У време трајања најмасовније манифестације спорта биће одржан и 13. Национални семинар за секретаре на коме је уврштено и предавање на тему вођења Националних евиденција које ће  представити шеф ИНДОК одељења др Јелена Ивановић.
 
Простор за промоцију има и Министарство одбране Републике Србије, Покрајински  секретаријат за спорт и омладину, Секретаријат за спорт и омладину града Београда, Антидопинг агенција Републике Србије, Олимпијски комитет Србије, Параолимпијски комитет Србије. У оквиру значајне спортске манифестације  представиће се и високошколске институције као и више од 100 територијалних спортских савеза, 89 националних гранских савеза, седам спортских удружења и излагачи спортске опреме, реквизита, суплемената.
 
Свечано отварање заказано је  за петак 23. новембар у 12 сати.  Улаз на Сајам током сва три дана је слободан.
 

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.