Линија
Republicki zavod za sport
5.10.2018.

Лекарски прегледи и контроле спортиста у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Сектору медицине спорта примењује се интердисциплинаран приступ који подразумева  утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности. 

У интересу здравствене заштите спортиста делују одељења „Кошутњак“ и „Ташмајдан“.

Делатност Завода за медицину спорта:

·         Преглед врхунских спортиста, активних учесника у спорту и рекреативаца

·         Тестирање спортиста

·         Овера спортско-такмичарских књижица

·         Преглед судија свих категорија

·         Преглед делегата, тренера и контролора

·         Преглед и уверавање за упис у спортске школе, више спортске школе и факултете спорта на нивоу Републике

 У зависности од потреба могу се применити:

  • Периодични  прегледи (на 6 месеци)
  • Контролни прегледи (провера спортске форме)
  • Ванредни  прегледи (по индикацијама)
  • Прегледи по Статуту Гранског спортског савеза

Више icoMore


5.10.2018.

Вртић „Прозорчић“ у посети Заводу за спорт и медицину спорта РС

Малишани предшколске установе „Прозорчић“ користе простор научноистраживачке установе спорта за реализацију шетњи и других рекреативних активности. Данас су, на задовољство управе Завода, ушетали у лабораторије за моторичка истраживања и друге објекте намењене за спорт и рекреацију.

 

Педагози физичке културе спровели су чету девојчица и дечака спремних да разгледају просторије за разне спортове где тренирају шампиони, а неки су упорно покушавали да „погоде“ све српске спортске дике које красе сале Националног тренинг центра. Тако су углас набрајали: „Милица Мандић, Тијана Богдановић, Давор Штефанек“. Остало је недоречено зашто нема Новака Ђоковића у сали за борења Националног тренинг центра Завода за спорт, како је, готово љутито, приметио један четворогодишњак.

Посета је, без обзира на малу непријатност, како и доликује, завршена у спортском духу. 


Више icoMore


5.10.2018.

Почетак рада базена у Дому спортова ЗСМСРС

Затворени базен у оквиру Дома спортова од данас је на располагању корисницима.

 

Затворени 25-метарски базен од 17 сати доступан је за кориснике по устаљеном режиму рада.


Више icoMore


4.10.2018.

Атлетско првенство за малишане на aтлетском стадиону Завода за спорт и медицину спорта РС

Предшколске установе Чукарице у сарадњи са Заводом организују атлетско првенство предшколаца на атлетском борилишту у Кошутњаку.

Завод за спорт и медицину спорта РС пружа снажну подршку у циљу развоја предшколског и школског спорта, те су објекти спортске намене најмлађима бесплатно доступни на коришћење.


Више icoMore


4.10.2018.

Хермина Лукач на моторичким тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Светска јуниорска вицешампионка и чланица бронзане омладинске репрезентације Србије обавила је моторичка тестирања у Центру за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС. Млада куглашица је обавила процену функција система за кретање применом 3D кинематичке анализе постуралног статуса у статичким условима и кретању.

За потребе тестирања 3D системом за кинематичку анализу кретања користи се специјално одабрана батерија тестова, где се уз природне облике кретања на различите начине оптерећује локомоторни систем човека како би се ваљано проценило његово функционисање.

Статичко постурална анализа обезбеђује прецизне информације о структуралним девијацијама унутар кинетичког ланца и даје податке о симетрији различитих страна тела. За још јасније откривање узрока дисфункција локомоторног система, уз статичко постуралну анализу, препоручује се и процена различитих моторичких вештина или специфичних техничких кретања, чиме се добија шира слика о биомеханици тела уз даље креирање квалитетних тренажних програма за функционалне корекције.


Више icoMore


4.10.2018.

Затворени базен у оквиру Дома спортова није доступан за кориснике

Затворени 25-метарски базен због техничке неправилности није доступан за кориснике.

 

Корисници услуга базена биће благовремено обавештени о новом термину рада спортског објекта Завода за спорт и медицину спорта РС.


Више icoMore


4.10.2018.

Стручњаци Завода на Малом сајму спорта у Краљеву

Мали сајам спорта одржан у новој хали Спортског центра „Ибар“у Краљеву привукао је велику пажњу посетилаца. Ђаци основних школа имали су прилику да се упознају са различитим спортовима и деловањем Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије.

У сарадњи Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије, Спортског савеза Краљева и уз подршку градске власти Краљева организована је презентација спортова и дружење са будућим спортистима.

Бројни посетиоци су се упознали са ауто-мото спортом уз демонстрацију штанда за одбојку, кошарку, фудбал, атлетику, рагби, амерички фудбал, карате, бициклизам.


Више icoMore


2.10.2018.

Корективна гимнастика у Заводу

Центар за корективну гимнастику Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије је специјализован за превенцију и корекцију деформитета кичменог стуба, стопала, грудног коша и других постуралних поремећаја. Основне прегледе врши лекар специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, а као додатна анализа, за још прецизније одређивање степена деформитета, може се користити и 3D анализа постуралног статуса целог тела.

У зависности од проблема, степена деформитета и узраста, организују се групна или индивидуална вежбања. Адекватно дозиране програме осмишљају и воде професори спорта и физичког васпитања. Програм корективне гимнастике похађају деца млађег школског узраста, млади и врхунски спортисти.


Више icoMore


2.10.2018.

Одељење медицине спорта Ташмајдан на услузи спортистима

Најстарија амбуланта спортске медицине у Србији делује већ 45 година као Одељење за специјализовану здравствену заштиту спортиста.

Амбуланта Ташмајдан своје услуге пружа активним спортистима, рекреативцима, бившим врхунским спортистима, учесницима школских спортских активности. Основна делатност одељења огледа се у провери здравственог статуса и функционалних способности корисника. Спортско медицинске прегледе обављају лекари медицине спорта, а првобитно се ради основна крвна слика, затим BMI, преглед по системима органа уз одређивање постуралног статуса и могућност примене теста оптерећења.

Републички фонд за здравствено осигурање, како је предвиђено новим Законом о спорту, финансира прегледе деце спортиста старости од 6 до 14 година. За ову прилику неопходно је да деца дођу у пратњи родитеља са упутом од педијатра, овереном здравственом књижицом и спортском легитимацијом.

Уколико учесници у спортским активностима нису активни чланови клубова, довољни су упут и важећа здравствена књижица. Процедура бесплатних прегледа деце може се значајно убрзати уколико корисници пре доласка на преглед са званичног сајта Завода за спорт преузму и ваљано испуне спортско медицински формулар.


Више icoMore


1.10.2018.

Представници Завода на Малом сајму спорта у Крушевцу

Стручњаци за научноистраживачки рад у спорту и медицински тим Завода за спорт и медицину спорта РС данас у Крушевцу раде промотивне прегледе и тестирања.

Предвиђено је да наредни  домаћин манифестације спорта буде град Краљево.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.