Линија
Republicki zavod za sport
16.01.2018.

Ново појачање КК Партизан на контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Кошаркаш Vinghn Kwame

Спортско-медицински преглед обухвата:

 • Физикални преглед по системима
 • Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивањепроцента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
 • Електрокардиографија (ЕКГ)
 • Спирометрија
 • Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму) и хемијски преглед урина (изглед, боја, пХ, специфична тежина, протеини, глукоза)
 • Ултразвучни преглед срца
 • Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности

Више icoMore


16.01.2018.

Настављена тестирања омладинаца Црвене звезде у ЗСМСРС

Милош Гордић, члан ФК Црвена звезда и јуниорски репрезентативац Србије

Милош је у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавио здравствене прегледе који се састоје из: комплетних биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општог лекарског прегледа, ЕКГ - а, ултразвучног прегледа срца, као и функционалних тестирања.


Више icoMore


15.01.2018.

Бесплатан Спортски камп и пливање за ученике основних и средњих школа током зимског распуста у ЗСМСРС

Завод за спорт и медицину спорта РС и ове године током зимског распуста за ученике основних и средњих школа организује бесплатан Спортски камп и пливање. Цео програм активности се одржава у Дому спортова у Кошутњаку од 1. до 10. фебруара 2018. У оквиру Кампа у понуди су кошарка, стони тенис и фитнес.

Термини одржавања активности:

Активности

Термини

Кошарка

12.00 – 14.00

Стони тенис

12.00 – 14.00

Фитнес

12.00 – 14.00

Пливање

12.00 – 13.00

Програме реализују стручни сарадници Завода за спорт и медицину спорта РС.

Прелиминарно пријављивање за Спортски камп је сваког радног дана, сем суботе и недеље, у времену од 7.30 до 15.30 на 066/6410723 или 066/6410823. Коначни спискови се формирају након доласка полазника 1. фебруара.

Ваучери за пливање се преузимају у Секретаријату за спорт и омладину Града Београда.


Више icoMore


15.01.2018.

Омладинци ФК Црвена звезда на здравственим проверама у ЗСМСРС

Данас су, након првотимаца фудбалера Црвене звезде, редовне здравствене контроле обавили и омладинци. Обављени су им комплетни спортско медицински прегледи а контроле утренираности су им обавили, поред лекара специјалиста, и стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, професори физичке културе.

Спортско медицински прегледи обухватају: анализу крвне скике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвук срца и функционална тестирања.


Више icoMore


12.01.2018.

Пливач на анализи постуралног статуса

Урош Кундачина, пливач и члан клуба Леотар из Требиња, тестиран је данас у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту. Обављена му је идентификација ризика од спортских повреда на најсавременијој опреми Qualisys систему. Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Да би се правилно и успешно јачао мишићно-зглобни систем потребна је квалитатативна и квантитативна дијагностика која ће омогућити правилан избор вежби па ће условно довести до уравнотеженог и оптималног стања.


Више icoMore


12.01.2018.

Фудбалер Црвене звезде на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Александар Станковић, члан фудбалског клуба Црвена звезда

Александар је у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавио здравствене прегледе који се састоје из: комплетних биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општог лекарског прегледа, ЕКГ - а, ултразвучног прегледа срца, као и функционалних тестирања.


Више icoMore


11.01.2018.

Услуге Завода за спорт и медицину спорта РС

У добро опремљеним лабораторијама Завода за спорт и медицину спорта РС врхунски тим стручњака пружа спортистима све оно што им је неопходно за успешно бављење спортом. Специјалисти медицине спорта раде спортско-медицинске прегледе спортиста, стручњаци у области спорта и физичког васпитања врше контролу тренираности и идентификацију фактора ризика, а спортски психолози обављају психолошка тестирања.

Наши стручњаци, контролом и саветима, припремају спортисте ка путу побољшања њихових настојања. Свакодневним ангажманом и побољшањем услуга, утичемо на просперитет и резултате спортиста, као и на правилан развој деце и омладине.

У понуди услуга Завода за спорт и медицину спорта РС су спортско медицинска и моторичка тестирања, Први Национални тренинг центар – Дом спортова, Атлетски стадион, реновирана Трим стаза, отворени и затворени терени за кошарку, одбојку, фудбал, рукомет, пливалиште са отвореним и затвореним базенима, хотел Трим а од скора и Омладинско спортски камп Караташ.

Завод за спорт и медицину спорта РС као база врхунског спорта и уникатан Центар који функционише по највишим стандардима, задовољава све потребе у области спорта.


Више icoMore


11.01.2018.

Фудбалери Црвене звезде на контролама утренираности

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

Функционална тестирања - контрола утренираности

 • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
 • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
 • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
 • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Више icoMore


11.01.2018.

Теренска тестирања фудбалера

У Дому спортова I Националног тренинг центра, Завода за спорт и медицину спорта РС, тестиран је фудбалер Марко Црниловић, члан америчког клуба New England.

 Утврђивање стања специфичних моторичких способности, односно предности и слабости код спортиста (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага)

У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 

Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.


Више icoMore


10.01.2018.

ФК Црвена звезда на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас су спортско медицинске контроле и тестирања обавили фудбалери ФК Црвена звезда. У Центру за медицину и психологију спорта прошли су комплетне здравствене контроле и обавили контролу утренираности.

Спортско-медицински преглед обухвата:

 • Физикални преглед по системима
 • Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивањепроцента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
 • Електрокардиографија (ЕКГ)
 • Спирометрија
 • Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму) и хемијски преглед урина (изглед, боја, pH, специфична тежина, протеини, глукоза)
 • Ултразвучни преглед срца
 • Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.