Линија
Republicki zavod za sport
6.04.2017.

Аутомобилиста на анализи постуралног статуса

Након обављених спортско медицинских контрола у Центру за медицину и психологију спорта, Никола Миљковић, члан клуба Fan MM Power, тестиран је у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту.

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


6.04.2017.

Тренинзи спортиста у кампу Караташ

У периоду од 3 - 7. априла у омладинско - спортском кампу Караташ  борави Софрбол савез Србије. Тренинге и припреме спроводе на травнатом терену, спортској хали и теретани.  Наше младе репрезентативке, обишао је и пожелео им добродошлицу директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић.

Опширније о ОСК Караташ


Више icoMore


6.04.2017.

Фудбалер на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Митар Милановић, фудбалер ОФК Београд

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Завода за спорт и медицину спорта РС, обавили су му специфичну батерију моторичких тестова за фудбалере и прошао је кроз специфичан протокол издржљивог трчања на траци.


Више icoMore


6.04.2017.

Аутомобилисти на спортско медицинским прегледима у ЗСМСРС

Аутомобилисти, ауто и картинг савеза Србије, стипендисти МОС

Спортско медицински прегледи (контроле које се састоје из: биохемијска анализа крви, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, општи лекарски преглед, ултра звук срца, спирометријски и ергоспирометријски тест)


Више icoMore


5.04.2017.

Стреличар на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Лука Поповић, репрезентативац Србије у стреличарству и члан клуба Кошутњак, на спортско медицинским прегледима и тестирањима у Центру за медицину и психологију спорта

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.


Више icoMore


5.04.2017.

Настављено тестирање фудбалера Партизана

Фудбалери ФК Партизан у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Примењен је специфичан протокол издржљивог трчања на траци којим се добија не само процена максималне потрошње кисеоника (VO2 max) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).


Више icoMore


4.04.2017.

Пливач на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стипендиста Никола Ратков, репрезентативац Србије у пливању и члан клуба Врбас, обавио је данас спортско медицинске контроле и моторичка трестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Наш пливач 6. и 7. маја учествује на Балканском првенству које ће бити одржано у Бугарској у Софији.

У Центру за медицину и психологију спорта Николи су обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ЕХО срца, спирометрија и ергоспирометрија. У Лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, куглашу су стручни сарадници Одељења за аналитику у спорту обавили тестирања на Изокинетичком динамометру. Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.


Више icoMore


3.04.2017.

Процене утренираности и здравственог стања у ЗСМСРС

Поред спортско медицинских прегледа и тестирања (контроле које се састоје из: биохемијска анализа крви, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, општи лекарски преглед, ултра звук срца, спирометријски и ергоспирометријски тест) која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, тестирања обављају и стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту. Тестирања обављају у лабораторији Центра и врше теренска тестирања. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова и на спортским камповима.

Након детаљног медицинског прегледа, у Центру за медицину и психологију спорта, где им се утврђује здравствено стање, спортисти се тестирају у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту на Изокинетичком динамометру и на систему за снимање кретања, Qualisys систему. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања. Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, спортистима врше и опште и специфичне батерије тестова на терену и лабораторији после којих се добија комплетан увид у моторички статус спортисте.


Више icoMore


3.04.2017.

Теренско тестирање младих фудбалера

Школица фудбала ''Звонко Варга'' на теренским моторичким тестирањима

Стручни сарадницу Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Завода за спорт и медицину спорта РС, обавили су теренска тестирања младим фудбалерима школице фудбала ''Звонко Варга'' из Београда. Обављена им је батерија моторичких тестова за фудбалере. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


3.04.2017.

Тенисерка на моторичким тестирањима

Тенисерка Јована Бабић, чланица клуба Гемакс и репрезентативка Србије на теренским тестирањима и на специфичном протоколу издржљивог трчања на траци

Специфичан протокол издржљивог трчања на траци, којим се добија процена максималне потрошње кисеоника и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.