Линија
Republicki zavod za sport
12.04.2018.

Моторичка тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стручни сарадници Одељења за аналитику у спорту ЗСМСРС, обавили су моторичка тестирања перспективном фудбалеру ФК „Бродарца“ Амдреју Илићу (18 година).  Приликом тестирања примењена је специјална батерије тестова за фудбалере.

Данас су у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, извршена мерења постуралног стсуса на Qualisys систему за дијагностику кретања, младом кошаркашу Михаилу Милојковићу (11 година).


Више icoMore


12.04.2018.

Прегледи такмичара и рекреативаца у ЗСМСРС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС врше се прегледи младих спортиста ради овере такмичарских књижица. Такође се врше прегледи и тестирања спортиста рекреативаца. Прегледе врше специјалисти спортске медицине, кардиолози педијатри. Прегледи обухватају: анализу крвне скике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед и функционална тестирања.


Више icoMore


11.04.2018.

Српска атлетичарка Тамара Салашки у ЗСМСРС

Данас је стипендисткиња Тамара Салашки – атлетика, 400 m, у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавила спортско-медицинске прегледе и моторичка тестирања.  У Центру за медицину и психологију спортаТамари је урађен први преглед за ову годину, у склопу тога су јој обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест. Атлетичарки су стручни сарадницу Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту извршили мерења постуралног стсуса на Qualisys систему за дијагностику кретања.


Више icoMore


10.04.2018.

Стипендисти МОС-а на редовним пегледима и тестирањима у ЗСМСРС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС спортско-медицинске прегледе и моторичка тестирања обавили стипендисти: Бобана Величковић – стрељаштво, Марко Томиевић – кајак, Александар Беђик, Павле Лијескић и Игор Ђерић – веслање, Никола Јурковић, Бојан Дејановић и Иван Дејановић – гимнастика.

 


Више icoMore


10.04.2018.

Прегледи и овера такмичарске књижице у ЗСМСРС.

У Заводу за спорт и медицину спорта РС свакодневно се врше прегледи младих спортиста ради овере такмичарских књижица. Прегледе врше специјалисти спортске медицине, кардиолози педијатри. Преглед обухвата: анализу крвне скике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед и функционална тестирања.


Више icoMore


5.04.2018.

Репрезентативке Србије у одбојци на редовним контролама у ЗСМСРС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС, у Центру за медицину и психологију спорта, обављени редовни здравствени прегледи женској кадетској одбојкашкој репрезентацији Србије.

Спортско-медицински преглед обухвата:

 • Физикални преглед по системима
 • Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивањепроцента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
 • Електрокардиографија (ЕКГ)
 • Спирометрија
 • Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
 • Ултразвучни преглед срца
 • Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности

У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, обаве специфичан протокол издржљивог трчања на траци, изврше процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри.


Више icoMore


5.04.2018.

Одбојкашице на анализи постуралног статуса

Женска кадетска одбојкашка репрезентација Србије, прошла је и кроз моторичка тестирања, где јој је обављена постура тела на најсавременијој опреми за идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, Qualisys систему. Због темпа и јачине тренажних процеса, све више пажње се посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа, а са друге стране смањио ризик од повреде. Дијагностиком у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, омогућава се правилан избор вежби, што ће довести и до уравнотеженог и оптималног стања.

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


5.04.2018.

Теквондисткиња на контролама утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Ана Бајић, репрезентативка Србије у теквондоу, чланица клуба Елит из Инђије

Функционална тестирања - контрола утренираности

 • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
 • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
 • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
 • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.


Више icoMore


4.04.2018.

ЗСМСРС као центар контроле утренираности и будућих успеха

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту и у Центру за медицину и психологију спорта, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, обаве специфичан протокол издржљивог трчања на траци, изврше процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри. У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Психодијагностиком и проценом психолошке припремљености, добија се: профил личности, мотивација спортиста, когнитивне и интелектуалне способности, психомоторичке реакције, психодинамика спортских тимова – социометрија, процена сагорелости спортиста, процена спортске такмичарске анксиозности, процена општег и спортског самопоштовања и самопоуздања, извештаји и препоруке. Тестирања се обављају у лабораторијама и на терену.

Контрола утренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих континуираних делатности ЗСМСРС.


Више icoMore


4.04.2018.

Лабораторијска и теренска тестирања од стране стручних сарадника ЗСМСРС

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова.

Теренска тестирања на теренима спортских клубова

Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену агилности, гипкости, брзине, снаге и издржљивости.

Изокинетичка дијагностика Fitmate pro Контрола дриблинга Теренска тестирања

 Ценовник

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту  опремљен је OptoJump системом који се користи за процену моторичких способности и механичких карактеристика мишићног апарата и базира се на непрекидном емитовању и примању сигнала између фото-диода. Применом различитих техника скокова процењује се репетитивна и експлозивна снага ногу, затим брзина моторног реаговања и ниво и квалитет мишићног замора. Центар поседује и најмодернији wireless систем фотоћелија за мерење времена. Примењује се за моторичка тестирања помоћу батерије тестова за процену брзине и агилности (спринт, репетитивни спринт, пролазна времена, Т-тест промене правца). Систем се користи за теренска и лабораторијска тестирања. За моторичка тестирања користе се и Изокинетички динамометар, Fitmate про и Qualisys сyстем.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.