Линија
Republicki zavod za sport
11.10.2017.

Радови на трећој фази реконструкције ОСК Караташ ближе се крају

Кладово може да се дичи са најмодернијим спортско - омладинским центром. Трећа фаза радова вредних 80 милиона динара приближава се крају. Караташ данас дише и живи другачије у односу на период од пре две године. Ово што је до сада урађено испуњава све светске стандарде.  Завод за спорт и медицину спорта РС, унапређењем спортске инфраструктуре у Србији, повећава капацитете, обезбеђује много боље услове од других и тако постаје лидер у региону за припреме спортиста.

“Инвестирајући у Кладово и источну Србију уверени смо да ће та општина постати спортски центар у коме ће се усавршавати спортисти из Србије и Румуније. Завршетком треће фазе обнове имаћемо 150 соба у рангу четири зведздице и то је потврда конфора са којим располаже Караташ. Циљ пројекта је јасан, окупљање младих из целе земље и региона” – каже директор Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горан Бојовић.

Министарство омладине и спорта РС и Завод за спорт и медицину спорта РС, кроз прве две фазе уложили су око 145 милиона динара.

Реконструкција "Караташа" један је од најзначајнијих инфраструктурних пројеката Министарства омладине и спорта и Завода за спорт и медицину спорта РС.


Више icoMore


11.10.2017.

Стипендисткиња на изокинетичкој дијагностици

Марија Милосављевић, планинарство, у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту

 

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. На изокинетичком апарату се отпор прилагођава индивидуалним могућностима, с тим у вези, избегнута су било каква оштећења и преоптерећење.

Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   


Више icoMore


10.10.2017.

Ленђер на редовним контролама утренираности у ЗСМСРС

Данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС спортско медицинске контроле и моторичка тестирања обавио репрезентативац Србије у пливању Иван Ленђер. Иван Ленђер (29. јул 1990) је српски пливач специјалиста за делфин стил.

Након детаљног медицинског прегледа, у Центру за медицину и психологију спорта, који подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ, ултра звук и тест физичког напора, обавио је моторичка тестирања у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, где му је  извршена дијагностика постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys сyстем. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


10.10.2017.

Одбојкашко првенство у хали Дома спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Одбојкашки савез Београда, у сарадњи са Заводом за спорт и медицину спорта РС, у Дому спортова I Националног тренинг центра, организовао је првенство Београда у одбојци за млађе категорије. Првенство и развојне утакмице Лиге Београда су почеле 07.10. и трајаће до априла наредне године.

Садржај, услови и опрема којима располаже овај објекат, пружају изузетне могућности за одржавање разних спортских такмичења и спортских манифестација.


Више icoMore


10.10.2017.

Процена моторичких способности

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, обаве специфичан протокол издржљивог трчања на траци, изврше процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри.

Контрола уренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих континуираних делатности Завода. Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста.

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену агилности, гипкости, брзине, снаге и издржљивости.

Проценом и евалуацијом моторичких способности у Заводу за спорти медицину спорта РС тренери и спортисти добијају могућност:

  • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
  • Стручно-саветодавне помоћи
  • Оптималног планирања и програмирања
  • Индивидуализације у раду
  • Праћења ефикасности тренажног процеса
  • Корекције тренажог процеса
  • Мотивације за даљи рад...

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Ценовник услуга


Више icoMore


9.10.2017.

Тенисер Михаило Поповић на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Данас је наш млади тенисер Михаило Поповић (2001) обавио моторичка тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Михаило је првак државе у својој категоријии.

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС, обавили су му функиционална моторичка тестирања, Фит мате процену VO2 max максималне потрошње кисеоника. У теренским условма обављена му је општа батерија тестова која обухвата процену гипкости, снаге, брзине и агилности.


Више icoMore


9.10.2017.

Тренинг ЖФК „Црвена звезда“ у Кошутњаку

На теренима Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку,  своје јесење тренинге обавњају сениорке Женског фудбалског клуба „Црвена звезда“ из Београд.

Отворени терени I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


9.10.2017.

Кануисткиња Николина Мијушковић у ЗСМСРС

Данас је спортско-медицинска  прегледе и тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавила наша успешна кануисткиња Николина Мијушковић  (1999). Прегледи у ЗСМСРС обухватају: анализу крвне скике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед и функционална тестирања.

Николина Мијушковић је четири године по освајању првенства Србије, постала и најбоља јуниорка Европе 2016. године. Она је протекле две године нанизала бројне медаље на јуниорским европским и светским првенствима.


Више icoMore


6.10.2017.

Дијагностика спортиста у ЗСМСРС

Завод за спорт и медицину спорта РС опремљен је најсавременијим уређајима за морфолошку и функционалну процену тренутног стања организма. Тестирањима на овај начин добијају се прецизни податаци који омогућавају да се утврди тренутни здравствени и функционални статус спортисте.
 
Ивана Шпановић
 
Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, у Центру за медицину и психологију спорта, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту опремљен је OptoJump системом који се користи за процену моторичких способности и механичких карактеристика мишићног апарата и базира се на непрекидном емитовању и примању сигнала између фото-диода. Применом различитих техника скокова процењује се репетитивна и експлозивна снага ногу, затим брзина моторног реаговања и ниво и квалитет мишићног замора. Центар је опремљен и најмодернијим wireless системом фотоћелија за мерење времена. Примењује се за моторичка тестирања помоћу батерије тестова за процену брзине и агилности (спринт, репетитивни спринт, пролазна времена, Т-тест промене правца). Систем се користи за теренска и лабораторијска тестирања. За моторичка тестирања користе се и Изокинетички динамометар, Fitmate pro и Qualisys сyстем.

Више icoMore


6.10.2017.

Идентификација ризика од спортских повреда

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда. Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.

Милица Старовић, кајакашица, репрезентативка Србије


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.